Search
Close this search box.

Možni močnejši krajevni nalivi, Drava na izpostavljenih območjih že poplavlja (FOTO)

O tem, kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh in kako se na morebitne poplave pripravljajo v Dravogradu, smo danes že poročali TUKAJ. Agencija Republike Slovenije za okolje opozarja, da bodo lahko v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 l/m2. Močno deževje lahko povzroči težave tudi na Koroškem.

Po zadnjih podatkih, pridobljenih na spletni strani Agencije RS za okolje pa reka Drava že poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima ustaljen pretok okoli 1150 m3/s, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovec pa okoli 850 m3/s. V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1400 m3/s. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji, so ob 19.00 zapisali na omenjeni spletni strani.

V nedeljo dopoldne in sredi dneva, med 9. in 13. uro, bo gladina morja ponovno izrazito povišana. Morje lahko poplavi v višini okoli 40 cm. Arso še opozarja, da bodo lahko v nedeljo zjutraj in dopoldne sunki jugovzhodnega vetra na Primorskem in v delu Notranjske presegali hitrost 80 km/h.

Pretoki reke Drave dne 16.11.2019 ob 23:33

Pretoki reke Drave: HE Dravograd 1006 m3/s, HE Vuzenica 1091 m3/s, HE Vuhred 1126 m3/s, HE Ožbalt 1157 m3/s, HE Fala 1231 m3/s

Preverili smo tudi, kakšen vpliv ima na pretok Drave zaprta zapornica na HE Dravograd. Po neuradnih podatkih je namreč zaprta ena od zapornic. Kot so nam odgovorili iz HE Maribor, to na sam pretok Drave ne vpliva. “Zapornica je v rekonstrukciji, vendar ostale tri delujoče popolnoma zadoščajo za pretok vse količine vode reke Drave. Že pri izgradnji se je upoštevalo, da je pretok nemoten, če je eno pretočno polje izven obratovanja,” so pojasnili v pisnem odgovoru za naš medij.

FOTOGALERIJA: Za vas smo spremljali naraščanje reke Drave na različnih območjih v Dravski dolini in Avstriji ter priprave na morebitne poplave v Dravogradu. FOTO: Tadeja Rožič

Na morebitne poplave so pripravljeni tudi na Muti. “Nocojšnji pretok Drave bo po napovedih avstrijske energetske družbe Verbund/Kelag tik pod kritično mejo 1500 m3/sek. Napoveduje se pretok Drave okrog 1350m3/sek.,kar pomeni za nižje ležeče predele Sp. Mute še vzdržno stanje. Upamo, da Drava ne bo presegla omenjenega pretoka. Sicer pa je v pripravljenosti tako štab CZ kot PGD Muta. Tokrat imamo že pripravljenih nekaj sto napolnjeni protipoplavnih vreč na več paletah,” pa je zvečer na Facebook profilu zapisal župan Mute Mirko Vošner. 

FOTOGALERIJA: Reka Drava – FOTO: Mirko Vošner

Na spletni strani Neurje.si poudarjajo, da nas jutri zopet čaka pestro vremensko dogajanje.

Ob 22. uri so zapisali, da se ponekod po državi že pojavljajo občasne padavine, ki se bodo tekom noči najprej postopno pomikale vse bolj zahodno. Jutri zjutraj bodo najmočnejše padavine, ki se bodo pojavljale v obliki padavinskih pasov z močnejšimi nalivi in posameznimi nevihtami, zahodno od nas. Največjo količino padavin meteorološki modeli predvidevajo na območju severovzhodne Italije (predvsem v Karnijskih Alpah) ter na zahodnem delu avstrijske Koroške in vzhodne Tirolske, kjer lahko do torkovega jutra lokalno pade tudi več kot 200 mm padavin.

S približevanjem hladne fronte od zahoda se bodo močnejše padavine tekom dneva počasi pomikale proti vzhodu in najprej zajele zahod države. Lokalno bodo predvsem na zahodu možni močnejši nalivi, vmes lahko tudi zagrmi. Na Primorskem bo šibka burja v noči na nedeljo obrnila v veter jugovzhodnih smeri. Zjutraj se bo jugo krepil predvsem nad odprtim morjem in hrvaško Istro, kjer bodo sunki na izpostavljenih mestih lahko dosegali 100 km/h. Pri nas bodo sunki jugovzhodnika predvsem v višjih legah Primorske, na visokih dinarskih planotah in alpskih grebenih presegali 70 km/h. Hladna fronta s padavinami se bo popoldne pomikala preko Slovenije proti vzhodu in v noči na ponedeljek bodo padavine tudi v vzhodni polovici države slabele in do jutra večinoma ponehale.

Meja sneženja se bo jutri tekom dneva dvignila na okrog 2200 m in se proti večeru po prehodu hladne fronte zopet spustila pod 1500 m. Na zahodu Slovenije bo do ponedeljkovega jutra padlo od 40 do 100 mm padavin, največ predvidoma v Posočju ter na območju Julijskih Alp in Snežnika. Drugod po državi bo padavin manj, na severovzhodu lahko pade tudi manj kot 5 mm dežja.

Dogodki