Search
Close this search box.

Kakšno vreme nas čaka? V Dravogradu se že pripravljajo na poplave

Danes in jutri bo oblačno in deževno, predvsem jutri bodo nastajali tudi močnejši nalivi. Narasli bodo tudi nekateri potoki in reke. Obstaja tudi velika verjetnost, da bo Drava danes in jutri prestopila bregove rečne struge. Zato je bil zaradi predvidenega poplavljanja reke Drave na izpostavljenih območjih aktiviran štab CZ občine Dravograd v operativni sestavi.

Danes opoldne bo vreme večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež razširil nad večji del države. Zvečer bo na Primorskem prehodno zapihala burja. Najvišje dnevne temperature bodo v alpskih dolinah okoli 6, drugje od 9 do 13, na Primorskem do 15 °C.

Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo. V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi, morje bo poplavilo nižje dele obale. Od sobote popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 l/m2.

Jutri bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na severozahodu okoli 3, popoldanske pa od 10 do 16, na severozahodu okoli 5 °C.

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 m3/s. Danes in jutri bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 130 m3/s in poplavljala. V noči na nedeljo bodo najmočneje narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj.

V Dravogradu so se konec lanskega oktobra prav tako pripravljali na poplave: FOTO: Dravograd ponovno ogrožen, ARSO izdal oranžni alarm

V Dravogradu se pripravljajo na najhujše. Kot je na svojem Facebook profilu zapisal podžupan Anton Preksavec se je štab CZ Dravograd že sestal, in sicer z namenom izvedbe preventivnih ukrepov vsled napovedanih večjih pretokov reke Drave.

V primeru pretoka reke Drave nad 1200 m3/s se bo sprožila sirena (enoličen zvok sirene, ki traja 2 min) za opozorilo na nevarnost, kar pomeni, da je potrebno spremljati dogajanje in se pripraviti na posredovanje …

Sprejeli so nekatere ukrepe: »Po napovedih se v noči iz danes, 16. 11. 2019, na nedeljo, 17. 11. 2019, napoveduje pretok reke Drave do 1350 m3/s. Zaradi tega bodo tekom današnjega dne izvedeni preventivni ukrepi na območju Ribiške poti in Meže s strani prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Dravograd. Od danes popoldne bodo za občane na voljo tudi vreče s peskom na lokaciji pod mostom pri pošti Dravograd. V primeru, da bo pretok Drave dosegel 1200 m3/s se bo preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost (enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti). V tem primeru naprošamo prebivalce ob reki Dravi, Meži in Mislinji, da spremljajo obvestila po medijih in ravnajo samozaščitno. Nadaljnja obvestila sledijo.«

Pretoki reke Drave dne 16.11.2019 ob 12:48

Pretoki reke Drave: HE Dravograd 1039 m3/s, HE Vuzenica 1101 m3/s, HE Vuhred 1122 m3/s, HE Ožbalt 1156 m3/s, HE Fala 1241 m3/s

Dogajanje bomo spremljali tudi mi in vas o vremenskih nevšečnostih sproti obveščali.

Vir: ARSO; Dravske elektrarne Maribor, Facebook

Dogodki