Search
Close this search box.

Mladinski svet Slovenj Gradec po aktivnem poletju z novimi načrti za jesen. Nastaja strategija mladih, pripravljajo tudi raznolike aktivnosti (FOTO)

Mladinski svet Slovenj Gradec je v letošnje poletje vstopil z vprašalnikom, ki bo služil za vsebino načrtovane strategije za mlade. Gre za prvi tovrstni strukturiran dokument pri nas. Trenutno so zbrali 250 mnenj in pogledov mladih. Za dober vzorec ciljajo med 300 in 500. Društva in člani pozivajo vse, ki poznate koga v starosti med 15 in dopolnjenih 29 let, ki biva znotraj občine Slovenj Gradec, da jih povabite k sodelovanju.

Fizično izpolnjene vprašalnike lahko mladi dobijo in izpolnijo v Mkc Slovenj Gradec ali osebno pri komu od mladinskega sveta. Na podlagi tega vprašalnika se bo izdelala strategija za mlade in skupaj z MOSG bomo oblikovali ukrepe za mlade. Spletni vprašalnik je objavljen na Facebook strani mladinskega sveta.

Vabljeni na regijski dogodek projekta Rastimo skupaj 2019 v koroški regiji, ki ga pripravljata Urad RS za mladino in Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec in mladimi iz Slovenj Gradca. Na dogodkih Rastimo skupaj 2019, ki se izvajajo v sodelovanju z izbranimi občinami in mladinskimi organizacijami že peto leto zapored, si prizadevajo okrepiti razvoj lokalnih mladinskih politik. Letošnji projekt Rastimo skupaj je osredotočen na informiranje mladih in vključevanje mladih v procese odločanja.

Na regijskem dogodku Rastimo skupaj bo poudarek na informiranju mladih na lokalni in regijski ravni, na komuniciranju z mladimi, na načinih in uporabi komunikacijskih orodji ter vključevanju mladih v procese odločanja na lokalni ter regijski ravni oz. e-participaciji mladih (PRIJAVA)
FOTO: Mladinski svet Slovenj Gradec

Poletje Mladinskega sveta Slovenj Gradec 2019

Začetek poletja je predsednica Rebeka Mlakar skupaj z drugimi člani Mladinskega sveta sodelovala pri varstvu otrok v poletni koloniji v počitniškem domu Fiesa. Kolonija je potekala v organizaciji Spoturja, mestne občine Slovenj gradec. Gre za velik projekt, kjer se je izkazalo medgeneracijsko sodelovanje in sodelovanje mnogih deležnikov, starštev, otrok, osebja, javnih zavodov institucij itd. Izkušnja je bila izjemno pozitivna, zelo koristna za mlade animatorje, ki na ta način dobijo možnost konkretnih izkušenj pedagoškega dela, dela v skupinah in dela z mladimi.

Aktivnosti so potekale skupaj 22 dni v dveh izmenah. Trije mladi so oddelali oba termina. V septembru se bo skupina mladih animatorjev udeležila evalvacije in refleksije, ki bo služila še boljši organizaciji in načrtovanju naslednje kolonije 2020.

22 dni je čez 90 otrok doživelo nepozabne počitnice v počitniškem domu Fiesa. 12 mladih animatorjev je poskrbelo za aktiven program
FOTO: Zala Čas

Preberite tudi: V Slovenj Gradcu uspešno zaključili mednarodne delavnice senčnega gledališča in sodobnega plesa

Mladinski svet je dobro sodeloval tudi pri programih Erasmus+, ki jih uspešno realizira Mkc Slovenj Gradec že vrsto let. Letošnje poletje sta zaznamovala dva tečaja usposabljanja za mlade in mladinske delavce – Look Shadow Move Body in Outdoor experimental learning. Člani Mladinskega sveta so pomagali pri pisanju poročil, in izvebi nekaterih aktivnostih. Vsega skupaj je na obeh projektih bilo več kot 50 mladih iz desetih različnih evropskih držav.

Mladi so sodelovali pri dveh Erasmus+ projektih Look Shadow Move Body in Outdoor experimental learning, ki ga je uspešno organiziral MKC Slovenj Gradec. Vsega skupaj je na obeh projektih bilo več kot 50 mladih iz desetih različnih evropskih držav.
FOTO: MKC Arhiv

Izjemno vitalnega pomena za Mladinski svet je tudi sodelovanje z NGO skupinami. Eno pomembnejših in aktivnejših je kulturno društvo raum AU, ki v prostorih novonastalega huba deluje z izjemno zanimivimi, inovativnimi in domišljenimi vsebinami za mlade in splošno zainteresirano javnost. Eden takšnih primerov je projekt Živela ustvarjalnost.

V poletju so se odvile fotografske delavnice, razstava tapiserij, slik itd. Mladinski svet je sodeloval z raum AU pri predstavitvi knjige Tije spomini, ki je potekala dvajsetega junija v Knjižnjici Ksaverja Meška. V sodelovanju z Društvom glasbene spektakularnosti, Mladinskim svetom Slovenj Gradec ter Založbo Goga se je odvil pogovor o knjigi z Andražem Rožmanom in Mohamadom Al Munemom. Pogovor je vodila Jedrt Jež Furlan.

V nedeljo 11.avgusta pa je s kulturnim društvom raum AU in drugimi društvi potekal na dvorišču stare Komunale, Partizanska pot 12 Bolšji sejem. Lep odziv javnosti nas je spodbudil, da bodo skupaj z ostalimi društvi in posamezniki vsako prvo nedeljo v mesecu v prihodnje organizirali tovrstvne sejme.

V mesecu maju je Društvo glasbene spektakularnosti  organiziralo skupinsko udelžbo mladih bendov na prazniku glasbe (Fête de la musique) v Portorožu. Dve urni termin so na portoroški ploščadi zasedli Slovenjgraški bendi Manifest in One plan, pridružili so se jim še ZircuS in Jut. Udeležba je potekala organizirano in z namenom promocije koroških glasbenikov na svetovnem prazniku glasbe, ki poteka po celem svetu. Iz Slovenj Gradca sta se udeležili tudi glasbeni skupini Jut in ZircuS.

Prihajajoče aktivnosti

Konec avgusta se še odvija projekt Utopija oblik novopridružene članice Mladinskega sveta Slovenj Gradec Art.Con. V obdobju med 30. 8. 2019 in 31.8 se predstavlja delo akademskega kiparja Lana Seuška na ploščadi pred dvorcem Rotenturn.

Gre za umetniško delo – maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4m x 3m. Umetniški projekt Utopija Oblik se izvaja na zadnji vikend v avgustu. K dogodku sodi zraven pester kulturni program. V petek 30. 8. poteka otvoritev z glasbenim nastopom Dajane Proševe, 31. 8. dopoldne ob 10.00 bo angleška delavnica: Angleščina skozi oblike pod vodstvom Mateje Šavc, ob 18.00 zvečer pa bo Filozofski večer, kjer bodo razpravljali o umetnosti na prostem z umetnikom in gosti. V nedeljo bomo projekt zaključili z likovno delavnico, kjer bodo udeleženci pod vodstvom Ane Čepin in v sodelovanju z umetnikom ustvarili domišljijsko stavbo.

Prvi teden septembra se bo odvil Bolšji sejem (prva nedelja), v Mkc slovenj Gradec pa bodo, kot že rečeno, gostili dogodek “Rastimo skupaj”, ki ga organizirajo skupaj z uradom za mladino in mestno občino Slovenj Gradec. Dogodek bo potekal v petek, 6. septembra 2019, ob 15.30 v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec.

V septembru načrtujejo začetek nove sezone in programa v Špajzu. 13. In 14. 9. 2019 bo potekal festival Roots in The Woods. Društvo MAD ponosno in z veseljem predstavlja prvi “soundsystem culture festival”! Obsegal bo dva dni reggae in dub glasbe s tujimi in domačimi izvajalci na kombiniranem DIY zvočnem sistemu 3Kings in Peace Messenjah.

FOTO: Mladinski svet Slovenj Gradec

Poleg glasbe bodo potekale še različne delavnice, seveda pa bo poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo. Letošnji, zdaj že tradicionalni slackline piknik se bo zgodil v nedeljo, 1. 9. 2019 v organizaciji mladih iz Turističnega društva Slovenj Gradec. Festival poteka v Radušah pri Slovenj Gradcu.

Prav tako bo 13. 9. 2019 v Čajnici peč concert Vida Jamnika in predstavitev zvočnega projekta Zvočne slike, kjer bodo gostje iz avstrije v živo predstavili, zvočne efekte ob starih filmskih klasikah.

Predzadnji vikend Septembra pa se bo odvil za graščino Rotenturn še trodnevni športni festival  urbanih športov Flow Ramps fest 2019. Vabljeni na čimveč dogodkov.

VIR: Mladinski svet Slovenj Gradec

Dogodki