Ministri za energetiko o ukrepih za zamejitev cen elektrike

Ministri EU za energetiko, med njimi infrastrukturni minister Bojan Kumer, bodo danes na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev visokih cen elektrike. Cilj naj bi bil predvsem ugotoviti, kaj Svet EU pričakuje od Evropske komisije, ki bo predvidoma prihodnji teden predstavila konkretne predloge za ukrepanje.

Iz nabora petih ukrepov, ki jih je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so stališča držav članic po neuradnih informacijah najbolj blizu pri treh.

Med drugim so naklonjene ukrepanju v podporo podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami. Slovenija pri tem po navedbah virov pri EU izpostavlja pomen večje jasnosti in predvidljivosti glede uporabe samodejnih zaščitnih sistemov, katerih namen je omejiti nihanje cen.

Članice se večinoma strinjajo tudi glede omejitev dobičkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Tako pridobljena sredstva bi države namenile za podporo gospodinjstvom in podjetjem.

Stališča držav pa so blizu tudi pri tem, da je treba zmanjšati porabo elektrike.

Predsednica von der Leyen je sicer v sredo napovedala še, da bo komisija predlagala uvedbo kapice za uvozno ceno za plin iz Rusije, ki priteče po plinovodih. A je malo verjetno, da bodo ministri danes podprli to idejo, je slišati neuradno.

Evropska komisija bo na podlagi današnje razprave pripravila konkretne predloge ukrepov za zamejitev cen elektrike, ki naj bi jih sprejela v torek.