Search
Close this search box.

Minister z mnenjem podprl razrešitev ravnateljice Srednje šole Ravne na Koroškem

Potem ko je svet Šolskega centra Ravne na Koroškem v sredo izglasoval razrešitev dolgoletne ravnateljice Srednje šole Ravne Ivanke Stopar, je zaradi več ugotovljenih in neodpravljenih kršitev pozitivno mnenje k predlogu za razrešitev podal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Stopar očitke zavrača, meni, da je delala dobro.

V sporočilu za javnost, ki ga je danes objavila na Facebook profilu Srednje šole Ravne na Koroškem, je zapisala, da odločitev o njeni razrešitvi sprejema z obžalovanjem, saj da je vseh 26 let na mestu ravnateljice svoje delo opravljala “vestno, zagnano in odgovorno”.

“Gotovo sem v tem času spregledala katerega od več kot 2800 predpisov in podzakonskih aktov in naredila tudi kakšno napako, a nikoli v škodo dijakov,” je zapisala.

“Ali je bilo glasovanje o moji razrešitvi zaradi nekaterih manjših napak, ugotovljenih v dveh inšpekcijskih postopkih, res potrebno in ali je bila to modra odločitev, bo pokazal čas. Nobenega dokumenta ni, ki bi moje vodenje resno obremenjeval, kljub temu pa je sindikat Sviz svetu šole že dvakrat predlagal mojo razrešitev, ki so jo člani sveta šole prvič zavrnili, drugič pa je niso izglasovali, v tretje pa je, ob spremenjeni sestavi sveta šole, glasovanje za mojo razrešitev uspelo,” je zapisala.

Navedla je še, da hkrati svet zavoda ni sprejel njenega predloga za predčasno prekinitev mandata. Na sredini seji je namreč Stopar, ki je prejemnica več nagrad s področja šolstva, namreč podala odstop s koncem letošnjega leta. Današnji zapis na družbenem omrežju pa je sklenila z besedami, da odhaja z dvignjeno glavo in željo, da bi šlo dijakom, kolektivu in šoli še naprej dobro.

Iz sindikata Sviz so v sredo, tudi z željo po umiritvi položaja, javno pozvali člane sveta Šolskega centra Ravne na Koroškem, pod okrilje katerega spada Srednja šola Ravne, k razrešitvi ravnateljice. V dopisu so opozorili na s strani inšpektorata in proračunske inšpekcije ugotovljene nepravilnosti. “Njeno vztrajanje na funkciji, ki jo je s svojimi dejanji povsem kompromitirala, stopnjuje napetosti v zavodu in že sproža tudi napovedi ekstremnih ravnanj zaposlenih, celo napoved gladovne stavke,” so v sredo zapisali pri Svizu.

Inšpektorat za šolstvo je konec leta 2021 in v začetku leta 2022 prejel več različnih pobud o domnevnih nepravilnosti, zaradi česar je bil izveden inšpekcijski postopek, so za STA pojasnili na inšpektoratu.

V inšpekcijskem postopku so med drugim ugotovili, da ravnateljica novembra 2021 v prostorih šole ni nosila zaščitne maske, da je opravljala učno obveznost v oddelku, čeprav to ni bilo določeno v njeni pogodbi o zaposlitvi, prav tako je inšpektorat ugotovil nepravilnosti glede izpolnjevanja predpisane izobrazbe ene strokovne delavke in nepravilnosti v zvezi z načrtovanjem in organiziranjem dela. O vseh teh kršitvah je bil po navedbah inšpektorata svet zavoda obveščen 21. aprila 2022.

Inšpektorat je nato oktobra lani opravil ponovni nadzor in ugotovil, da ravnateljica v roku ni v celoti izvršila odločbe, o čemer je svet zavoda seznanil novembra lani. Obakrat je inšpektorat tudi predlagal, da naj kršitve in nepravilnosti svet zavoda obravnava v okviru svojih pristojnosti, ki jih določa 48. člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, so še pojasnili na inšpektoratu.

7 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasia
Anastasia
7 mesecev nazaj

Aha, spet nas Strukelj-cek! Ima “prakso” ugotavljanja nepravilnosti ravno pri ravnateljih in direktorjih, ki so uspesni! Minister pa zvesto sledi…
Zelo podobna zgodba, ki je odnesla uspesno direktorico nekega zavoda, se je odvila sredi leta 2019… Seveda prej omenjenega sindikalista necednosti “njegovih” predhodnikov niso ganile…
Deja vu? Bo slo, tov. Strukelj????

F.Pangerc
F.Pangerc
7 mesecev nazaj

Kar naenkrat iz nagrajenke postane oseba že skoraj garjava živalca,le kamj so pred dvema letoma gledali odgovorni da vsega tega kar ji očitajo niso opazili.Vse to je bolj podobno čistki komunistov ki rabijo mesto za svoj kader.Vsaj tako se je delalo pred desetletji.

Rado
Rado
Reply to  F.Pangerc
7 mesecev nazaj

Komunistov ni več 33 let. Boš moral najti drugo, bolj sodobno primerjavo

Branko
Branko
Reply to  Rado
7 mesecev nazaj

Še zmiraj jih srečuje vendar z to razliko, da so sedaj še hujši

Rado
Rado
7 mesecev nazaj

Maske ni nosila? Ti hudir ti. A zato so mladi Korošci cepali kot muhe. Zdej vemo odkod toliko mrtvih!

Rado
Rado
7 mesecev nazaj

A ima kdo kopijo ugotovljenih nepravilnosti? Me pa res zanima argumentacija.

Gamer
Gamer
7 mesecev nazaj

Tu ni potrebno biti nek stručko, da ti je takoj jasno. Tole je iskanje dlake v jajcu. Pritisk s strani SVIZ – a na zavod, šolo je bil tolikšen, da je že nenormalno. Pristojen minister pa je tudi en velik lipan. Kje ste starši dijakov in učiteljice, učitelji. Zakaj je nihče ne podpre.
????????????

Dogodki

Potem ko je svet Šolskega centra Ravne na Koroškem v sredo izglasoval razrešitev dolgoletne ravnateljice Srednje šole Ravne Ivanke Stopar, je zaradi več ugotovljenih in neodpravljenih kršitev pozitivno mnenje k predlogu za razrešitev podal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Stopar očitke zavrača, meni, da je delala dobro.