Search
Close this search box.

Mateja Logar pojasnila, kdaj boste na poroko spet lahko povabili več svatov

Še vedno so v državi začasno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lahko sicer dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez. Infektologinja in vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je na današnji novinarski konferenci napovedala, kdaj bi lahko spet bile dovoljene poroke z več svati.

Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covida-19 najprej o ukrepih glede odprtja gledališč in kinematografov ter koncertnih dogodkov, ki na semaforju sproščanja ukrepov niso navedeni. Dejala je, da bo o tem potrebno vsekakor razpravljati. “Gre za zaprte prostore, zato smo še malce zadržani,” je pojasnila. “Ampak vsekakor bo to tema naslednjih odločanj in spreminjanj,” je dodala.

Ker pa se bliža sezona porok, je pojasnila, da je v oranžni fazi dovoljeno zbiranje do 10 ljudiV tej fazi bodo definitivno dovoljeni poročni obredi z do 10 ljudmi. Potem v rumeni fazi do 50 ljudi,” je razložila.

Ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmer v Republiki Sloveniji in v ta namen odrejenih ukrepov, je minister, pristojen za družino, v skladu z določbo četrtega odstavka 4. člena odloka vse upravne enote v Republiki Sloveniji seznanil, da v času od 12. 4. 2021 do 18. 4. 2021 dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju da so pri sklenitvi prisotne največ 3 osebe (to je bodoča zakonca oziroma partnerja ter matičar) oziroma največ 4 osebe (v koliko je skladno z določbami zakona o upravnem postopku potrebna prisotnost tolmača), ter ob upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov in spoštovanju vseh veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja virusne okužbe.

Sicer pa je Logar dejala, da z zmernim optimizmom lahko ugotovimo, da so številke pozitivnih covidnih primerov v zadnjih dneh lahko pokazatelj, da se je eksponentna rast epidemiološke krivulje ustavila. Se pa bodo po njenih besedah bolj konkretni učinki delne zaustavitve javnega življenja pokazali do konca tega tedna.

Pri tem naj še omenimo, da bo naslednji teden prešla država nazaj na regijski princip sproščanja ukrepov, zato bodo glede na dosežene številke sedemdnevnega povprečja pozitivnih primerov, nekateri deli države lahko prešli v oranžno fazo sproščanja ukrepov, s tem se bodo na primer odprle terase in zunanji deli lokalov. Koroška je po zadnjih epidemioloških podatkih in glede na semafor sproščanja ukrepov, ki je veljal pred uvedbo novega semaforja na državni ravni, v oranžni fazi.

Vlada je sicer nekoliko spremenila t. i. semafor ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 glede na epidemiološke številke. Tako se po novem v rdeči fazi, ki velja ta teden, sprošča več dejavnosti, kot je bilo predvideno prej.

Kriteriji na ravni države

*število okužb predstavlja število novoodkritih okužb
v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh

1. črna faza
št. okužb: več od 1350
št. hospitaliziranih: več od 1200

– omejitev gibanja v nočnem času
– javni potniški promet v omejenem obsegu
– odprte nujne trgovine, pošte, banke
– vrtci in šole prva triada, posebne potrebe, izobraževanje na daljavo za vse ostale
– nujne laboratorijske vaje za študente
– treningi in tekmovanja za vrhunske, perspektivne in poklicne športnike ter za člane državnih reprezentanc
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem
– individualna vadba in vadba družin

2. rdeča faza
št. okužb: manj od 1350
št. hospitaliziranih: manj od 1200

– osnovne šole in vrtci se odprejo v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah dovoljeni seminarji in izpiti do 10 ljudi,
– odprtje dijaških domov,
– muzeji, knjižnice, galerije,
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem v skupini do 10 na priporočeni razdalji
– individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta ter sodobnega plesa,
– treningi in tekmovanja za kadete in mladince,
– nekatere servisne storitve, trgovina – seznam najdete TUKAJ.

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

4. rumena faza
št. okužb: manj od 600
št. hospitaliziranih: manj od 500

– sproščanje turističnih nastanitev
– srednje šole in fakultete brez omejitev

5. zelena faza
št. okužb: manj od 300

– odprava omejitev v celi državi,
– veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved barov ter diskotek …

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki