Search
Close this search box.

Luka Mesec obljublja, da bo na terenu vsak petek. Danes je obiskal Slovenj Gradec

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes obiskal Center za socialno delo v Slovenj Gradcu. Njegov obisk je del terenske kampanje po Sloveniji, ki jo bo vodil ob petkih z namenom, da pred prenovo sistemov čim bolje spozna delo in izzive centrov za socialno delo.

Kadrovska podhranjenost, pomankanje prostora, kompleksnost težav na terenu je vedno večja, razvijajo se težave na področju duševnega zdravja, odvisnosti, samomorilnosti, težav v medosebnih odnosih. To bile teme, ki so jih danes na Centru za socialno delo v Slovenj Gradcu izpostavili Urška Krevh, namestnica direktorja Centra za socialno delo Koroška, podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik in podžupanja Mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik.

Urška Krevh je povedala, da zaradi birokratskih pravil in kadrovske podhranjenosti težko rešujejo probleme in izzive. Zaradi nezadovoljstva strank, ki prihajajo na centre za socialno delo s pričakovanji, ki jih ni mogoče uresničiti, prihaja do verbalnih in fizičnih napadov strank. Krevhova si želi sistemskih sprememb v luči zmanjšanja birokratskih pravil, ki bi pripomogla, da bi strokovni delavci imeli več časa za človeka, več časa za delo na terenu.

Na Centru za socialno delo Koroška, ki ga sestavljajo štiri enote in krizni center, je zaposlenih 67 javnih uslužbencev, od tega ne delajo vsi z uporabniki na terenu. »Koliko novih zaposlenih bi potrebovali, težko rečemo,« je povedala Urška Krevh. Ministrstvo na tem področju aktivno dela. Nekaj na novo zaposlenih že imajo, nekaj dodatnih zaposlitev pa še načrtujejo. »Trudimo se, resursi pa so seveda omejeni,« je še dodala Urška Krevh.  

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec meni, da so obiski centrov za socialno delo in lokalnih skupnosti koristni: »Pred lotevanjem prenove pomembnih sistemov je dobro imeti ne samo informacije, ki jih lahko slišiš na ministrstvu na sestanku, ampak si te stvari čimbolj ogledati, kako delujejo v praksi.«

Presenetila ga je zgodba invalida, ki ga je obiskal. Povedal  mu je, da ima od ponedeljka do petka 30 ur osebne asistence, čez vikend pa je nima in zato komaj čaka na ponedeljek. Zaposleni na centru za socialno delo so ga opozorili tudi na nefunkcionalnost določenih določb družinskega zakonika, predvsem glede omejenih pristojnostih centrov za socialno delo in kriznih centrov. Zadeve tečejo preko sodišč, postopek zaradi tega traja dlje časa, pomoč in delo centrov pa je v tem smislu nedostopno in neučinkovito.

Podžupanja Martina Šisernik je ministra opozorila na gradnjo prizidka domu starostnikov in pomoč pri sofinanciranju ministrstva, saj brez podpore javnih sredstev investicije ni mogoče izvesti. Izpostavila je tudi zavetišče za brezdomce, ki je pri nas urejeno bolj kot drugod v Sloveniji, s čimer so se strinjali tudi ostali sogovorniki. Podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik je pohvalil sodelovanje s centrom za socialno delo, pa tudi s pristojnim ministrstvom, od katerega pričakuje podporo in pomoč pri gradnji prizidka k slovenjgraškemu domu starostnikov in reševanju ostalih izzivov. 

Minister Luka Mesec je napovedal, da bo vsak petek na terenu pridobival informacije s prve roke. Na vprašanje, koliko obiskov bo opravil, se je pošalil: »Vsak petek, petkov do konca mandata pa ne znam prešteti, ampak dokler bom tu, bom vsak petek na terenu«.

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Fotogalerija

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Viktorija
Viktorija
1 leto nazaj

G. Mesec,mece pesek v oci vsem. Omenja socijale transfere upokojencem,z mslimi pokojninami!
Ampak tistimi,ki si v zivljenju niso kupili lasnega doma,in skoz ziveli na plečih države. Upokojenec ki ima lani dom( seveda,si je trgal od ust,da ga jenaredil) ,mu socijalna ne odobri niti evra,češ da ima nepremičnino! Dajo samo izkoriščevalcem socijalne! Zato sramota,da lažejo ljudem!
SRAMOTA!

jure
jure
1 leto nazaj

Tipično za ministra njegovega kova. Zdaj se bo pet let seznanjal s situacijo. Nesposobnež. Verjamem, da so bili v Slovenj Gradcu vsi sogovorniki za 5 razredov nad njegovo pametjo.

Andrej59
Andrej59
1 leto nazaj

Mesec, kje pa si bil, ko je bilo na shodu 20k upokojencev? Stisnil si rep med noge s tvojim Golobom.

Dogodki

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes obiskal Center za socialno delo v Slovenj Gradcu. Njegov obisk je del terenske kampanje po Sloveniji, ki jo bo vodil ob petkih z namenom, da pred prenovo sistemov čim bolje spozna delo in izzive centrov za socialno delo.