Search
Close this search box.

Lek seli proizvodnjo antibiotikov v Avstrijo. Robert Ljolja: “Vloga lokacije na Prevaljah se bo spremenila, vendar ni razloga za šok” (VIDEO in FOTO)

V okviru Novaritsovih tehničnih dejavnosti bosta v bodoče delovala dva Novartisova Globalna operativna centra, in sicer eden v Sloveniji ter drugi v Hyderabadu v Indiji. Kot smo danes izvedeli, naj bi Lekovo lokacijo na Prevaljah preoblikovali v sestavni del Novartisovega Globalnega operativnega centra. Hkrati imajo namen do leta 2021 proizvodnjo antibiotika Amoksiklav prenesti v avstrijski Kundl, kjer proizvajajo antibiotike za cel svet. Z družbo TAB d.d. pa so podpisali pismo o nameri za prodajo njihove nove zgradbe.

Preberite tudi: Žalosten dan za Koroško: Padla je odločitev glede nove Lekove tovarne na Prevaljah

Včeraj je v javnosti odjeknila novica, da se v Leku na Prevaljah obetajo novosti. Med zaposlenimi je zavladala panika, proizvodnja se je ustavila, pojavila so se vprašanja in dvomi, kaj se obeta tokrat. Novinarji pa smo s strani družbe prejeli vabilo na novinarsko konferenco, v katerem je bilo napisano, da Lek spreminja svojo vlogo znotraj Novartisa. »V prihodnje bo poleg razvoja, proizvodnje in prodaje Novartisu zagotavljal tudi storitve. Predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji g. Robert Ljoljo bo na lokaciji Antiinfektivi Prevalje predstavil novo dodatno vlogo, ki jo bo dobila Slovenija znotraj Novartisa in kjer bodo imele Prevalje pomembno mesto,« so še zapisali v povabilu na današnje srečanje, ki je potekalo pred Lekovo stavbo na Prevaljah.

Raul Intriago Lombeida, Roman Burja, Robert Ljolja.

Na današnji novinarski konferenci so bili prisotni predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji, Robert Ljolja, Raul Intriago Lombeida, ki je bil z današnjim dnem imenovan za člana uprave Lek d. d. in je hkrati vodja dveh Globalnih operativnih centrov, Roman Burja, direktor Antiinfektivi Prevalje in prevaljski župan dr. Matic Tasič.

Predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji je razložil, da nameravajo zaradi predvidenega zmanjšanja povpraševanja v ZDA spremeniti vlogo lokacije na Prevaljah. Ta bo predvidoma do konca leta 2021 iz proizvodne lokacije postala del novoustanovljenega Globalnega operativnega centra v Sloveniji. V okviru tega procesa preoblikovanja načrtujejo postopno prenehanje proizvodnje na lokaciji Prevalje, ki naj bi bila predvidoma zaključena do tretjega četrtletja 2021.

VIDEO: Predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji, Robert Ljolja o Novartisovih načrtih v Sloveniji in na Prevaljah.

[aiovg_video id=100447]

»Namen operativnega centra, ki bo del Novartisovih tehničnih dejavnosti, je zagotoviti standardizirane visoko kakovostne storitve za Novartisovo proizvodno mrežo po vsem svetu. Glavne globalne storitve, ki jih bo nudil center bodo: logistična in oskrbovalna veriga, inženiring, proizvodna tehnologija in zagotavljanje kakovosti.«

[aiovg_video id=100457]

»Ena izmed odločitev, ki izhajajo iz Novartisove strategije osredotočanja je odprodaja delov protfelja Sandoza ZDA družbi Aurobindo Pharma ZDA Inc. v letu 2018. Prav tako v skladu s strategijo Novartisove tehnične dejavnosti nenehno prilagajajo svojo proizvodno mrežo in spreminjajo svoj način delovanja, da bi prilagodile zmogljivosti in sposobnosti v skladu s spreminjajočimi se zahtevami izdelčnega portfelja. Vse bolj se osredotočajo na proizvodnjo specializiranih in personaliziranih zdravil ter vlaganja v nove inovativne tehnologije in digitalizacijo svojih procesov, hkrati pa nadaljujejo z oskrbo s širokim naborom Sandozovih generičnih zdravil kupcem in bolnikom.«

VIDEO: Roman Burja, direktor Antiinfektivi Prevalje: V teh dveh letih bo potekala proizvodnja, postopoma se bodo ustanavljala nova delovna mesta in postopoma bomo prenašali proizvodnjo v Avstrijo.”

[aiovg_video id=100464]

Na območju celotne Slovenije bodo potrebovali nekaj sto zaposlenih, koliko točno, pa za enkrat še ne morejo povedati. Bodo pa tako zaposlene kot javnost tudi v prihodnje redno obveščali o dogajanju znotraj podjetja, kot so to počeli že do zdaj, so še povedali danes v izjavah za medije.

Zaradi nenehnega razvoja Novartisovega portfelja in predvidenega obsega povpraševanja v prihodnosti želijo zagotoviti pravo razmerje med zmogljivostjo in izkoriščenostjo proizvodne mreže, zato so sprejeli proaktivne ukrepe in se odločili, da z naložbo v razširitev proizvodnih prostorov na lokaciji Prevalje ne nadaljujejo. Z družbo TAB d. d. so podpisali pismo o nameri za prodajo njihove nove zgradbe. Morebitni dogovor bo zagotovil uporabo objekta ter tudi možnost zaposlitve za nekatere od Lekovih delavcev.

Tudi zaposleni v Leku so imeli danes z vodstvom družbe sestanek, kjer so jih seznanili z načrti in delom v prihodnjih dveh letih. Vendar pred kamere niso želeli.

Naj spomnimo, da so temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne tovarne Leka na Prevaljah, takrat ocenjeno na 105 milijonov evrov, položili že aprila 2017, država pa je naložbo podprla s sedmimi milijoni evrov subvencije s predvidenim izplačilom v treh letih. Po takratnih napovedih Leka, ki spada pod Novartis, je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Kot je dejal danes Robert Ljolja, so državi subvencijo že vrnili.

VIDEO: Predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji, Robert Ljolja: Kaj bo z zaposlenimi?

[aiovg_video id=100435]

Vsem zaposlenim, skupno je v Leku na Prevaljah zaposlenih 320 delavcev, od tega 250 redno in 70 preko agencije, bodo po napovedih vodilnih ponudili priložnost prekvalifikacije, da se usposobijo za nova delovna mesta in jim dali možnost za nadaljnjo zaposlitev. Vendar ne nujno na Prevaljah.

Župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič je med drugim povedal, da je bil včeraj in nato danes seznanjen z informacijami, kaj se dogaja s podjetjem Lek. »Novartis je velika, močna, globalna, svetovna firma … Jaz upam, da bodo v Ljubljani spoznali, da so Prevalje vseeno prostor, kjer je lahko sedež tega globalnega, kompetenčnega centra. V dveh letih se bo proizvodnja Amoksiklava po napovedih na Prevaljah prenehala. V teh dveh letih bo ogromno priložnosti za marsikoga, tudi za mlade, izobražene kadre, ki bodo lahko v tem kompetenčnem centru našli svojo možnost, svoje delo, svojo zaposlitev in svoje izzive, saj bo ta kompetenčni center potreboval strokovnjake različnih profilov.«

VIDEO: Del izjave dr. Matica Tasiča, župana Občine Prevalje

[aiovg_video id=100469]

»Jaz upam v dobro zgodbo. Vsekakor pa gre tudi za odprodajo te nove hale. Zvedeli smo, da je bilo s podjetjem TAB podpisano pismo o nameri, in sicer za proizvodnjo njihovega programa litij-ionskih baterij, za tehnologijo, ki je sedaj najbolj »in« ter je glede na potrebe razvojnega prostora izjemno pomembna. Upam in prepričan sem, da bodo ljudje, ki zdaj delajo v proizvodnji, našli možnost tudi v novi proizvodnji litij-ionskih baterij. Imamo pa premalo informacij s strani TAB-a. Pričakujem, da bodo sedaj prišli do nas z njihovo strategijo, z njihovimi informacijami,” je še dodal Tasič.

Proizvodnja v Leku je trenutno ustavljena, vsi delavci dobijo plačano odsotnost z dela, ponudili pa so jim tudi možnost, da se v tem času, do petka, ko bodo proizvodnjo spet zagnali, glede prihodnjih načrtov pogovorijo z nadrejenimi.

Dogodki