Search
Close this search box.

Žalosten dan za Koroško: Padla je odločitev glede nove Lekove tovarne na Prevaljah

Lek, ki spada pod okrilje Novartisa, se je po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti tudi uradno odločil, da ne nadaljuje naložbe v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Vrnili bodo tudi prejeto državno spodbudo, so sporočili iz družbe.

V zadnjem letu smo s strani Leka, na vprašanje kakšno bo usoda njihove nove tovarne na Prevaljah, dobili odgovor, da še ne vedo. »V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral Novartisov nabor izdelkov v razvoju. Za našo novo tovarno na Prevaljah odločitev glede nadaljevanja izvedbe projekta doslej še ni bila sprejeta.« Danes pa je v javnosti odjeknila novica, da Lek ustavlja naložbo na Prevaljah, o čemer se je sicer neuradno govorilo že več mesecev, informacij pa nam nikoli niso želeli potrditi niti na Leku niti na Občini Prevalje.

Danes pa so v sporočilu za javnost zapisali: “Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo naložbe,”

Že oktobra lani smo na Lek poslali vprašanje, ali držijo nepotrjene informacije in namigovanja, da je že odločeno glede širitve proizvodnje in gradnje novega dela tovarne Lek na Prevaljah, da naj bi bila le ta ustavljena, do širitve pa naj ne bi prišlo in da so s tem že seznanjeni tudi na Občini Prevalje. Zanimalo nas je tudi, kako je z zaposlenimi, ki so jih v Leku zaposlili z namenom, da bodo delali v novem delu proizvodnje, če držijo navedbe, da bi jih naj odpustili oziroma naj bi z njimi prekinili pogodbe o zaposlitvi  Kaj so nam odogovorili takra, lahko preberete TUKAJ.

Naj spomnimo, da so temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne tovarne Leka na Prevaljah, takrat ocenjeno na 105 milijonov evrov, položili že aprila 2017, država pa je naložbo podprla s sedmimi milijoni evrov subvencije s predvidenim izplačilom v treh letih. Po takratnih napovedih Leka, ki spada pod Novartis, je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest.

Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo, gimnazija pa ga je začela izvajati septembra lani. V lanskem šolskem letu je bilo v program vpisanih 32 dijakov, Lek je tudi razpisal in podelil nekaj štipendij, prav tako so strokovnjaki iz podjetja pomagali pri pouku strokovnih predmetov in z opremo.

V že obstoječi tovarni Leka na Prevaljah, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, sicer izdelujejo širokospektralni antibiotik in zaposlujejo okoli 260 delavcev.

Prevaljski župan dr. Matic Tasič je danes v oddaji Slovenska kronika na RTV SLO 1 povedal, da niso nad odločitvijo razočarani le na Prevaljah, ampak na območju celotne Koroške, saj so si obetali več sto novih delovnih mest. Poudaril je, da je žalosten dan tako za Prevalje, kot Mežiško dolino in celotno Koroško. Da so bili prepričani, da investicija ne bo ustavljena. Dejal je tudi, da se poraja vprašanje, kam z izobraženim kadrom, ki se šola na Gimnaziji Ravne na Koroškem, glede na dogajanje, pa se pojavijo tudi pomisleki glede obstoječih delovnih mest.

Kot že rečeno, je Leku država za naložbo, ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila tudi sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jih izplačali v treh letih. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi tudi vrnili, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kdo naj bi prevzel ta novi del tovarne še uradno ni znano. Pojavljajo pa se namigovanja, kar so omenili tudi v oddaji Slovenska kronika, da naj bi se za nakup zanimalo mežiško podjetje TAB.

Dogodki