Koroško podjetje Robeta z načrti za postavitev nove hale v Pamečah

Koroško podjetje Robeta, ki je specializirano za izdelavo avtodomov po meri, po strmi rasti povpraševanja načrtuje postavitev nove hale v poslovni coni v Pamečah. Predvidoma bo to v letu 2023. Tja bodo preselili proizvodnjo, ki zdaj poteka v Otiškem Vrhu, je za STA povedal izvršni direktor podjetja Robeta Primož Kotnik.

Podjetje Robeta je bilo ustanovljeno leta 2011. Na sejmu v nemškem Düsseldorfu se je s svojim avtodomom prvič predstavilo leta 2014, prvo vozilo pa je nato na nemški trg prodalo leta 2017. Zatem se je začela strma pot navzgor, je na nedavnem spletnem pogovoru v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), na kateri je sodeloval tudi direktor turistično-gostinskega podjetja Vabo Boštjan Paradiž, povedal Kotnik, ki je sam tudi izvršni direktor podjetja Vabo.

Nov pospešek v rasti naročil je podjetju Robeta, ki ima danes več kot 60 zaposlenih, prinesla epidemija covida-19, ki je močno spremenila potovalne navade ljudi. Tako so v letu 2020 v družbi izdelali oz. predelali 190 vozil, lani 210, letos je cilj izdelati 305 avtodomov. Do leta 2025 nameravajo letno narediti več kot 700 avtodomov, je povedal Kotnik.

S trenutnimi naročili ima podjetje Robeta proizvodnjo zasedeno do konca leta 2023, kar pomeni, da trenutno kupci pri njih na nov avtodom čakajo skoraj dve leti. To je po besedah Kotnika slabost, saj številni niso pripravljeni čakati tako dolgo.

Izziv so tudi kaos in zamude v dobavni verigi. “Takšno stanje se še nadaljuje, še vedno nihče ne more zagotoviti, da bo vozilo prispelo na dogovorjen termin,” je dejal Kotnik in izpostavil še naraščajoče cene materialov ter težavo s pridobivanjem kvalitetnih delavcev.

V pogovoru v organizaciji GZS, kjer sta s poslovnim partnerjem Paradižem predstavila skupno poslovno pot in navezovanje področij turizma in avtodomov, je Kotnik spomnil tudi na sodelovanje z nekdanjim dirkačem Formule 1 Ralfom Schumacherjem.

Z njim razvijajo poseben avtodom, ki naj bi promoviral nov način preživljanja prostega časa. Prvi prototip vozila bo na ceste zapeljal junija, svetovna premiera pa bo po napovedih na letošnjem sejmu v Düsseldorfu.

Po besedah Kotnika je Ralf Schumacher v podjetje prinesel veliko dodano vrednost in ima tudi zasluge za to, da so podpisali pogodbo z družbo Mercedes-Benz in da Robeta avtomobile kupuje neposredno od njih.