Search
Close this search box.

Koroški gasilci opravili 517 intervencij. Dva gasilca sta se poškodovala, njihovo pomoč so poplačali tudi z suhimi oblačili

V minulih dneh je Koroško zajelo neurje s točo, nalivi, vetrom, ki je podiral drevesa, razkrival strehe. Zaradi nalivov so sledile poplave. Koroški gasilci so v tem času opravili kar 517 intervencij. Pri tem sta se tudi dva gasilca poškodovala.

Koroški gasilci so v času neurja od 13. julija do 25. julija imeli ogromno dela. Iz izpostave URZSR Slovenj Gradec so sporočili, da so imeli v celotni regiji, ki šteje 12 občin, 517 intervencij. Imeli so 2.935 klicev v ReCO Slovenj Gradec (2060 dohodnih in 875 odhodnih). Ogromno pa je bilo komunikacije po radijskih zvezah.

Kako in kolikokrat so se odzvali na poziv, smo se pozanimali pri gasilcih.

Iz PGD Slovenj Gradec je odgovarjal poveljnik Gregor Borovnik, ki je najprej pojasnil, da je na območju Slovenj Gradca organizirana Gasilska zveza Mislinjske doline, ki se povezuje v Koroško regijo s še tremi zvezami. Zveza je sestavljena iz gasilskih društev iz občine Mislinja in Slovenj Gradec. Slovenj Gradec ima 10 društev, Mislinja pa 3, kar skupaj šteje 13 društev.

Celotna zveza je na bila terenu dejansko vsak dan od 13. julija dalje zaradi neurja. Sodelovalo je preko 150 različnih gasilcev na 357 lokacijah v gasilski zvezi Mislinjske doline.

»Ker gre tukaj za masovne nesreče, kar pomeni, da jih s svojimi sredstvi ne morejo hkrati reševati in iščejo prioritete. Pri tem smo večkrat okrcani s strani občanov, vendar jih tukaj naprošam za strpnost in razumljivost, saj ne moremo biti naenkrat na vseh lokacijah,« je dodal Borovnik.

Bralec

Gasilci tudi, če imajo doma izredne razmere, vedno priskočijo na pomoč drugim in urejajo doma potem, ko se vrnejo iz intervencije. Med neurji niso samo podrta drevesa, plazovi in poplave, temveč se zgodi tudi prometna nesreča in ostale intervencije. Iz PGD Slovenj Gradec sta dve ekipi med drugim tudi zagotavljali delo z avtolestvijo in avtodvigalom na terenu. Medtem, ko je ena skupina vodila ostale ekipe na terenu, druga pa je pomagala pri klasičnih poplavah in podrtih drevesih. Prav tako je bila ena skupina v stalni pripravljenosti v gasilskem domu za potrebe morebitne prometne nesreče, požar. Gasilci so kljub obilici pozivov, delo opravili več kot odlično.

Poveljnik Gregor Borovnik se je ob tej priložnosti zahvalil vsem gasilcem, vojakom za pomoč. »Zahvalil bi se občanom za strpnost in sodelovanje ter pomoč gasilcem, ki jo v takih primerih potrebujemo, kot je prehrana, okrepčilo, suha oblačila. Še posebej bi se rad zahvalil gospe, ki je našemu gasilcu, ki je bil popolnoma premočen, dala suhe nogavice. Tako si jih je lahko menjal že pred prihodom v gasilski dom«, je končal svoj pogled na dogajanje med neurji.

Poveljnik PGD Prevalje Matic Hip je povedal je za Koroške novice povedal, da so gasilci PGD Prevalje so na terenu že od 13. julija 2023. Posredovali so kar na 50 intervencijah, skupno je bilo na terenu okrog 40 gasilcev.

Vmes so bili klicani tudi na pomoč v Občino Črna na Koroškem, kjer so odstranjevali plaz, prekrivali strehe in črpali vodo  V večini primerov pa je šlo za tehnične intervencije, kot so podrta drevesa, odkrite strehe in pa poplave stanovanjskih in poslovnih prostorov. Imeli so tudi 3 požare.

PGD Prevalje

Matic Hip je izpostavil: »Vsak izmed udeleženih je dal vse od sebe tako, da bi lahko rekel, da smo vsi najboljši. Zahvalil pa bi se vsem udeleženim članom PGD Prevalje in pa seveda našim družinam, ker smo v tem času bili res zelo malo doma in so morali biti res potrpežljivi.

Veseli smo, da smo lahko vsem pomagali na najboljši možni način in pa seveda, da delamo dobro, srčno in pa z veseljem.« 

V PGD Mislinja je sodelovalo 97 gasilcev na 36 intervencijah. Ob vsem tem je Rok Lubej dejal: »Pohvalil bi vse člane in članice, ki so sodelovali na intervencijah.«

PGD Mislinja

Operativna enota PGD Dolič-Šentflorjan je v obdobju zadnjih 10 dni, natančneje med 18. julijem in 26. julijem, intervenirala na 49 različnih intervencijah, ki so bile posledica lokalnih neurij. Na intervencijah je skupaj posredovalo 316 operativnih članov njihovega društva (gledano število operativcev po dnevih pa je sodelovalo 121 operativnih članov).

PGD Dolič-Šenflorjan

Vse intervencije so opravili na območju, ki ga pokriva njihovo društvo. Tako so intervenirali ob podrtih drevesih, ogrožanju stanovanjskih objektov zaradi narastlih voda, ob pojavi zemeljskih plazov, poplavah, odpravljanju posledic po poplavah.

Na intervencijah so delovali z vsem razpoložljivim moštvom in vozili, sprotno so s pomočjo občine Mislinja dopolnjevali zaloge potrebne opreme (protipoplavne vreče, folija za prekrivanje plazov,..).

Na intervencijah sta se na žalost poškodovala dva njihova gasilca, katerima želimo hitro okrevanje.

Ob vsem tem so izrekli zahvalo: »Zahvala vsem operativnim članom, ki so svoj prosti čas vsakodnevno namenjali intervencijam. Hvala tudi vsem, ki ste v gasilski dom dostavili osvežilne napitke ali druge pozornosti, ali pa nam na naših posredovanjih namenili besedo HVALA (to je tudi edino plačilo za naše delo), hvala tudi vsem, ki ste nas z zahvalami in vzpodbudami s komentarji na naše objave bodrili na naših posredovanjih iz dneva v dan

»Vsekakor lahko na našo pomoč računate tudi v prihodnje, ko bo to potrebno, ob takšnih izrednih dogodkih pa je pomembno, da se vsak izmed nas in vas obnaša samozaščitno, da vse kar zmorete, postorite tudi sami, saj vemo, da neurje prizadene večje območje in gasilci ne moremo intervenirati na vseh lokacijah hkrati – tudi mi smo samo ljudje,« so še zapisali v PGD Dolič-Šentflorjan.

V neurju, ki je klestilo zadnje dni, je PGD Mežica bila na terenu devet dni in opravila 19 intervencij v domači občini, poleg tega pa so tudi priskočili na pomoč sosednjemu društvu Črna na Koroškem. Sodelovalo je 20 gasilcev. 

»Vsem našim fantom in dekletom gre velika zahvala, saj so delali v izrednih razmerah in iz sebe nesebično dali zadnje atome moči. Ob vsem kar se je dogajalo, pa se je tudi nam zgodila nesreča, saj medtem ko smo nudili pomoč občanom, smo sami ostali brez strehe na gasilskem domu. Tako, da so fantje izmučeni in utrujeni po vseh intervencijah morali sanirati še streho na gasilskem domu, da smo sedaj na suhem,« so zapisali v PGD Mežica. 

FOTO: PGD Mežica

V PGD Ravne so se spomnili tudi na lanskoletni požar, ki je v tem času opustošil na Krasu: »Vremensko dogajanje je predvsem za nas gasilce v letošnjem poletju izredno neugodno. Medtem ko smo se lani v tem času borili z ognjenimi zublji na Krasu in dobesedno molili za kakšno dežno kapljo, pa se letos soočamo z intervencijami zaradi moči meteornih voda in posledic močnega vetra. V teh nevihtnih osmih dneh smo bili na terenu z 129 gasilci in obravnavali 31 intervencij, 31 klicev na pomoč. V tem času je bilo opravljenih 177 ur prostovoljnega in predvsem trdega ter težkega dela. Zahvalil bi se vsem članom, ki so se odzvali klicu na pomoč. Sam sem sodeloval na 10-ih dogodkih. Intervencije, kjer nastaja škoda na stanovanjskih, pomožnih in poslovnih objektih so vedno zelo čustvene, saj ljudje s solznimi očmi prosijo za pomoč. Gasilci kljub napornemu delu začutimo stisko ljudi in na takšnih intervencijah v spominu vedno ostane hvaležnost ljudi, ki smo jim pomagali, težki in naporni trenutki, ki jih na intervencijah ni malo, pa kaj hitro potonejo v pozabo.«

Gasilci PGD Podgorje so od 13. julija  do 24. julija sodelovali kar na 77 lokacijah.

Odstranjevali so podrto drevje, posredovali na poplavah in plazovih, pomagali pri pokrivanju streh. Posredovali so kot PPO na AED. Na pomoč so priskočili tudi sosednjim društvom.

»Tako množične intervencije, ki so se vrstile druga za drugo, več naenkrat in dan za dnem, terjajo tudi svoj davek,« so zapisali.

»Povprečno je bilo na dan aktivnih 16-20 prostovoljnih gasilcev, ki imajo tudi svoje službe, družine.. Vračali so se v poznih večernih urah, premočeni in utrujeni. Pa vendar delo gasilca opravljajo s srcem. Vseeno smo veseli, da kljub vsem nevšečnostim ni prišlo do hujših uničenj in poškodb, kot drugje po državi,« so zaključili svojo poročilo.

PGD Podgorje

Gasilci vedno prihitijo na pomoč, ko jih potrebujemo. Tokrat pa gasilci vseh koroških društev prosijo za pomoč. V intervencijah se je uničilo nekaj opreme in oblačil, kar je nujno potrebno za njihovo delo, ker jih je potrebno čimprej popraviti oziroma nadomestiti z novimi, prosijo za pomoč v obliki dobrodelnih sredstev. Kako jim lahko pomagate, si lahko ogledate na njihovih Facebook straneh ali osebno kontaktirate katere izmed gasilskih društev na Koroškem.

Na pomoč!

Dogodki

V minulih dneh je Koroško zajelo neurje s točo, nalivi, vetrom, ki je podiral drevesa, razkrival strehe. Zaradi nalivov so sledile poplave. Koroški gasilci so v tem času opravili kar 517 intervencij. Pri tem sta se tudi dva gasilca poškodovala.