Search
Close this search box.

»Korošci avžvamo grta pa dovta«. Jutri na Poljani že 33. državne in 12. mednarodne kmečke igre

Kmečke igre bodo potekale v soboto, 6. julija, 2019 na Poljani poleg kozolca (Poljana 20a, 2391 Prevalje), z uradnim pričetkom ob 13. uri.

Lanskoletni zmagovalci 32. državnih kmečkih iger vabijo, da se jim jutri pridružite pri kozolcu na Poljani, kjer bodo potekale 33. državne in 12. mednarodne kmečke igre.

Tekmovanje s spremljevalnim programom vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine Slovenije (ZSPM), ki je lani obeležila 25 let delovanja, v sodelovanju s tistim društvom, ki si je v prejšnjem letu priborilo zmago. Letos bo ta izjemna čast pripadla Korošcem, članom in članicam Društva podeželske mladine Mežiška dolina, ki uspešno deluje na čelu s predsednico Ano Krajnc.

FOTO: Julija Kordež. Ekipa DPM Mežiška dolina

VIDEO: »Korošci avžvamo grta pa dovta« Poglejte si zakaj gresta Anza in Mici 6. julija na Poljano in zakaj je vredno, da se njima pridružite tudi vi.

33. DRŽAVNE in 12. mednarodne KMEČKE IGRE

Natanko 1️⃣4️⃣ dni nas še loči do 33. DRŽAVNIH in 12. mednarodnih KMEČKIH IGER 👨‍🌾👩‍🌾Poglejte si zakaj gresta Anza in Mici 6. julija na Poljano in zakaj je vredno, da se njima PRIDRUŽIŠ ŠE TI ❗️Video: Ema ŽažeIgrajo: Boštjan Apšner, Nika Kotnik, David Juteršek, Tanja Leskovec, Peter Račel

Objavil/a Društvo podeželske mladine Mežiška dolina dne Sobota, 22. junij 2019

Na največjem dogodku podeželske mladine, 33. državnih in 12. mednarodnih kmečkih igrah pa bo s sodelavci sodelovala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Ekipa kmetijskega ministrstva se bo v tekmovalnem delu pomerila proti 21 slovenskim ekipam DPM, ekipi KGZS in dvema ekipama iz Švice.

Udeleženci in udeleženke iger bodo tekmovali v košnji, grabljenju, štrafanju, v igri bohvoni za kvoce in igri presenečenja. Vsaka ekipa pa je za jutrišnjo prireditev pripravila tudi predstavitev regije, vendar je igra izključena iz tekmovalnega dela državnih kmečkih iger in se nagradi posebej. Nad samo izvedbo iger pa bo bdela veččlanska komisija.

FOTO: Julija Kordež. Zmagovalna ekipa DPM Mežiška dolina na DKI 2018 pri vezanju vrvic na laufer

V igrah se bodo pomerile ekipe, sestavljene iz šestih tekmovalcev, od teh morata biti vsaj dve tekmovalki. Tekmovalci lahko na dan tekmovanja praznujejo 40. rojstni dan, ne smejo pa biti starejši. Ekipa določi vodjo ekipe. Vodja ekipe ob prijavi na dan tekmovanja izžreba startno številko, ki določa parcelo košnje in grabljenja, ter vrstni red tekmovanja v ostalih disciplinah. Tekmovalci morajo imeti enotne majice, startno številko dobi vsak tekmovalec pred tekmovanjem in jo mora nositi med tekmovanjem.

Preberite tudi: Turiška vas: Regijske kmečke igre mini generalka za državne (FOTO)

Med igrami bo potekala demonstracija strojne mehanizacije, bogat srečelov ter tržnica “Mežiško podeželje”. Dogodek bo s koroško Street food pogostitvijo tudi kulinarično doživetje. Za veselo vzdušje bo skrbel ansambel Petka.

Program prireditve:

  • 12.00 registracija ekip
  • 13.00 otvoritev z gosti
  • 13.30 košnja, grabljenje
  • 14.30 predstavitev strojev mehanizacije Miler in Itro traktorjev New Holland
  • 15.30 zabavne igre
  • 18.30 predstavitev regij
  • 20:00 zabava z ansamblom Petka
  • 21:00 podelitev priznanj, nagrad, pohval

Na stojnicah se bodo med drugim predstavili Deteljica – Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev, Čebelarsko društvo Prevalje, kmetija Dvornik, RRA Koroška, društvo kmetic mežiške doline, Sadjarsko društvo Mežiške doline, kmetija Klančnik, kmetija Novak, Spotur … Za žejna grla pa bo poskrbela tud gostilna Marin.

V Koroški regiji sicer delujejo tri izredno aktivna društva, DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ter DPM Črna na Koroškem, ki jih povezuje skupna ljubezen do koroškega podeželja, tradicije in ohranjanja koroških običajev. Vsa tri društva se bodo udeležila tudi jutrišnjih državnih iger ter poskušala doseči čim boljše uvrstitve, z željo, da zmaga ostane v domači regiji.

FOTO: Julija Kordež. Veselje ob lanski zmagi na DKI.

Kot že rečeno je lani zmagala ekipa DPM Mežiške doline, drugi so bili zmagovalci leta 2017 DPM Tabor, tretji pa člani DPM Šaleška dolina. Najboljši kosec je bil Jaka Krek iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, grabljica pa Korošica Estera Kotnik iz DPM Mislinjske doline. Že jutri pa bo znano, kdo bo najboljši letos.

Zato še enkrat vabljeni, da se pridružite mladim podeželanom ter jim z vašo spodbudo in podporo pomagate do želenih rezultatov in uspešne izvedbe ene od največjih tovrstnih prireditev na Koroškem v zadnjih letih.

Dogodki

Kmečke igre bodo potekale v soboto, 6. julija, 2019 na Poljani poleg kozolca (Poljana 20a, 2391 Prevalje), z uradnim pričetkom ob 13. uri.