Search
Close this search box.

25 let ZSPM – 25 nepozabnih let podeželske mladine

Leto 2018 je za Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) posebno leto, saj mineva 25 let, odkar je bila v Kranju 3. aprila 1993 ZSPM ustanovljena kot nepolitična in neodvisna organizacija. Po 25. podeželskih, 25. mladih, 25. razigranih, 25. poučnih ter 25. nepozabnih letih je ZSPM postala ena največjih nacionalnih mladinskih organizacij v Sloveniji, ki združuje kar 46 društev ter preko 3000 članov in je edina, ki se aktivno ukvarja z mladimi podeželani in mladimi kmeti.

Skupščina ZSPM 2018 v Kranju

Praznično leto se bliža koncu zato na Zvezi pripravljamo zaključno prireditev ob 25. obletnici, ki bo 1. decembra ob 18. uri v Gostišču Jap – Praproče pri Temenici. Skupaj z našimi člani – društvi podeželske mladine bomo podoživeli najlepše trenutke preteklih 25. let ter postavili nov mejnik v zgodovini projektov podeželske mladine s prvim izborom za »Naj projekt podeželske mladine 2018«. Glavni namen izbora je nagraditev naših članov, ki skozi leto izvajajo izjemne projekte – različne tako po vsebini kot obsegu. Vsi pa pomembno prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenskega podeželja in mladih, ki tu bivajo.

ZSPM upravlja glavni odbor, sestavljen iz 10 regijskih predstavnikov, ki predstavljajo vez med Zvezo in društvi. V Koroški regiji delujejo DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ter DPM Črna na Koroškem. Tri izredno aktivna društva, ki jih povezuje skupna ljubezen do koroškega podeželja, tradicije in ohranjanja koroških običajev. Z velikim ponosom lahko navedem dejstvo, da smo Korošci znotraj Zveze vedno bolj prepoznavni, ne le po svoji trmi ter najlepšem narečju, kar ga Slovenija premore, temveč predvsem po svoji zagnanosti ter lastnosti, da Korošci »vedno skup stopimo« ko je to potrebno. Zmožni smo meddruštvenega sodelovanja in povezovanja na regijskem nivoju, ki bistveno pripomore k številnim uspehom na državnih dogodkih. Smo ena redkih regij, ki z namenom druženja, vsakoletno organizira tako regijski kviz: Mladi in kmetijstvo, kot regijske kmečke igre, regijski piknik, strokovne ekskurzije ter raznorazne športne aktivnosti.

Predstavniki vseh treh društev na Koroškem na DKI 2018

Vedno več aktivnosti namenjamo izobraževanjem – tako smo na primer januarja izvedli posvet podeželske mladine, aprila srečanje podeželske mladine z VIZIJO in junija srečanje mladih kmetov. Na slednjem so se člani seznanili z Akcijskim načrtom dela za mlade kmete 2016-2020, ki ga je pripravljalna skupina s strani MKGP, KGZS in ZSPM poimenovala »Od mladega kmeta do skrbnega gospodarja«. Kot ključni cilj želi mlademu kmetu zagotoviti okolje, kjer se bo s svojo dejavnostjo razvijal, ne samo v ekonomskem temveč tudi v socialnem vidiku. Preko info točke mu je zagotovljena mreža deležnikov, na katere se mladi kmet lahko obrne v primeru vprašanj v povezavi s Skupno kmetijsko politiko, razpisi, datumi usposabljanj ter svetovanj.

DPM Črna na Koroškem ter DPM Mežiška dolina pri predstavitvi projektov na srečanju podeželske mladine z VIZIJO
Utrinek s srečanja mladih kmetov na Koroškem

Vsi ti dogodki, srečanja pomembno prispevajo k zavedanju naših članov, kako pomembna je aktivna participacija mladih ter, da lahko tudi preko majhnega društva pomembno vplivamo na lokalno skupnost in sooblikujemo boljši jutri. Za prihodnost imamo še ogromno idej verjemite mi, da bo Koroška podeželska mladina nadalje pokazala marsikaj zanimivega, zato se splača postati član DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ali DPM Črna na Koroškem.

Zastava DPM Mežiška dolina s DKI 2018

Pomembna prelomnica za Koroško so postale letošnje 32. Državne kmečke igre (DKI) v Taboru, 24. junija, kjer si je mlado Društvo podeželske mladine Mežiška dolina po 10. letih priborilo 6. zmago Koroški regiji ter 1. zmago Mežiški dolini v zgodovini DKI (1991 – Slovenj Gradec, 1997 – Dravska dolina, 2002 – Dravska dolina, 2003 – Dravograd, 2008 – Mislinjska dolina).

Zmagovalna ekipa DPM Mežiška dolina na DKI 2018 pri vezanju vrvic na laufer

Zmaga zraven časti in spoštovanja prinaša tudi veliko odgovornost izvedbe 33. tradicionalnih DKI 2019. Člani društva so že v pogonu in se na veliko pripravljajo na prihajoče igre, ki bodo 6. julija 2019 na Poljani v Prevaljah. Ker si želijo organizirati nepozaben dogodek, ki ne bo v ponos le društvu temveč vsej Mežiški dolini in bo pomembno prispeval k ohranjanju društvenega življenja na podeželju ter izobraževanju mladih iz ruralnih kakor tudi iz urbanih naselij. Pri načrtovanju le teh sodelujejo z vsemi štirimi občinami Mežiške doline. Pričakujejo 17 najboljših ekip iz vse Slovenije ter udeležbo več mednarodnih ekip, ki se bodo tradicionalno pomerile v košnji in grabljanju, ter v treh praktičnih igrah. Te igre preverjajo ročne spretnosti tekmovalcev in bodo zagotovo predstavljale koroške vrednote in tradicijo naše regije. Več o samih igrah pa vam bomo zaupali v bližnji prihodnosti. Za zdaj vas lahko le povabim da si 6. junija 2019 vzamete čas za udeležbo dogodka kjer boste lahko  na lastni koži doživeli vzdušje največjega dogodka podeželske mladine v Sloveniji.

Kosec DPM Mislinjska dolina je na DKI 2018 osvojil 3. mesto v Košnji

 

Tekst: Anja Mager

 

Dogodki