Koronavirus zahteval že 361 življenj, 17.205 okuženih. Prvi primer tudi v Španiji - Koroške Novice

Koronavirus zahteval že 361 življenj, 17.205 okuženih. Prvi primer tudi v Španiji

virus-1812092_1920
Fotografija je simbolična.

Novi koronavirus je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Število okuženih se je ob tem povzpelo na 17.205 primerov. Gre za največje povečanje smrtnih žrtev in okužb v enem dnevu, odkar so v kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta odkrili virus, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vseh 57 novih smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je iz Wuhana oziroma province Hubei, ki jo je okužba z virusom doslej najhuje prizadela. Na Kitajskem so hkrati v enem samem dnevu tudi zabeležili 2829 novih okužb, s čimer se je število okuženih povečalo na 17.205. Več kot 20.000 naj bi bilo sumov na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o novem koronavirusu

S 361 smrtnimi žrtvami je novi koronavirus na Kitajskem že usodnejši od sindroma akutnega oteženega dihanja (sars), ki je pred dvema desetletjema na celinski Kitajski zahteval 349 smrtnih žrtev. Skupno je sars med letoma 2002 in 2003 zahteval 774 smrtnih žrtev.

Kitajski strokovnjaki ob tem predvidevajo, da bo novi koronavirus na Kitajskem vrhunec dosegel kasneje, kot so sprva pričakovali. “Pričakujemo, da bo vrhunec epidemije v desetih dneh do dveh tednih,” je dejal vodja nacionalne strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan.

Poleg Kitajske so okužbe z virusom doslej potrdili v več kot 24 državah. Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zabeležili tudi v Španiji, šlo naj bi za nemškega turista. Medtem se v domovine še naprej vračajo tisti, ki jih države evakuirajo iz Kitajske. V Franciji so bila testiranja evakuiranih negativna.

V Wuhanu so sicer danes odprli prvo od dveh bolnišnic, ki so ju začeli graditi pred samo desetimi dnevi. V bolnišnici Huoshenshan je prostora za 1000 bolnikov, za katere bo skrbelo približno 1400 vojaških zdravnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bolnišnico Leishenshan naj bi dokončali še ta teden.

Preberi še:  Ema zatrjuje, da koristi AstraZenece pretehtajo tveganja

Zaradi novega koronavirusa se je vedno več držav odločilo, da bodo s Kitajske v domovino pripeljale svoje državljane. V Franciji je tako npr. v nedeljo pristalo letalo z 254 potniki iz Wuhana. Kot je ob tem sporočila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn, je imelo 36 potnikov simptome okužbe s koronavirusom.

PREBERITE TUDI: Prva žrtev novega koronavirusa izven Kitajske

Od tega jih je 16 poletelo naprej v svoje domovine. 20 Francozov in državljanov neevropskih držav pa so testirali na letališču Istres. “Vsi ti testi so bili negativni, tako da so vse te osebe odšle v centra” na jugu Francije, kjer bodo 14 dni preživele v karanteni, so pojasnili na ministrstvu.

Prvo letalo evakuiranih iz Kitajske je v Francijo prispelo že v petek. Tedaj so testirali dva potnika, pri katerih so sumili okužbo z virusom, a sta bila na testiranjih negativna. Na Kitajskem ni več francoskih državljanov, ki bi zaprosili za repatriacijo.

Letalo z okoli 60 Italijani pa je danes pristalo na vojaškem letališču Pratica di Mare v bližini Rima. Ti bodo 14 dni v karanteni v rimski vojašnici Cecchignola.

V Avstralijo se je vrnilo letalo z 243 Avstralci, ki jih bodo z manjšimi letali prepeljali na Božični otok, avstralsko ozemlje v Indijskem oceanu, kjer bodo prav tako dva tedna v karanteni. Med njimi ni nikogar s sumom okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Moskva pa je danes napovedala, da bo deportirala tujce, pri katerih so odkrili novi koronavirus.