Search
Close this search box.

Vse, kar morate vedeti o novem koronavirusu

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja o koronavirusu.

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Nov koronavirus so poimenovali 2019 nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoarja in se je prilagodil na ljudi. Potrjen je bil tudi prenos med ljudmi.

Kakšni so simptomi in znaki bolezni?

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je sicer običajno za pljučnico. Na NIJZ so zapisali, da ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še nimajo, iz poročanja Kitajske pa lahko sklepajo, da poteka v lažji obliki pri približno 80% okuženih. Prav tako še ni natančnega podatka o smrtnosti, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 do 4%. Večina ljudi, ki so zaradi koronavirusa umrli so bili starejši in so imeli pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd.

Okužbe z novim virusom zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav ni mogoče ločiti zgolj od ostalih povzročiteljev pljučnic. Za potrditev ali izključitev okužbe je potrebno mikrobiološko testiranje, ki se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in tudi v drugih kužninah.

Ali je oseba, ki je okužbo prebolela zaščitena pred ponovno okužbo?

Podatka o tem še nimajo.

Kako se zdravijo okužbe?

Cepiva in protivirusnega zdravila ni. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na kronaviruse, zato je zdravljenje simptomatsko. Z zdravili se poskuša olajšati težave in nadomestiti funkcijo organa, k ob okužbi ni zadostna (pri hudi prizadetosti pljuč se na primer bolnike mehanično predihava, nadomešča tekočine, dodaja kisik…).

Ali se kronavirus prenaša med ljudmi?

Prenaša se kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 metra. Ni še zanesljivo dokazano, vendar je možno, da se z novim virusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami.

Čeprav ni dokazano, da bi se kronavirus prenašal po zraku, se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstvu.

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi?

Točna inkubacijska doba še ni znana, je pa ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacija dolga 7 dni.

Ali obstaja tveganje, da se koronavirus pojavi v Sloveniji?

Možnost obstaja, Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) ocenjuje tveganje za pojav kot srednje visoko za Evropo.

Kakšni so predvideni ukrepi, če okuženi obišče Slovenijo?

Slovenija je pripravljena, izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz območij, ki so ogrožena. Pomembno je, da se pri obravnavi morebitnih pacientov zmanjša tveganje nadaljnjega prenosa na najnižjo možno raven. Slovenija ima sicer pripravljene tudi načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni.

Kaj svetujejo potnikom na Kitajsko?

Kitajske zdravstvene oblasti svetujejo, da se v mesto Vuhan in še nekatera druga mesta ne potuje, dokler se razmere ne umirijo. Nekatere druge države odsvetujejo nenujna potovanja tudi v druge dele Kitajske. Priporočajo, da potniki skrbno pretehtajo možne zaplete in ovire na katere bodo med potovanjem na Kitajsko naleteli in sprejmejo pametno odločitev. Na NIJZ slovenskim potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo roke z milom in vodo ter jih razkužijo, pred potovanjem naj se cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.

Kaj svetujejo potnikom po vrnitvi s Kitajske?

Če ste potovali po Kitajski in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že na povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem ostanite doma in se izogibajte stikom z ostalimi ljudmi. Pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste bili nedavno na Kitajskem in ste zboleli. Preden kihnete ali zakašljate, pokrijte usta in nos z robčkom, kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte in razkužujte roke.

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov. Na potovanjih svetujejo uporabo zaščitne maske v skladu z lokalnimi navodili.

Ali paketi, poslani iz Kitajske predstavljajo tveganje za okužbo?

Izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ne preživijo daljšega časovnega obdobja izven gostitelja, torej živali ali človeka. Koronavirusi so do prihoda paketa v Slovenijo že propadli in zato ne morejo povzročiti okužbe.

Preberite tudi: Število žrtev koronavirusa se povečuje, sum okužbe obravnavajo tudi v Celovcu. Slovenija je pripravljena

Po poročanju RTV SLO pa je bil v Sloveniji zabeležen prvi sum okužbe z novim koronavirusom, ki pa so ga na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo že ovrgli.

VIR: NIJZ in RTV SLO

Dogodki