Search
Close this search box.

Konec marca na Koroškem za 15 odstotkov več brezposelnih kot pred letom dni

Na Koroškem se je brezposelnost marca letos v primerjavi z marcem lani povečala za 15,2 odstotka, največ v okviru urada za delo Ravne na Koroškem, in sicer za 17,9 odstotka. V zadnjem obdobju je največ na novo brezposelnih s področij gostinstva, poslovnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine in drugih dejavnosti.

Konec marca je bilo na štirih koroških uradih za delo registriranih 2586 brezposelnih oseb, kar je 342 oseb oz. za 15,2 odstotka več kot marca lani. Za primerjavo, v Sloveniji se je v tem obdobju brezposelnost medletno povečala za 1,7 odstotka.

V primerjavi s koncem februarja letos je bilo na Koroškem konec marca evidentiranih 109 brezposelnih oseb več, kar pomeni 4,4-odstoten prirast, kažejo podatki velenjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje.

Marca je bilo na Koroškem med brezposelnimi 53 odstotkov žensk, 37,4 odstotka brezposelnih je bilo starih 50 let in več, med brezposelnimi je bilo dobrih 26 odstotkov invalidov. Dobra desetina je bilo prvih iskalcev zaposlitve, skoraj 42 odstotkov vseh brezposelnih na Koroškem pa so marca predstavljali dolgotrajno brezposelni.

Glede na december lani se je do konca marca letos na Koroškem število registriranih brezposelnih povečalo za 11,3 odstotka. Povečalo se je v vseh štirih uradih za delo, največ pa na uradu za delo Radlje ob Dravi, in sicer za 12,4 odstotka. Sledijo uradi za delo Ravne na Koroškem (12 odstotkov), Dravograd (11,8 odstotka) in Slovenj Gradec (9,4 odstotka).

Zadnji podatki o stopnji registrirane brezposelnosti so za letošnji februar, ko je ta na Koroškem znašala 8,2 odstotka. V Sloveniji je bila stopnja registrirane brezposelnosti februarja letos 7,9 odstotka.

Napovedi za naprej je težko podati, so za STA navedli na velenjski enoti zavoda, kjer si želijo, da bi se brezposelnost v naslednjih mesecih umirjala in da se bodo brezposelne osebe lahko čim prej zaposlile nazaj k prejšnjim delodajalcem.

Med drugim zaradi močnega upada naročil že odpuščajo v mežiškem Tabu, kjer so 23 delavcev odpustili zaradi poslovnih razlogov.

Dogodki