Search
Close this search box.

Koncert ob 25. obletnici MoPZ PGD Ravne na Koroškem

Prostovoljno gasilsko društvo Ravne na Koroškem letos obeležuje 140-letnico delovanja. Znotraj društva pa že od leta 1992 uspešno prepevajo člani moškega pevskega zbora, ki je bil uradno ustanovljen 26. januar 1993.

Pobudniki za ustanovitev Moškega pevskega zbora PGD Ravne so bili Marko Petrič, Vlado Mihin in prvi zborovodja, Franc Marolt. Sprva je bilo petje v zboru namenjeno druženju, zato so pevci peli le po posluhu, brez not. Od začetka so nastopali na občnih zborih matičnega in sosednjih gasilskih društev ter drugih društev v kraju. Zaradi želje po hitrejšem umetniškem napredovanju in pravilnejšem petju so leta 1995 k sodelovanju in vodenju zbora povabili Urško Vezovnik, ki je z njimi sodelovala dobrih 10 let. Nakar jih je dobro leto vodil Julian Burdzi, od leta 2007 do 2016 pa so prepevali pod vodstvom profesorja Andreja Gorenjaka.

Leta 1995 so prvič sodelovali na večjem, takrat že enajstem, Srečanju gasilskih pevskih zborov Slovenije, kjer so se prvič predstavili s tako obsežnim repertoarjem. Ob 20-letnici obstoja, so od Občine Ravne na Koroškem, prejeli občinsko priznanje »Prežihovo plaketo« in izdali svojo prvo zgoščenko s trinajstimi, pretežno ljudskimi pesmimi, na njej pa je tudi gasilska himna.

Danes šteje zbor 17 članov, ki prepevajo pod vodstvom profesorice Tanje Drabyshevskaja. Nastopajo pa tako v domačem kraju kot izven, nastopajo na prireditvah po vsej Sloveniji in tudi v tujini, pojejo na pogrebih članov PGD Ravne na Koroškem in se vsako leto udeležijo tudi mednarodne revije pevskih zborov »Od Pliberka do Traberka«. Že tradicionalno pa na Ravnah v decembru pripravijo samostojni božično-novoletni koncert, ki je vedno zelo dobro obiskan. Člani MoPZ PGD Ravne si želijo, da bi bila dobro obiskana tudi njihova jutrišnja prireditve, na katero vas vljudno vabijo.

Koncert ob njihovi 25. obletnici delovanja bo ta petek, 19. 10. 2018. ob 18.00, v Kulturnem centru na Ravnah. Sodelujejo: MoPZ PGD Ravne na Koroškem in Sekcija Pihalnega orkestra železarjev Ravne na Koroškem. Vstop je prost.

Dogodki