Search
Close this search box.

Kmetica leta je postala Korošica Marjeta Ročnik

Svetovni dan kmetic, ki smo ga obeležili včeraj na poseben način praznujejo tudi slovenske kmetice. Prazniku se poklonijo na svečanosti, na kateri razglasijo kmetico leta. Letos je šel laskavi naslov v roke Marjeti Ročnik s Prevalj.

Včeraj smo obeležili že dvanajsti svetovni dan kmetic s katerim skuša Organizacija združenih narodov (OZN) vse od leta 2008 dalje pozornost širše javnost usmeriti na problematiko žensk v kmetijstvu. S tem Združeni narodi poudarjajo njihov prispevek h trajnostnemu kmetovanju, varni oskrbi s hrano in opozarjajo na njihovo pomembno vlogo pri zmanjševanju revščine na podeželju.

Ob svetovnem dnevu kmetic so tudi letos pripravili svečanost, na kateri so razglasili kmetico leta 2019. Letošnja prireditev je potekala v Zagorju, kjer so nagradili najlepše slike in fotografije, ki so jih na razpis poslale članice Zveze kmetic Slovenije ter predstavili njihove kolegice, ki so s svojim delom pustile pečat na podeželju. Našo regijo je zastopala Marjeta Ročnik s Prevalj, ki je postala kmetica leta. Več o Marjeti in njenem delu si lahko preberete TUKAJ.

Kmetica leta 2019 – Marjeta Ročnik.

Izbor kmetice leta vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije. Na razpise društva prijavljajo svoje kandidatke, ki zagotovo na lokalnem nivoju pustijo poseben pečat, so spretne kmetice in bolj ali manj predstavljajo poklic na državni ravni. Vse kandidatke so vedno izjemne ženske, so nam povedali na Zvezi kmetic Slovenije. Vsaka po svojih močeh poleg dela na kmetiji in skrbi za družino opravlja pomembno poslanstvo. Delujejo v dobro družbe, podeželja, ohranjajo dediščino, skrbijo za promocijo podeželja, so prostovoljke in oblikujejo lik kmetice, ki hoče biti slišana … Organizatorji se z izborom se želijo zahvaliti pravzaprav vsem aktivnim članicam in predramiti tiste, ki so obtičale doma. Okolju pa sporočajo, da bi bilo podeželje brez kmetic, njihovih delavnih rok in odločnih glav precej drugačno. Več o današnji prireditvi pa v naslednjih dneh.

Dogodki