Klugler: Pandemija covid-19 je po vsem svetu precej spremenila dosedanje dojemanje človekovih pravic

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, ki ga vsako leto obeležujemo 10. decembra je slovenjgraški župan Tilen Klugler zapisal poslanico v kateri je izpostavil, da je letošnji svetovni dan zagotovo zaznamovala pandemija, s katero se soočamo, ta pa je po celem svetu spremenila dosedanje dojemanje človekovih pravic. Ob tem je opozoril, da se moramo prav vsi zavzemati za "odpravo diskriminacij in neenakosti, ekstremizmov, rasizma in nasilja, spodbujati sodelovanje in solidarnost, izkazovati skrb za ranljive in pomoči potrebne in se organizirati na področjih humanitarnosti in prostovoljstva." Ob tem pa je še opozoril, da je pandemija novega koronavirusa grožnja, ki jo lahko premagamo le skupaj, enotni in usklajeni. Ob tem pa je še izpostavil, da je pandemija novega koronavirusa grožnja, ki jo lahko premagamo le skupaj, enotni in usklajeni. Želja župana je, da sporočilo, ki ga je zapisal doseže prav vse prebivalce Slovenije, Evrope in sveta. Objavljamo ga v celoti.
tilen klugler

Svetovni dan človekovih pravic obeležujemo vsako leto kot pomnik in opomnik na leto 1948, ko je Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra sprejela enega najpomembnejših temeljnih mednarodnih aktov, Splošno deklaracijo človekovih pravic. Ta v svoji preambuli opredeljuje človeško dostojanstvo kot prirojeno, enakost in neodtujljivost pravic vseh članov človeške družbe pa definira kot temelj svobode, pravičnosti in miru v svetu.”

“Letošnji svetovni dan človekovih pravic je nedvomno zaznamovala pandemija covid-19, bolezni, ki je po vsem svetu precej spremenila dosedanje dojemanje človekovih pravic, marsikje po svetu pa je izvajanje ukrepov zdravje državljanov postavilo nad ta mednarodni akt. Čas bo pokazal, ali so bile kršitve utemeljene in opredelil njihovo težo, učinek in posledice na družbo kot celoto. Vsekakor pa smo bili prvič v moderni zgodovini človeštva soočeni z globalnim izzivom spoštovanja človekovih pravic in hkrati njihovega omejevanja zaradi preprečevanja širjenja okužbe.”

“Tema letošnje obeležitve svetovnega dneva človekovih pravic, kot jo je zastavila Organizacija združenih narodov, je Okrevanje bo boljše, če se bomo zavzeli za človekove pravice. V tem smislu nas OZN tudi poziva, da se zavemo družbenih sprememb, v katere nas je pahnila pandemija, in da v procesu okrevanja ne pozabimo na civilizacijske dosežke zadnjih desetletij na področju varstva in spoštovanja človekovega dostojanstva, pravic ter skozi globalno solidarnost, medsebojno povezanost in skupno človečnost spodbudimo družbeno preobrazbo ter prispevamo k boljšemu okrevanju planeta.”

Človekove pravice so eno od osrednjih področij trajnostnega oz. sonaravnega razvoja, ki brez upoštevanja človekovega dostojanstva ni mogoč. Zato se moramo prav vsi zavzemati za odpravo diskriminacij in neenakosti, ekstremizmov, rasizma in nasilja, spodbujati sodelovanje in solidarnost, izkazovati skrb za ranljive in pomoči potrebne in se organizirati na področjih humanitarnosti in prostovoljstva.”

Covid-19 je grožnja, ki se ne ozira na politična, verska, rasna ali druga prepričanja. Premagamo jo lahko le skupaj, enotni in usklajeni, pri čemer pa se zgodovinskim civilizacijskim dosežkom s področja varstva in zagotavljanja človekovih pravic vendarle ne smemo in ne moremo odreči.”

“Naj to sporočilo iz Slovenj Gradca, mesta glasnika miru Združenih narodov, doseže prav vse prebivalce Slovenije, Evrope in sveta.”

Preberite še: V KGLU s projektom Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart …” opozarjajo na svetovni dan človekovih pravic

VIR: MOSG

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.