V KGLU s projektom Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart …” opozarjajo na svetovni dan človekovih pravic

V Koroški galeriji likovnih umetnosti s projektom Obzornik 65 – "We Have too Much Things in Heart…" opozarjajo na svetovni dan človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra. Predstavitev omenjenega projekta, ki je bila prvotno načrtovana v obliki razstave v Galeriji K18, razstaviščnem prostoru zavoda Pekarne Magdalenske mreže Maribor, je zaradi epidemiološke situacije prestavljena na splet.

“Trenutna družbena situacija kaže na nezaključen in spodletel namen listine, v kateri so se države zavezale, da bodo spoštovale svobodo in dostojanstvo ter zagotavljale pravno osebnost vsakemu posamezniku, ne glede na raso, barvo kože, spol, politični nazor, jezik ali katerokoli drugo okoliščino, saj na robovih Evropske unije in tudi znotraj nje danes živijo ljudje brez pravnega statusa in brez pravic. Opomin na to predstavlja projekt Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”, ki skozi dvajset videofragmentov prikazuje pričevanja beguncev, ujetih pred mejo Evropske unije, ki se, ob neštetih poskusih prečkanja meje, poleg napornega prehoda terena, soočajo z brutalnim policijskim nasiljem in zlorabami,” so o projektu zapisali v KGLU ter dodali, da posnetki predočijo usode posameznikov, vzporedno pa govorijo tudi o izredni solidarnosti lokalne skupnosti.

Predstavljen material je bil zbran med letoma 2019 in 2020 v Veliki Kladuši v Bosni in Hercegovini, “kraju, ki pooseblja potrpljenje in upanje, poskuse in neuspehe.” Video gradivo spremljajo besedila zbrana v publikaciji Obzorniški okruški, ki so jih so prispevali Tara Najd Ahmadi, Andreja Hribernik, Jošt Franko, Ciril Oberstar in Andrej Šprah.

Nika Autor in Obzorniška fronta: Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”:

Spletno predstavitev so v KGLU umestili v razstavni projekt Razmejitve, ki ga organizirajo v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje ob stoti obletnici koroškega plebiscita.

Predstavitev projekta bo na ogled od 10. 12. 2020 dalje na povezavi tukaj in tukaj. Kustosinja projekta je Andreja Hribernik

Projekt je nastal ob podpori Mestne občine Maribor, v sodelovanju z Galerijo K18, Društvom za Evropsko zavest, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Centrom sodobnih umetnosti Celje.

VIR: KGLU

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun