Klugler bo ponovno kandidiral za župana MO Slovenj Gradec

Maja smo poročali, kdo od aktualnih županov bo ponovno kandidiral in kdo so morebitni protikandidati na letošnjih lokalnih volitvah. Takrat je slovenjgraški župan dejal, da odločitve še ni sprejel. Danes pa je naznanil, da se bo vnovič potegoval za županski stolček.

Klugler je na volitvah leta 2018 kandidiral prvič, takrat kot neodvisni kandidat s podporo več strank in list. Zmagal je v drugem krogu proti prejšnjemu županu Andreju Času, izid pa je bil razmeroma tesen.

Kdo bodo njegovi letošnji protikandidati, če bodo, še ni znano. Kot pa je dejal na današnji novinarski konferenci Klugler, se je odločil, da bo kandidiral, saj ima še ogromno projektov za dokončati, hkrati pa mu ne manjka idej za naprej. Kandidiral bo kot neodvisni kandidat, s podporo volivcev.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

Na letošnjih lokalnih volitvah bodo sicer volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Od danes dalje pa lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam. Za vložitev kandidature mora Klugler zbrati 179 podpisov podpore volivcev.

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Ministrstvo za notranje zadeve bo tako danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti. Občinske volilne komisije pa morajo javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa še oddali svoj podpis, je 20. oktober. Ob 19. uri tega dne pa se bo iztekel tudi čas za vložitev kandidature oz. liste kandidatov za člane občinskega sveta ter kandidature za župane. Hkrati se bo iztekel rok, ko je treba pri posebnih občinskih volilnih komisijah vložiti kandidature za volitve članov občinskih svetov, predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti.

Z 20. oktobrom se začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.

Vir: STA

Dogodki