Search
Close this search box.

Kdo bo najboljši za volanom 2020? Lani je bil Korošec Luka Gril

Začenja se izbor za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije

Avto-moto zveza Slovenije s partnerji že četrto leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja letos dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika. Lansko leto si je ta naziv v moški konkurenci prislužil 21-letni bodoči inženir strojništva iz Slovenj Gradca Luka Gril.

Preberite tudi: Najboljša mlada voznika sta Slovenjgradčan Luka Gril in Litijčanka Laura Cerovšek

S projektom tudi letos izzivajo mlade voznike in voznice ter jim ponujajo priložnost, da svoje znanje in veščine pri vožnji pokažejo in dokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji, so še sporočili iz AMZS.

Naj omenimo, da je Avto-moto zveza Slovenije najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. 

AMZS in partnerji izbora so letošnje novosti in podrobnosti danes predstavili na novinarski konferenci. Poleg predstavnikov partnerjev in podpornikov so na predstavitvi sodelovali tudi ambasador izbora Ciril Komotar, ki bo tako kot lani skupaj s Tjašo Perko širil glas o izboru, ter lanska zmagovalca Laura Cerovšek in Luka Gril.

Letošnja glavna novost je dvig zgornje starostne meje iz 24 na 26 let, kar je posledica poenotenja na mednarodni ravni. Osvežili so tudi vprašanja za spletni test, prav tako pa so zasnovali nekaj novih praktičnih vaj, tako da bo tekmovanje znova zanimivo in atraktivno.

Izbor Najboljši za volanom 2020 se je začel minuli ponedeljek, 2. marca 2020, ko je AMZS na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprl spletni test, preko katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V polfinale, to bo 14. in 15. aprila 2020, se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 12. maja 2020 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov. Spletni test bo odprt do vključno 6. aprila 2020.

Spletni test, ki je prvi korak do naziva in vstopnica za praktični del tekmovanja, je odprt že en teden, v tem času pa je na vprašanja o cestnoprometnih predpisih, varni mobilnosti, avtomobilih, AMZS in prvi pomoči odgovorilo že prek 1200 sodelujočih. Glede na to, da je vprašalnik odprt še vse do 6. aprila, si AMZS in partnerji nadejajo, da se bo še več mladih voznikov do vključno 26. leta starosti odločilo za sodelovanje v izboru. Lani je sodelovalo več kot 3300 fantov in deklet med 18. in 24. letom starosti.

Na najboljše mlade voznike in voznice čakajo atraktivne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom povsem novega športnega križanca – Fordove pume (rdeča puma v različici titanium čaka najboljšo mlado voznico, modra puma titanium pa najboljšega mladega voznika).

Ostali finalisti in finalistke pa se bodo tolažili z drugimi kulskimi nagradami – kompletom vrhunskih Continentalovih pnevmatik, pametnim telefonom Huawei P30, Petrolovimi darilnimi karticami v vrednosti 400, 250 in 150 €, bonom za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, električnim skirojem, JBL bluetooth zvočnikom Xtreme 2 in bonom za 40 € za AMZS članstvo.

Pri tem naj še dodamo, da je mednarodna avtomobilistična zveza FIA zbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije nagradila kot najbolj inovativen projekt na področju prometne varnosti v regiji, oktobra lani pa je AMZS v svojem centru varne vožnje na Vranskem gostil prvi FIA mednarodni izbor za najboljšega mladega voznika. FIA mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice pa bo to leto organiziral poljski avtomobilski klub PMZ, na njem pa bodo sodelovali tudi trije najboljši mladi vozniki iz Slovenije, ki bodo na Vranskem pokazali največ znanja in vozniške spretnosti.

Več o izboru najdete TUKAJ.

Vir: AMZS

Dogodki

Začenja se izbor za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije