Kar 1333 prijav domnevnih nepravilnosti na delovnem mestu

Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Doslej so zaznali 151 kršitev, največ v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.

Kot je pojasnil Grlić, se 763 prijav nanaša na področje delovnih razmerij, 370 prijav pa na področje varnosti in zdravja pri delu.

V času razglašene epidemije so inšpektorji po njegovih besedah opravili 275 nadzorov in ugotovili 151 kršitev, pri čemer se jih je največ nanašalo na obveznost delodajalca glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja ter zagotavljanjem varnosti in zdravja delavcev na gradbiščih.

Inšpektorat je zato izrekel 83 opozoril in izdal 21 upravnih odločb. “Ob tem opozarjamo, da vsi postopki nadzorov še niso zaključeni, kar pomeni, da se podatki vsakodnevno spreminjajo,” je izpostavil Grlić.

Na inšpektoratu RS so sicer že marca za STA povedali, da so zaznali primere, ko delodajalec delavcem ni zagotovil osebne varovalne opreme in jih ni seznanil z navodili o izvedbi ukrepov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa tudi primere, ko nekateri delavci, kljub temu da so bili opozorjeni in da imajo na voljo osebno varovalno opremo, te ne uporabljajo.

Pred kratkim so opozorili tudi, da do njih prihajajo informacije o domnevno neupravičenih prekinitvah delovnega razmerja tujcem. Do prekinitev naj bi poleg tega prihajalo mimo predpisanih postopkov – kar prek oglasne deske.

Kot je tokrat za STA še navedel glavni inšpektor za delo, sicer prejemajo tudi številne prošnje za strokovno pomoč. Od 12. marca so prejeli 228 zaprosil, med katerimi se levji delež – 204 – nanaša na področje delovnih razmerij.