Kaj pravijo pristojni o razvozu gnojevke v času koronavirusa? Da ali ne?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva k strpnemu obnašanju zaradi sezonskega razvoza organskih gnojil.
90315474_859684021203303_1158065595527200768_n

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo je prejel večje število prijav, v katerih prijavitelji zahtevajo prepoved razvoza organskih gnojil zaradi smradu v času povečane potrebe po zračenju prostorov zaradi koronavirusa. Podobne pobude prihajajo tudi iz nekaterih občin, so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani kmetijskega ministrstva.

Poziv k nepolivanju gnojevke so v preteklih dneh izdale tudi številne koroške občine, med drugim MO Slovenj Gradec in Mislinja, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pojasnjuje, da na podlagi Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, uporaba organskih gnojil na kmetijskih zemljiščih v tem času ni oziroma ne more biti prepovedana, saj je to obdobje pričetka intenzivne rasti rastlin ter njihovih povečanih potreb po hranilih. 

Poleg tega se je v času prepovedi gnojenja s tekočimi organskimi gnojili, to je za večji del države, od 15. novembra do 1. marca, v gnojnih jamah in na gnojiščih kmetijskih gospodarstev, ki redijo živali, nabrala večja količina organskih gnojil. Večina kmetijskih gospodarstev tako nima več prostih kapacitet za skladiščenje in so primorana izprazniti gnojišča ter gnojne jame, pojasnjujejo pristojni.

Poleg navedenega pa je potrebno v trenutnih razmerah upoštevati najpomembnejši vidik uporabe organskih gnojil, to je pridelava zadostnih količin doma pridelane hrane. Organska gnojila so najnaravnejši in najcenejši način pospeševanja rasti kmetijskih rastlin in pridelkov. Z njimi se zagotavljajo zadostne količine hrane in posledično prehranska varnost državljanov Slovenije

Preberite tudi: Podpiramo lokalno. Kako do hrane na Koroškem?

“Pozivamo torej vse državljanke in državljane, ki živijo v bližini kmetijskih zemljišč, k strpnemu obnašanju zaradi sezonskega razvoza organskih gnojil. V času epidemije koronavirusa je zagotavljanje lokalne hrane ključnega pomena,” poudarjajo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vir: www.gov.si – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.