Search
Close this search box.

Jutri se začenja Festival solzic (FOTO)

Jutri se na Koroškem začenja sedaj že tradicionalen, šesti dvodneven festival Solzic.

Koroška je dom številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, neokrnjene narave in dobrih ljudi. Festival solzice je festival, ki v ospredje predstavlja prav to. Tretji vikend v maju festival poveže med seboj občine Koroške občine, odmeven pa ni samo pri nas, temveč po celi Sloveniji, tudi na Avstrijskem Koroškem. V osnovi je festival, ki se bo letos odvijal v petek, 17. in v soboto, 18. maja na Ravnah na Koroškem, v Kotljah in na Prežihovi bajti, poklonjen prav Prežihovim, vsem tako dobro poznanim, Solzicam. Letos s festivalom želijo povezati kraje, v katerih pekel predstavlja motiv zgodbe.

V petek, 17. maja se ob 11. uri pri Gostilni pri Toniju V Kotljah začenja Prežihov dan. Ob 11. uri bo potekal likovni tabor, na katerem sodeluje tudi Društvo koroških likovnikov. Ob 13. sledi literarni tabor – Kres besed, na katerem bodo sodelovali tudi učenci ravenske Osnovne šole Koroški Jeklarji in učenci iz sosednje avstrijske šole Neue Mittelschule Bleiburg. Ob 18. bo uradna otvoritev festivala, na katerem bodo skupaj z domačinko Marijano Mlinar zaigrali zadnjo skladbo Slavka Avsenika st., ki je “Pozdrav Koroški” posvetil Festivalu Solzic in Koroški tudi člani Pihalnega orkestra Ravne na Koroškem. Podelili bodo tudi venec solzic, ki ga bo prejel g. Mirko Osojnik, saj je njegova literarna in informativna sled kot markantna magistrala za Korošce in Slovence. Ob 20:00 v gostilni pri Toniju sledi druženje na Kresu ognja, pesmi in besede, kjer se boste lahko sprostili ob dobri družbi.

Naslednji dan se festival seli na Ravne na Koroškem. Od 9:00 – 14:00 ure bo na lokaciji ravenskega parka potekala Kotl’jada, ki je do sedaj potekala v Kotljah in Koroška tržnica. Ob 10:00 sledi Kulturni perpetuum mobile: Simpozij peklenščkov, kjer se bodo srečali organizatorji, ki iz besede pekel tvorijo turistični dogodek. Ob 11. sledi obisk Pekla z vodičem, kjer si boste lahko pod vodenim ogledom ogledali Solzico velikanko v Kotljah. Za tiste, ki do Pekla pridete sami, ali se vodeni, zaključeni skupini pridružite na Ivarčkem jezeru ob 9.15, bo »Peklenski sprejem« v Peklu ob 10.00 uri. Sprejem v Peklu bo spremljal kostumiran nastop peklenščkov in Luciferja ter pokušanja peklenske kulinarike, pri kateri poseben dodatek predstavljajo jedi peklenske kulinarike: hudičeva slina, veliki in mali grehi, peklenski namaz in Luciferjeva slina. Na ta dan bo na Ravnah na Koroškem potekala tudi osrednja proslava s čebelarji iz vse Slovenije ob svetovnem dnevu čebel, ki ga praznujemo 20. maja.

Dogodki

Jutri se na Koroškem začenja sedaj že tradicionalen, šesti dvodneven festival Solzic.