“Jutri bodo prebivalci Slovenije začutili močan potresni sunek z epicentrom na območju Ljubljane”

Jutri, 9. marca 2021, bo med 8. in 13. uro, potekala teoretična vaja državnega pomena Vaja POTRES 2021. Izvedla se bo v skladu z državnim načrtom za zaščito in reševanje ob potresu, načrti dejavnosti in načrtom za izvedbo vaje, ki ga je pripravila skupina za pripravo načrta. Vaja je del priprav na ukrepanje ob potresu, so sporočili iz Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
earthquake-1665891_1920

Vajo organizira Uprava za zaščito in reševanje, v njej pa bodo kot vadbenci sodelovali, poveljnik CZ RS, štab CZ RS,  vsa ministrstva in Urada Vlade RS za komuniciranje.

Vaja se bo izvedla na predpostavki, da so na dan vaje prebivalci Slovenije začutili močan potresni sunek. Po prvih informacijah je epicenter na območju Ljubljane. Potres je najbolj prizadel staro mestno jedro in zgradbe v stanovanjskih naseljih na različnih lokacijah. Porušene so komunikacije, na različnih mestih pa so se pojavili še požari. S prizadetega območja poročajo o več deset ljudeh, ki so pod ruševinami, veliko pa je tudi poškodovanih in prizadetih zaradi posledic potresa. Na vaji se preverja odziv ministrstev in vladnih služb na močan potres v prvih treh urah po potresu.  

Namen vaje je preveriti odziv in pripravljenost na močan potres v osrednji Sloveniji. Teoretično se bodo ugotavljale pomanjkljivosti, neskladja ter nedorečenosti v Državnem načrtu zaščite in reševanja ob potresu, preveril pa se bo tudi takojšen odziv pristojnih organov in služb v skladu z načrtom zaščite in reševanja ob potresu in načrtih dejavnosti.

V vaji se bo preizkusil sistem vodenja aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči in ugotavljanje posledic potresa po resorjih ter vpliv na njihovo delovanje. Preverjalo se bo tudi zagotavljanje neprekinjenega delovanja področja zaščite, reševanja in pomoči v primeru izpada delovanja sistemov javne telefonije in interneta, k čimer spada tudi zagotavljanje delovanja številke za klic v sili 112 in centrov za obveščanje.

Nenazadnje pa se bo preverila tudi učinkovitost delovanja sistema opazovanja in obveščanja ob potresu ter informiranje domače in tuje javnosti, navaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
9. marca, 2021 10:25

Vaja je potrebna. Ne vem pa, če je sedaj primern čas? Ali so vsi udeleženci testirani na COVID?

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.