Search
Close this search box.

Je samooskrba s sončnimi elektrarnami sploh možna in kakšne sončne elektrarne so primerne za Slovenijo?

Zelena prihodnost je vse bolj pomemben del našega vsakdana, zanimanje za obnovljive vire energije pa se je še povečalo ob dvigu cen energentov. Mnoga gospodinjstva in podjetja si zato vedno bolj prizadevajo za samooskrbo s sončnimi elektrarnami. Pa je ta trenutno sploh možna?

Dandanes veliko ljudi razmišlja o tem, da bi bili neodvisni od dobavitelja energije in cen električne energije. Zato ni nič presenetljivega, da postaja energetska samozadostnost vedno bolj pomembne tema pogovorov.

A se pri tem poraja tudi ključno vprašanje, ali je samooskrba s sončnimi elektrarnami v Sloveniji sploh možna in kako jo sploh doseči.

Samooskrba s sončnimi elektrarnami

Večja neodvisnost od električnega omrežja, varstvo okolja in nižji stroški električne energije so najpogostejši razlogi za iskanje alternativnih energetskih rešitev. Ena od teh so zagotovo sončne elektrarne, ki sončno svetlobo pretvarjajo v električno energijo in nam na ta način omogočajo, da poceni pridobivamo električno energijo.

Najpogostejše vprašanje, s katerimi se soočajo investitorji pa je zagotovo, ali so sončne elektrarne dovolj za pokrivanje lastnih potreb po električni energiji?

Skrivnost samooskrbe je v ustrezni moči sončne elektrarne, porazdelitvi ustvarjene energije in po potrebi tudi njenem hranjenju – na ta način boste zagotovo povečali samooskrbo.

Ali je v Sloveniji samooskrba s sončnimi elektrarnami sploh možna?

Povprečna letna poraba električne energije štiričlanskega gospodinjstva je približno 4.000 kWh, zato bi morala biti velikost sončne elektrarne vsaj 4 kWp. Z vidika same velikosti samooskrba torej ni vprašljiva, saj je možno sončno elektrarno take velikost namestiti na skoraj vsako slovensko streho.

Koliko električne energije je dejansko potrebne, da lahko govorimo o samooskrbi, pa je odvisno tudi od številnih drugih dejavnikov:

  • števila odjemnikov,
  • naših bivalnih navad in
  • dejstva, da je električna energija iz sončnih modulov na voljo le ob določenih urah v dnevu.

V splošnem velja, da je proizvodnja električne energije čez dan največja, vendar je to tudi tisti del dneva, ko pogosto nikogar ni doma in je njena poraba tudi najmanjša. V tem primeru torej proizvedemo več energije, kot jo uspemo porabiti, zato je potrebno presežke sončne energije oddati v javno omrežje po sistemu net meteringa (če ste za to pridobili ustrezno soglasje).

Vendar se pogosto izkaže, da takšen način samooskrbe ni najbolj ekonomsko upravičen in tudi odvisnost od javnega električnega omrežja še vedno ostaja zelo visoka. Izkazalo se je, da v tem primeru pokrijete le 35 % do 45 % lastnih potreb po električni energiji, preostanek pa morate še vedno pokrivati z elektriko iz omrežja.

Veliko bolj smiselno je, da sami uporabljamo sončno energijo, ki jo proizvedemo.

To je mogoče doseči z balkonskimi sončnimi elektrarnami ali s shranjevanjem elektrike v baterije, ki ob ustreznem dimenzioniranju omogočajo tudi do 80 % samooskrbo.

Večjo samooskrbo lahko dosežete s primernimi sončnimi elektrarnami

Sončna energija shranjena v baterijah nam torej omogoča, da je elektrika iz sončne elektrarne na voljo tudi zvečer in ponoči, ko ne sije sonce.

A je potrebno poudariti, da trenutno 100 % samozadostnost ni možna, oziroma je mogoča le teoretično, kar pa je še vedno neekonomično.

Vendar pa razvoj in tehnologija tudi na tem področju neprestano napredujeta, zato lahko večjo stopnjo samooskrbe dosežete tudi z drugimi vedno bolj priljubljenimi rešitvami:

  1. Balkonska sončna elektrarna do 600 W, za katero ne potrebujete soglasja in proizvede le toliko energije kot jo porabite, zato ni predvidenih viškov. Če balkonsko elektrarno nadgradite s hranilnikom električne energije, potem si lahko zagotovite lasten vir elektrike tudi ponoči.
  2. Hibridni sistem, za katerega je značilna večja sončna elektrarna na strehi, ki jo nadgradite z ustrezno dimenzijo hranilnika. Za ta sistem potrebujete porabniško soglasje in vam omogoča večjo stopnjo samooskrbe ter delovanje tudi takrat, ko elektrarna ne proizvaja elektrike.
  3. Otočna sončna elektrarna, ki je popolnoma neodvisna od javnega električnega omrežja in vam zagotavlja elektriko tudi na območjih brez dostopa do elektrike. Takšni sistemi so trenutno smotrni le za manjše objekte in tam, kjer ni velike in dolgotrajne porabe električne energije, saj bi v nasprotnem primeru potrebovali hranilnik zelo velikih kapacitet.

Kaj je še pomembno pri samooskrbi s sončnimi elektrarnami?

Samooskrba z električno energijo je običajno povezana tudi z določenimi stroški, pri čemer pa sploh ni nujno, da gre za vrtoglave številke. Smotrno in ustrezno načrtovanje velikosti sončne elektrarne in hranilnikov električne energije glede na dejanske individualne potrebe je prvi korak k večji stopnji samooskrbe.

Za doseganje čim večje stopnje samooskrbe je torej zelo pomembna tudi izbira ponudnika sončnih elektrarn. In s tega vidika lahko mirno rečemo, da boste s sončnimi elektrarnami Vklopi sonce zagotovo postali eden od mnogih zadovoljnih lastnikov sončne elektrarne. Ne odlašajte in se o tem prepričajte tudi sami!

Dogodki

Zelena prihodnost je vse bolj pomemben del našega vsakdana, zanimanje za obnovljive vire energije pa se je še povečalo ob dvigu cen energentov. Mnoga gospodinjstva in podjetja si zato vedno bolj prizadevajo za samooskrbo s sončnimi elektrarnami. Pa je ta trenutno sploh možna?