Javnim uslužbencem za en dan dela od doma nadomestilo v višini dveh evrov. Sindikat: “To je na nek način norčevanje”

Na ministrstvu za javno upravo so pripravili predlog usmeritev hibridnega načina dela v državni upravi. Zaposleni bi za dan dela od doma prejeli nadomestilo v višini dveh evrov, s čimer so nezadovoljni v sindikatu državnih organov. Predlog bo vlada predvidoma obravnavala na seji konec avgusta, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Namen predloga usmeritev za hibridni način dela v državni upravi je v največji možni meri zagotoviti enoten način opravljanja dela na domu v organih državne uprave. V okviru predloga na ministrstvu priporočajo, da je delovni teden javnega uslužbenca sestavljen iz dela na domu in dela v prostorih delodajalca, je razvidno iz predloga usmeritev, objavljenega na spletni strani vlade.

Če bo vlada predlog usmeritev sprejela, bo veljalo priporočilo, da državni uslužbenci delajo po modelu 1+2+2.V tem primeru bi uslužbenec en dan v tednu delal od doma, dva dni v prostorih delodajalca in dva dni po dogovoru. Model za organe državne uprave sicer ne bi bil zavezujoč, pač pa bi šlo za smernice oz. priporočila.

“Pri tem velja posebej poudariti, da delo na domu ni pravica, ki javnemu uslužbencu pripada neodvisno od potreb delovnega procesa, ampak se uresničuje upoštevaje le tega,” so na ministrstvu za javno upravo navedli v predlogu. Ob tem so poudarili, da dela na domu javnemu uslužbencu ni mogoče odrediti in se izvaja ob soglasju delodajalca in javnega uslužbenca.

V predlogu usmeritev je odsvetovano fiksno določanje dneva v tednu, ko zaposleni ne sme biti prisoten v prostorih delodajalca, lahko pa se določi dan, ko mora zaposleni priti na delovno mesto, denimo v času uradnih ur ali kolegija: Navedeno naj ne bi bila ovira, da javni uslužbenec ne bi smel biti prisoten na delovnem mestu v prostorih delodajalca vse dni v tednu oziroma da izjemoma ne more delati na domu cel teden.”

Predlogu niti ne nasprotujemo niti ga ne pozdravljamo, je za STA povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Ob tem se je vprašal, če je predlog, kot je v njem navedeno, res nastal v izogib širjenju epidemije covida-19, ali gre zgolj za prenos nekaterih stroškov na zaposlene v državni upravi.

Javnemu uslužbencu bi po predlogu za en dan dela od doma pripadalo nadomestilo za uporabo lastnih sredstev v višini dveh evrov. “To je na nek način norčevanje,” pravi Verk, ki je poudaril, da se zaposleni ob delu od doma soočajo z višjimi stroški ogrevanja in elektrike, država pa pri tem privarčuje.

Zato v sindikatu predlagajo nadomestilo v višini vsaj pet evrov za dan dela od doma. Tudi ob taki višini nadomestila bi država varčevala z izdatki, saj ji ne bi bilo treba plačevati stroškov prevoza na delo, je poudaril.

Kot je še zapisano v predlogu, delodajalcu hibridni način dela omogoča večjo fleksibilnost in lažjo organizacijo dela ob izrednih dogodkih, zmanjševanje stroškov dela in manj bolniških odsotnosti. Prav tako omogoča širši nabor kandidatov za določeno delovno mesto in ima tudi številne druge pozitivne učinke – zmanjšuje ogljični odtis in obremenjenost kritične prometne infrastrukture, pospešuje digitalizacijo ter zmanjšuje odvisnost od uvoza energentov.

Dogodki