Javna agencija za medicinske pripomočke začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000. V Slovenijo je bilo s Kitajske brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj uvoženih 46 takšnih ventilatorjev, je danes poročala TV Slovenija. Država je zanje odštela skoraj 1,7 milijonov evrov.
hospital-840135_1920 bolnica pljučnica

Po poročanju TV Slovenija proizvajalci za delovanje 46 ventilatorjev Bellavista 1000 ne morejo jamčiti, ker so bili izdelani in prodani za kitajski trg. Tam imajo dovoljenje za uporabo, v času epidemije pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev. “Ker ni jasno, kdo je v prodajni verigi sodeloval, obstaja sum, da niso bili ustrezno transportirani, nameščeni in vzdrževani,” so pojasnili proizvajalci za TV Slovenija.

Prav ti pomisleki so najverjetneje razlog, da je agencija za medicinske pripomočke začasno prepovedala uporabo omenjenih ventilatorjev. Ker postopek javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke še ni zaključen, so zaenkrat povedali le, da obstaja pa sum, da bi lahko uporaba ventilatorjev Bellavista 1000 pomenila tveganje za javno zdravje, so za TV Slovenija sporočili z agencije.

Proizvajalci omenjenih ventilatorjev so pristojne v Sloveniji obvestili, da so ventilatorji brez potrebnih dovoljenj in o preverjanju varnosti. Če proizvajalca ne bosta jamčila za njihovo delovanje, pa ventilatorjev ne bo mogoče uporabljati, so poročali na TV Slovenija.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.