Janša: Smo ravno pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajat ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo

V Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga koronavirusnih okužb, je na poslansko vprašanje Luke Mesca (Levica) v državnem zboru odgovoril premier Janez Janša. Zaradi neodgovornega obnašanja smo v Sloveniji pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajat ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo, je dejal.

Koordinator Levice Luka Mesec je predsednika vlade spraševal, kako namerava pripomoči, da se Slovenija ne bo znašla v “začaranem krogu nasilja”, kakršnega smo videli na protestih pred dvema oz. tremi tedni. Janši pa je očital neodgovorno obnašanje.

Ob “teh tako imenovanih nenasilnih protestih je bilo poškodovanih 40 policistov, pa nekaj lažje poškodovanih izgrednikov, kot smo zasledili v medijih. Ko te številke postavimo pred sabo, je popolnoma jasno, kdo izvaja nasilje,” mu je odgovoril Janša.

Poudaril je, da v Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga okužb. Kot je dejal, Slovenija od “tistega slavnega protesta” 5. oktobra beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. Verjetno pa lahko v naslednjem tednu pričakujemo še višje kroge te spirale.

“Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo ni povzročila policija ali pa vlada”, je po Janševih besedah Slovenija pred tem, da bodo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo ukrepi PCT, ampak bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti.

Delež precepljenosti v Sloveniji je premajhen, da bi lahko PCT ukrepe spremenili v priporočila, je dejal predsednik vlade. Pri tem pa je izpostavil, da ob reakcijah sodišč, ustavnega sodišča, nekaterih pooblaščencev, v javnosti nastaja vtis, da so odloki tako samo priporočila. To pa, kot je dodal, dodatno pospešuje spiralo okužb.

Mesec je nasprotno menil, da se okužbe širijo po krajih, ki jih “vlada s spodletelo strategijo cepljenja ni sposobna zaščititi. “Pojdite malo okoli, pa poglejte, kdo še PCT pogoj, ki ste ga predpisali pred tremi tedni, preverja,” je dejal.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije