Janša: Napovedi kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v predsedniški palači udeležil srečanja štirih predsednikov, ki ga tradicionalno organizira predsednik republike Borut Pahor. Srečali so se torej predsednik vlade Janez Janša, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.
Janez Janša foto Vlada RS

Namen srečanj, ki so postala redna in jih je uvedel predsednik Pahor leta 2014, je izmenjava stališč o tistih zadevah države, ki za uspešno reševanje terjajo široko politično sodelovanje in podporo. Na letošnjem srečanju so se sogovorniki med drugim pogovarjali o soočanju z epidemijo covid-19.

Po srečanju je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije povedal, da kar se tiče epidemije, smo pred zadnjo tretjino spopada z virusom, pri čemer pa napovedi strokovnjakov, ki svetujejo Evropski komisiji kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami. “Kljub temu da vidimo luč na koncu tunela v obliki cepiv, ki so že odobrena ali pa za katera pričakujemo, da bodo odobrena v prihodnjih tednih in mesecih, je jasno, da do pozne pomladi s precepljenostjo ne bo mogoče v popolnosti zaustaviti širjenja inačice virusa, s katero smo se spopadali doslej,” je povedal premier Janez Janša.

VIDEO: Del govora predsednika vlade

Nadaljeval je, da so pred nami tedni in meseci, kjer bomo morali poleg izvajanja cepljenja in zaščite najbolj ranljivih skupin kombinirati tudi vse ukrepe, ki smo jih poznali letos, in to brez tega novega tveganja, ki postaja znano v zadnjih dneh, to je širjenja mutirane verzije koronavirusa iz domnevnega žarišča v Veliki Britaniji. “S tem se intenzivno ukvarjamo zadnje dva dni in koordiniramo tudi znotraj Evropske komisije in vse informacije doslej potrjujejo povečujejo tveganje. To pomeni, da je pred nami neka grožnja, ki se dejansko stopnjuje, ne glede na dobre informacije, ki smo jih bili v zvezi s cepljenjem deležni v zadnjih tednih,” je poudaril predsednik vlade.

Preberi še:  "Jutri bodo prebivalci Slovenije začutili močan potresni sunek z epicentrom na območju Ljubljane"

“To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti, potrebujemo stabilnost in strinjam se s predsednikom republike, da bomo koronavirus premagali ter da bomo naslednje leto v predbožičnem in novoletnem času živeli brez mask v bolj sproščenem ozračju, brez omejevanja obiskov in v situaciji, ko bo življenje spet normalno, a do takrat je še nekaj etap,” je dejal predsednik vlade.

Po njegovih besedah bo soočenje s koronavirusom toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati.Več bo sodelovanja, nižja bo cena, več bo izključevanja, višja bo cena. Vedno je bilo tako, tako v slovenski zgodovini, kot v zgodovini drugih držav,” je prepričan predsednik vlade.

Janša je tudi omenil, da so se ponoči usklajevali ukrepi za popolno zaporo meja.Preden se bomo za to odločili, se bomo usklajevali znotraj Evropske komisije, kajti, ko gre za tako drastičen ukrep, je potrebno sodelovanje na obeh straneh meje, da ne bo še večjih težav za ljudi, ki bodo že tako ali tako nastale,” je povedal predsednik vlade. Ob tem je poudaril, da “že danes odsvetujemo vsem, ki načrtujejo nenujna potovanja do sredine marca, da jih ne načrtujejo, da jih odložijo v načrtovanje za poznejši čas. Tudi vsem, ki v tem času načrtujejo obisk Slovenije, svetujemo, naj ta obisk preložijo. Vsakega bomo dvojno veseli po tem, ko ta previdnost ne bo več dodatno potrebna.”

“Kar se tiče cepljenja, se je stroka poenotila glede prioritet, količine, ki so bile napovedane, pa naj bi ostale takšne kot so. Še posebej s hitrim cepljenjem najbolj rizičnih skupin pa bomo bistveno vplivali na najbolj tragične posledice epidemije. Vse to, čemur se moramo odpovedati, stikom, obiskom, druženjem, zabavam, javnemu življenju – vse to lahko v veliki meri kasneje nadoknadimo, tisto, česar ne moremo nadoknaditi, pa so izgubljena življenja, zato izrekam sožalje vsem, ki so izgubili najdražje v času spopada z epidemijo doslej,” je povedal predsednik vlade in dodal, da bo strategija cepljenja prvenstveno usmerjena v to, da se drastične posledice epidemije ne bodo pospeševale, temveč preprečevale.

Preberi še:  Slovenjgraški župan občanke ob njihovem prazniku obdaril s cvetjem

Vir: Vlada RS

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun