Search
Close this search box.

Janša: EU bi lahko z zamrznjenimi ruskimi sredstvi poplačala škodo zaradi sankcij

V EU se oblikuje zamisel o vzpostavitvi sklada, kamor bi se stekal denar, ki je sedaj zamrznjen na računih ruskih oligarhov ali državnih institucij. S tem bi se poplačala škoda, ki nastaja v članicah ob sprejemanju sankcij proti Rusiji zaradi invazije Ukrajine, je povedal premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU v Versaillesu.

Na vprašanje, kakšni so interesi Slovenije v razpravi o kompenzaciji škode, nastale v članicah ob uvajanju sankcij proti Rusiji, je premier odgovoril, da si, ko gre za slovenska podjetja, ministrstvo za gospodarstvo že nekaj časa prizadeva za rešitve in je v stalnem stiku s prizadetimi podjetji.

Ko gre za evropsko raven in grožnje iz Rusije, pa se po Janševih besedah oblikuje zamisel, da se na ravni Evrope vzpostavi sklad, kamor bi se stekal denar, ki je zdaj zamrznjen na računih ruskih oligarhov ali državnih institucij, ter da bi se enostavno s tem poplačala škoda.

Premier je ob tem obžaloval, da se to dogaja, a obenem izpostavil, da “se mora tisti, ki je začel to agresijo, zavedati, da ima vsaka palica dva konca”.

Preberite: Janša za čimprejšnjo izključitev ruskih energentov iz EU. “Govoriti o tem, da se bo to zgodilo čez deset let, je žalitev za tiste, ki umirajo v vojni”

Na vprašanje, ali obstajajo ocene dosedanje škode v Sloveniji, je premier odgovoril, da v nasprotju s tem, kar je precej razširjeno v slovenski javnosti, Rusija ni strateški gospodarski partner Slovenije ter da je vsaj 20 manjših držav, s katerimi ima večjo blagovno menjavo.

Je pa izguba vsakega trga nepotrebna, je še izpostavil premier in ob tem izrazil upanje, da bo ruski narod, ki je skozi svojo zgodovino veliko prispeval k evropski civilizaciji, zmogel toliko moči, da bo na svoje čelo izvolil voditelje, ki ne bodo ogrožali drugih.

Dogodki