Search
Close this search box.

Ivarčko jezero zavzeli vojaki (FOTO in VIDEO)

Danes je v širši okolici Uršlje gore in Ivarčkega jezera pripadnikov Slovenske vojske kar mrgolelo. Pa razlog?

Posebno tekmovanje oddelkov Slovenske vojske z mednarodno udeležbo, na katerem so se udeleženci s 25 kilogramov težkim nahrbtnikom pod budnim očesom sodnikov iz Zveze slovenskih častnikov in Zveze veteranov vojne za Slovenijo z območja Koroške, dokazovali, kako psihofizično so pripravljeni na delovanje v različnih okoliščinah, s poudarkom na uporabnih vojaških veščinah.

[aiovg_video id=102810]

Preizkušnje se je udeležilo osem oddelkov Slovenske vojske ter po en oddelek oboroženih sil Hrvaške in ZDA, tj. 90 vojakov od skupno 150 sodelujočih pri projektu. Posamezno ekipo je sestavljalo devet pripadnikov, ki so se morali soočiti z različnimi delovnimi točkami za preverjanje vojaških veščin; gibanje po terenu in osnove orientacije, premagovanje vodnih ovir, osnove gorništva, streljanje ter osnovne individualne vojaške in voditeljske sposobnosti.

Majorka 72. brigade Slovenske vojske Aleksandra Ferlež

Tridnevni dogodek (9.−11. oktober) je organizirala 72. brigada Slovenske vojske, katere majorka Aleksandra Ferlež nam je povedala, da je vseh deset oddelkov s tekmovanjem pričelo danes zgodaj zjutraj s startom na Poljani, kjer so tudi preživeli noč. Skupine so ena za drugo krenile z dvajset minutnim zamikom.

V šestih urah premagovanja višinske razlike prehodili dvajset kilometrov

“S Poljane so bili z vojaškimi vozili odpeljani na območje lovske koče Pogorevc, 1. točko, kjer so morali svoje sposobnosti pokazati v jutranji fitnes vadbi, s tem ko je moral vsak posameznik poleg teka nad sebe devetdesetkrat dvigniti dobrih dvajset kilogramov težak zaboj.” je razložila Ferleževa.

[aiovg_video id=102812]

Nato so se po njenih besedah peš z nahrbtniki odpravili proti 2. točki, Uršlji gori, kjer jih je čakal poseben poligon za dokazovanje znanja o uporabi zaščitne maske za radiološko, kemično in jedrsko zaščito.Tretja točka jih je čakala na poti nazaj na Naravskih ledinah, kjer so morali približno petdeset metrov v rahel klanec potiskati vojaški oklepnik Svarun, katerega skupna masa znaša kar 27 ton. 4. točka pa je tukaj, kjer smo zdaj, na Ivarčkem jezeru,” je z razlago nadaljevala majorka.

S prihodom k jezeru je vojake čakala nova preizkušnja, tokrat vodna. Z vso pripadajočo opremo so z možnostjo pomoči ob napeljani vrvi morali skočiti v vodo, katere temperatura je prilezla komaj do pičlih 7°C, in uspešno preplavati celotno širino jezera od enega do drugega pomola.

Pot so nadaljevali proti 5. točki, mestu, kjer so se preizkusili še v metu bombe in današnji preizkus po ca. dvajsetih kilometrih hoje s precejšnjimi višinskimi razlikami po približno šestih urah sklenili z vrnitvijo na Poljano.

Jutri jih čaka nov, zadnji dan tekmovanja, katerega pester program se bo pričel s hojo od Poljane do Kotelj, kjer bodo uvodoma preizkusili še svoje plezalne sposobnosti.

Dogodki

Danes je v širši okolici Uršlje gore in Ivarčkega jezera pripadnikov Slovenske vojske kar mrgolelo. Pa razlog?