Search
Close this search box.

Inšpekcija zaradi bele snovi na koroških njivah s postopkom tudi proti Intergasu

Inšpekcija je po nadzoru trošenja bele snovi na koroških kmetijskih zemljiščih uvedla več inšpekcijskih postopkov, med drugim proti družbi Intergas, ki ima s Steklarno Rogaška sklenjeno pogodbo za odvoz sadre. Na kmetijskem ministrstvu so za Večer povedali, da je glede na zbrane podatke na njivah sadra, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška.

Kot so danes sporočili iz inšpektorata za okolje in prostor, so zaradi suma, da pri beli snovi, ki jo ljudje že nekaj časa opažajo na poljih in hmeljiščih na področju Koroške, ne gre za apnenje, ampak za nezakonito odlaganje materiala, ki sodi med odpadke, uvedli več inšpekcijskih postopkov.

Preberite tudi: Na koroških njivah onesnažena sadra, ki tudi do 33-krat presega dovoljene vrednosti svinca

V času inšpekcijskega nadzora na lokaciji Zgornji Vič v občini Dravograd je inšpektorica naletela na tovorno vozilo, iz katerega sta voznik in njegov sopotnik na kmetijsko zemljišče razlagala neznano belo snov. Povedala sta, da sta zaposlena v podjetju Intergas, nista pa imela nobenih dokazil o tem, kaj prevažata in kje sta naložila material, pravijo na inšpektoratu.

Inšpektorica je še isti dan o odlaganju neznane snovi na polja po telefonu obvestila kmetijsko inšpekcijo in policijo, ki je uvedla postopek zaradi suma kaznivega dejanja čezmernega obremenjevanja okolja.

Naslednji dan je inšpektorica na kraju opravila še en izredni inšpekcijski nadzor. Ker je ugotovila, da se bel material trosi po polju, je odredila takojšnjo prekinitev trošenja, saj zanj kmetovalec ni imel računov in dokazov, od kod je material dobil in kaj ta material dejansko je. Dovolila je, da se material zgrebe na kup, iz katerega je bil potem odvzet vzorec za oceno odpadka in ustreznosti vnašanja v tla na kmetijska zemljišča,” so zapisali.

Dodali so, da ocena odpadka zaenkrat še ni izdelana, da pa je bilo na kupu najdenih nekaj predmetov, ki bi lahko kazali na izvor odpadka. “Inšpekcijski postopek je bil uveden tudi v družbi, iz katere bi lahko bili predmeti, najdeni v kupu bele snovi na polju na Viču v Dravogradu. Inšpekcijski postopek še ni končan,” so navedli.

Inšpektorica je uvedla tudi več inšpekcijskih nadzorov pri kmetovalcih v občini Slovenj Gradec, pri katerih so bili na poljih prav tako opaženi večji kupi podobne neznane snovi. Kot so povedali, so menili, da po poljih trosijo apneno gnojilo, nihče pa za material ni imel računa niti certifikata, tudi izvora materiala niso poznali, niti niso znali točno povedati, pri kom so ta material naročali.

Inšpekcijske postopke proti kmetovalcem, ki so raztrosili material po poljih in hmeljiščih, vodi tudi kmetijska inšpekcija, ki je od Kmetijskega inštituta že prejela oceno, da snov ni primerna za apnenje kmetijskih površin, so navedli na okoljskem inšpektoratu.

Inšpekcija za okolje in naravo je v podjetju Intergas z Raven na Koroškem kot prevozniku, ki je odložil neznano belo snov na lokaciji Zgornji Vič v občini Dravograd, uvedla inšpekcijski postopek. Postopek še ni končan, so sporočili.

Časnik Večer je danes navajal pojasnila kmetijskega ministrstva, da so analize vzorcev bele snovi, vzetih z dveh kmetij, ki jih je opravil Kmetijski inštitut Slovenije, pokazale, da so vrednosti svinca glede na dovoljene vrednosti gnojila v enem vzorcu presežene za osemkrat, v drugem pa 33-krat, visoke in presežene so tudi vrednosti kroma.

Vsi do sedaj zbrani dokazi kažejo na to, da gre za industrijsko sadro, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška,” so časniku povedali na ministrstvu.

Direktor Intergrasa Dominik Hajzer je sicer za Večer dejal, da res delajo s Steklarno Rogaška, da pa ni res, da je ta sadra končala na koroških poljih. Zatrdil je, da jo vozijo v cementarne v BiH, na Slovaškem in v Makedoniji ter da imajo vso dokumentacijo, ki to dokazuje. Ob tem je zanikal možnost, da bi sadro na Koroško brez njegove vednosti vozil kdo od njegovih zaposlenih.

V Steklarni Rogaška so odgovore glede ravnanja s sadro napovedali za danes.

Dogodki