Search
Close this search box.

Hudo neurje v Mislinji povzročilo za milijon evrov škode. Na Prevaljah škoda na infrastrukturi še ni ocenjena (FOTO)

V Mislinji ocenjujejo nastalo škodo zadnjega večjega neurja, ki je zajelo Koroško 22. junija, na približno milijon evrov, kar predstavlja veliko finančno breme za občino, zato upajo tudi na pomoč države. Z Občine Prevalje pa so med drugim sporočili, da škoda na infrastrukturi še ni ocenjena.

O posledicah neurja, ki je pred dnevi zajelo Koroško, smo že poročali TUKAJ. Na občine, kjer je bilo najhuje, smo poslali vprašanje, kako ocenjujejo nastalo škodo in kakšne posledice je za seboj postilo neurje z vetrom in močnimi nalivi, s katerim so se 22. junija soočali predvsem v Mislinjski in Mežiški dolini. Do včeraj so nam odgovorili s Prevalj in Mislinje.

Odgovor Občine Mislinja

Dne 22. 6. 2019 je v popoldanskih urah območje Srednjega Doliča, Gornjega Doliča, Tolstega Vrha, Pake in Kozjaka zajelo močno neurje, ki je v zelo kratkem času povzročilo razlivanje vode iz struge reke Pake in njenih pritokov. Posledica tega je bila zalitje večjega števila kletnih prostorov stanovanjskih hiš v bližini reke Pake in hudourniških pritokov, poplavljeno je bilo športno igrišče v Gornjem Doliču.

Ob nastalem dogodku so se takoj odzvali pripadniki vseh prostovoljnih gasilskih društev v občini, ki so začeli reševati ogrožene stanovanjske objekte in izčrpavati vodo iz zalitih stanovanjskih hiš in s pomočjo mehanizacije Javnega podjetja Komunala Slovenj Gradec odstranjevali material iz zamašenih vodnih objektov, cevnih propustov in mostov ter čistili nanose material na cestah.

Prekinjena je bila dobava električne energije v naseljih Paka, Srednji Dolič in Kozjak. Zaradi onesnaženja pitne vode na vodnem viru v Gornjem Doliču velja do preklica ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode za potrebe gospodinjstva.  

Na lokalnih cestah je bila zaradi nanosov materiala in izpiranja ovirana prevoznost. Lokalna cesta Gornji Dolič – Paka in lokalna cesta Mislinja – Tolsti Vrh – Paka je bila zaradi poškodb dva dni neprevozna. V naslednjih dneh so delavci Javnega podjetja Komunala Slovenj Gradec z zasutjem zajed v brežino lokalne ceste omogočili prevoznost, ki pa je kratkoročnega značaja in bo potrebna temeljita sanacija in izgradnja podpornih objektov ceste. Poškodovana in neprevozna sta tudi dva mostova.

V celotnem porečju reke Pake od Srednjega do Gornjega Doliča so prizadete kmetijske površine, uničen je pridelek na travnikih, zaradi poplavljanja in nanosov materiala iz rečne struge, poškodovane so brežine struge reke Pake s pritoki. Z današnjim dnem, 27. junijem, je podjetje NIVO iz Celja pričelo tudi z nujnimi intervencijskimi deli za vzpostavitev pretočnosti zamašene rečne struge in potokov, ki bi lahko ponovno ogrozili območje Srednjega in Gornjega Doliča s poplavami v primeru novih obilnejših padavin.

Okvirno se ocenjuje nastala škoda v višini 1.000.000,00 EUR, kar predstavlja veliko finančno breme za občino. Ob tem na Občini Mislinja upajo, da bo s strani Uprave za zaščito in reševanje RS izdan Sklep o ocenitvi škode ter zagotovljena sredstva za odpravo posledic naravnih nesreč s strani države v skladu z 11. členom Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, v kolikor bo na območju celotne države ocenjena škoda na stvareh presegla 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna.

FOTOGALERIJA: Posledice neurja na območju Občine Mislinja. FOTO: mag. Bojan Borovnik

»Včerajšnje neurje je za seboj pustilo pravo razdejanje v naši občini. Poplavilo je veliko stanovanjskih hiš in naredilo veliko škode na cestah, travnikih, mostovih na območju Gornjega, Srednjega Doliča in Pake. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali pri sanacijah škod. Posebna zahvala prostovoljnim gasilskim društvom v občini, Civilni zaščiti občine, ŠRD Dolič, Komunalnemu podjetju Slovenj Gradec za hitro posredovanje in preprečevanje še večjih škod po neurju. Hvala vsem,« se je glasil zapis ob fotografijah, ki jih je na Facebook profilu, 23. junija, objavil župana Občine Mislinje, mag. Bojana Borovnika.

Odgovor Občine Prevalje

Na cesti proti Šentanelu sta bila na občinski cesti na relaciji med gostilno Hober in križiščem za Dolgo Brdo zadelana dva prepusta, ki sta bila sanirana še isti dan. Sanacija oz. zamenjava prepustov je predvidena še v letošnjem letu, v proračunu so zagotovljena finančna sredstva. Površinske vode so zalile tudi kleti v stanovanjskih blokih Trg št. 29 in 30 in 33. Na terenu je bilo 22 gasilcev PGD Prevalje, opravili so 11 intervencij. Pri sanaciji škode je sodeloval tudi JKP Log s kooperanti. 

FOTO: PGD Prevalje

Ponovno sta se sprožila dva plazova na cesti proti Lešam v bližini Leške kapelice. Cesta je bila ponovno odprta v ponedeljek zjutraj, ko so padavine ponehale in se je brežina osušila. Za sanacijo plazov je naročena izdelava ustrezne projektne dokumentacije. Škoda na infrastrukturi še ni ocenjena.

Odgovora s strani občine Črna na Koroškem in Občine Mežica, do objave prispevka, še nismo prejeli.

Dogodki

V Mislinji ocenjujejo nastalo škodo zadnjega večjega neurja, ki je zajelo Koroško 22. junija, na približno milijon evrov, kar predstavlja veliko finančno breme za občino, zato upajo tudi na pomoč države. Z Občine Prevalje pa so med drugim sporočili, da škoda na infrastrukturi še ni ocenjena.