Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Posledice včerajšnjega neurja na Koroškem

Včeraj je močno deževje s točo in neurjem zajelo tudi Koroško, najhuje je bilo na območju Mežiške in Mislinjske doline, kjer posledice včerajšnjega neurja odpravljajo tudi danes. Še vedno so zaprte tudi nekatere ceste.
FOTO: PGD Mislinja

Kot so sporočili iz Centra za obveščanje RS, so včeraj gasilci zaradi neurja posredovali na 333 intervencijah, pri čemer je sodelovalo 361 prostovoljnih gasilskih društev in 19 poklicnih enot. Neurje je povzročilo kar precej nevšečnosti tudi na Koroškem, o čemer smo na kratko že poročali.

Za danes Arso napoveduje, da bo vreme spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo še krajevne padavine, popoldne tudi kakšna nevihta. Jutri bo povečini sončno, v torek pa lahko pričakujemo nov vročinski val.

Tako se je med drugim zaradi obilnih padavin in razmočenega terena sprožilo nekaj zemeljskih plazov in podorov kamenja, kar je povzročilo nekaj težav v prometu, posledično so bile zaprte določene ceste. Meteorna voda je zalivala tudi kleti, stanovanja in gospodarske objekte. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili in zaščitili več objektov, odstranjevali podrta drevesa, očistili prepuste ter skopali več jarkov za odtok meteornih voda, ob pomoči pristojnih služb in drugih delavcev so odstranjevali tudi nanose zemlje s cestišč in sanirali plazove.

MEŽIŠKA DOLINA

VIDEO: Neurje v Koprivni – Črna na Koroškem. Avtor: Milada Sedovnik

Ne vem,če nas ne bo neslo🌧😭

Objavil/a Milada Sedovnik dne Sobota, 22. junij 2019

Sanacija hudournika: PGD Mežica (prej in potem)

  • Ob 11.14 je na Trgu 28, na območju Občine Prevalje, Štefanov potok ogrožal kleti stanovanjskega bloka. Vdor vode so preprečili gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 11.19 je na Lešah 67, Občina Prevalje, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Vodo so preusmerili gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 11.25 je na Trgu 29, meteorna voda ogrožala kleti stanovanjskega bloka. Vdor vode so preprečili gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 11.46 je na Starih sledeh zaradi zamašenega jaška meteorna voda poplavila cesto in ogrožala klet stanovanjske hiše. Jašek so očistili gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 11.49 je na Trgu 30, Trgu 33 in Trgu 8/d, na območju Občine Prevalje, meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka. Izčrpali so jo gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 12.14 sta se na cesto Prevalje-Leše sprožila dva zemeljska plazova. Gasilci PGD Prevalje so s pomočjo delovnega stroja en plaz očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ostala vozila. Na Prisojah so delavci komunalnega podjetja in gasilci PGD Prevalje s pomočjo delovnega stroja očistili cesto. Na cesto Breznica-Strojna se je sprožil zemeljski plaz. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili gasilci PGD Prevalje.
  • Ob 13.42 je na Trgu 33, voda zalila jašek dvigala stanovanjskega bloka. Izčrpali so jo gasilci PGD Prevalje.

VIDEO: Neurje na Lešah. Avtor: Edvard Osojnik

[aiovg_video id=80148]

Posledice strele, ki je udarila v drevo nad Prevaljami, pod Brinjevo goro.

MISLINJSKA DOLINA

Neurje z močnimi nalivi je v včeraj, 22. 6. 2019, popoldanskih urah zajelo občino Mislinja. Voda je na območju Srednjega Doliča, Gornjega Doliča, Tolstega Vrha, Pake in Kozjaka zalivala kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov. Zaradi močno narasle reke Pake in njenih pritokov je bilo poplavljeno športno igrišče, prireditveni prostor in več objektov. Na 22 lokacijah so gasilci PGD Dolič – Šentflorjan in PGD Mislinja prečrpavali poplavljene kletne prostore, preprečevali vdor vode v objekte in s protipoplavnimi vrečami preusmerjali tok vode. Na lokalnih cestah je zaradi nanosa materiala in izpiranja ovirana prevoznost lokalne ceste Gornji Dolič – Paka. Cesta Mislinja – Tolsti Vrh – Paka je zaradi poškodb neprevozna. Poškodovana in neprevozna sta tudi dva mostova.

  • Ob 15.19 je v Gornjem Doliču 46, na območju Občine Mislinja, meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Izčrpali so jo gasilci PGD Dolič – Šentflorjan in PGD Mislinja.
  • Ob 15.22 je v Gornjem Doliču 47 meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Izčrpali so jo gasilci PGD Dolič – Šentflorjan in PGD Mislinja. Gasilci PGD Vitanje so v Srednjem Doliču izčrpali vodo iz kleti stanovanjske hiše, odstranili drevo in očistili cestišče. Gasilci PGD Dolič – Šentflorjan so v Srednjem Doliču 8 s protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt ter vodo s kopanjem jarkov preusmerili drugam.

Člani PGD Dolič-Šentflorjan so včeraj pomagali na različnih lokacijah, z delom pa nadaljujejo tudi danes. Na intervencijah so jim na pomoč priskočili kolegi iz PGD Mislinja in PGD Vitanje.

Iz JKP Slovenj Gradec sporočajo, da je zaradi neurja onesnažena pitna voda iz vodooskrbnega območja Dolič, zato je vodo do nadaljnjega treba prekuhavati.

VIDEO: Običajno majhna reka Paka se je včeraj po neurju s silovitimi nalivi spremenila v ogromno reko. Video je nastal ob cesti skozi Hudo luknjo, med Velenjem in Mislinjo, v kraju Završe, južno od Gornjega Doliča.  VIR: Neurje.si, avtor: Tjanči Barle.

Običajno majhna reka Paka se je včeraj po neurju s silovitimi nalivi spremenila v ogromno reko. Video je nastal ob cesti skozi Hudo luknjo, med Velenjem in Mislinjo, v kraju Završe, južno od Gornjega Doliča. Hvala Tjanči Barle za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 23. junij 2019

Na srečo so jo pa tokrat boljše odnesli prebivalci v Dravski dolini.

DRAVSKA DOLINA

Danes omembe vrednih neviht ni pričakovati. Na naše kraje in okolico še naprej vpliva višinsko jedro hladnega zraka, ki je ta vikend poskrbelo za močno nestabilno ozračje in prineslo padavine in tudi močna neurja s točo.

Nad Slovenijo je dopoldne prevladovalo pretežno oblačno vreme. V večjem delu države je deževalo. Nekaj sonca je bilo le na zahodu države. Tudi čez dan bo spremenljivo, občasno pretežno oblačno. Pojavljale se bodo občasne padavine, deloma plohe. Popoldne lahko na skrajnem severovzhodu in v delu zahodne Slovenije tudi zagrmi, vendar večjih posebnosti ni pričakovati. Najvišje dnevne temperature bodo med 19 in 24, na Primorskem okoli 28 °C. 

Jutri bo na zahodu Slovenije že zjutraj precej sonca, drugod bo sprva še pretežno oblačno. Ponekod lahko še pade kakšna kaplja dežja. Čez dan se bo oblačno hitro trgala. Popoldne lahko nad hribovitimi predeli Slovenije nastane kakšna ploha. Temperature se bodo ponovno dvignile nad 25 °C, na Primorskem do 31 °C. Od torka naprej pa se nam obeta nov vročinski val.

Včeraj je močno deževje s točo in neurjem zajelo tudi Koroško, najhuje je bilo na območju Mežiške in Mislinjske doline, kjer posledice včerajšnjega neurja odpravljajo tudi danes. Še vedno so zaprte tudi nekatere ceste.