Golob: Med možnimi ukrepi regulacija cen elektrike in plina

Premier Robert Golob je v sinočnji pogovorih za POP TV in Odmeve Televizije Slovenija med možnimi ukrepi za boj proti draginji napovedal regulacijo cen plina in električne energije, vlada pa namerava poskrbeti tudi za javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih.

Kar zadeva visoke cene elektrike in plina, je premier povedal, da načrtujejo več ukrepov. Kot je pojasnil, med drugim pripravljajo tudi spremembo zakonodaje, “da bomo električno energijo in plin lahko regulirali tudi za gospodinjstva in vse fizične porabnike, npr. v stanovanjskih blokih in podobno”.

Odločitev vlade glede pogonskih goriv, ki je za obdobje enega leta na novo uredila cene goriv in jih med drugim vnovič liberalizirala na avtocestah, je pojasnil z besedami, da “potrošnik pričakuje predvidljivost in primerljivost z drugimi državami in sistem, ki ga uvajamo, prinaša ravno to”.

Ob tem je Golob opozoril, se je v manj kot dveh mesecih nabralo že za 150 milijonov evrov zahtevkov naftnih trgovcev za povračilo izgube zaradi vladnega reguliranja cen goriv. Tak model je po njegovih besedah nevzdržen, omenjeni zahtevki za nazaj pa neustrezni. O tem vprašanju se bo vlada s trgovci še pogajala, je dodal.

Naslednji teden bodo po Golobovih napovedih stekli tudi pogovori s trgovci z živili. Kot je spomnil, imajo ti precej različne cene in marže, zato bo vlada “vzpostavila zelo jasen prikaz”, kje so cene za osnovno košarico izdelkov nizke “in kje so očitno astronomske”. Kot je dodal, ne bodo delali negativne reklame, ampak pozitivno za tiste, ki se bodo izkazali z najnižjo ceno osnove košarice in najnižjimi maržami.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije