Search
Close this search box.

Gimnazija Slovenj Gradec pričenja novo šolsko leto z novo ravnateljico

Današnji prvi šolski dan na srednjih šolah je še posebej prelomen za dijake prvih letnikov, saj dobivajo nove sošolce, mnogi bodo tudi bivali v dijaških domovih. Ob prehodu v srednje šole se, kot so povedali nekateri, veselijo spoznavanja novih ljudi, znanj, nekaj je tudi občutkov negotovosti. Vzdušje na šolah je veselo, pravijo ravnatelji.

Novopečeni dijak ljubljanske Gimnazije Vič se ob vstopu v srednjo šolo veseli, da bo spoznal nove ljudi, občuti pa tudi nekaj negotovosti glede tega, kako zahtevno bo šolanje na gimnaziji. “Pričakujem, da mi bo gimnazija dala vsa potrebna znanja in veščine, ki jih potrebujem za naprej,” je dejal v izjavi za STA.

Mislim, da bo prve dni kar fajn, potem pa bo postalo naporno. Verjetno bom našla dobre prijatelje, ker imamo enake interese,” pa je za STA dejala dijakinja Lara, ki danes začenja šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, ob tem pa tudi njo spremlja nekaj občutkov negotovosti.

Lara, tako kot njena stara in nova sošolka Tinka, prihaja s Koroške in zanjo je prehod iz osnovne v srednjo šolo še toliko bolj prelomen, saj bo v Mariboru bivala v dijaškem domu. “Zame je bilo kar težko, ker sem šla od doma in bom bivala v Mariboru in staršev ne bom videla cel teden. Bo pa fajn, ker bom bivala skupaj s sošolko, ki jo od prej poznam in bo lažje,” je Lara dejala za STA.

Ob prehodu v srednjo šolo se tega, da bo dobila nove sošolce in srečala nove ljudi, veseli tudi Tinka, prav tako dijakinja prvega letnika umetniške gimnazije na konservatoriju v Mariboru. Bivanja v dijaškem domu v Mariboru se veseli, ker bo lahko postala bolj samostojna, bivanje v večjem mestu pa bo zanjo razburljivo, je dejala za STA.

Poseben je današnji prvi šolski dan tudi za novo ravnateljico Gimnazije Slovenj Gradec Alenko Kac Herkovič, ki prav danes začenja z delom ravnateljice. Kot je dejala za STA, verjetno deli občutke z dijaki prvih letnikov, ki jih je že sprejela danes.

“Zdi se mi, da smo polni optimizma, da se veselimo novega šolskega leta, predstavlja nam izziv. Imamo ogromno dodatnih načrtov, ki se jih veselimo poleg šolskega dela,” je dejala.

Ob tem verjame, da ji bo ob podpori kolektiva in dijakov uspelo izpeljati zastavljeno. Po 25 letih poučevanja angleškega jezika in sociologije na gimnaziji se bo skupaj s sodelavci trudila nadaljevati in nadgrajevati smer delovanja Gimnazije Slovenj Gradec, ki so jo zastavili in gradili pod vodstvom dosedanjega ravnatelja Staneta Berzelaka.

Alenka Kac Herkovič je izrazila tudi veliko zadovoljstvo, da bosta pouk in šolsko delo potekala brez epidemioloških omejitev. “Da dijaki zaživijo normalna gimnazijska oz. šolska leta, brez prostorskih ločevanj, da imajo druženja in socialne stike, za katere so bili prikrajšani. Srčno upam, da se nikoli več ne vrnemo v čase ločevanja, ko so bili vsak po svojih učilnicah,” je dejala nova ravnateljica Gimnazije Slovenj Gradec.

Željo, da letošnje šolsko leto preživijo v šolskih klopeh in ne na daljavo, je izrazila tudi ravnateljica ljubljanske organizacijske enote gimnazije Antona Aškerca Zdenka Može Jedrejčić. Pouk na daljavo po njenem mnenju ni nadomestilo za živi kontakt, živo situacijo v razredu. “Tam se dogajajo socialne interakcije, komunikacija in tudi marsikaj skritega našim očem, je pa izredno pomembno za razvoj mladostnikov, njihove osebnosti in tudi za njihovo nadaljnjo pot, in tega pouk na daljavo ne more nadomestiti,” je dejala. Prav na socialnem področju so imeli v preteklem šolskem letu nekaj težav, saj dijaki zaradi dolgotrajnega šolanja doma niso zmogli sodelovati kot skupina in v to so po njenih besedah na šoli vložili veliko truda, pa tudi v zapolnjevanje vrzeli v znanju.

Može Jedrejčić je dejala še, da je zanjo prvi šolski dan nekaj najlepšega, saj dobijo nove dijake, ki iz osnovnih šol prihajajo vedoželjni. “Z velikimi očmi, z velikimi pričakovanji, potrebno jih je samo videti, jim prisluhniti in jim dati podporo,” je dejala in dijakom zaželela, naj le sledijo svojim ciljem in željam.

Ponovnega zapiranja šol si ne želijo niti dijaki in dijakinje prvega letnika gimnazije Antona Aškerca Gašper, Lara, Ana, Anja in Maša, ki menijo, da bi bil pouk na daljavo zdaj težji, tudi za to, ker se med sabo še ne poznajo. Želijo si, da bi v letošnjem šolskem letu ostali v šolskih klopeh.

Prehod iz osnovne v srednjo šolo je bil zanje težek, malo jih je skrbelo, prisotna je bila tudi trema, ker se pred današnjim dnem med sabo niso poznali. Od gimnazijskih let pričakujejo nove izkušnje, nova znanja, uspeh in nova prijateljstva.

Dogodki

Današnji prvi šolski dan na srednjih šolah je še posebej prelomen za dijake prvih letnikov, saj dobivajo nove sošolce, mnogi bodo tudi bivali v dijaških domovih. Ob prehodu v srednje šole se, kot so povedali nekateri, veselijo spoznavanja novih ljudi, znanj, nekaj je tudi občutkov negotovosti. Vzdušje na šolah je veselo, pravijo ravnatelji.