Gantar: Za sproščanje ukrepov bo zadostoval en dosežen pogoj

Vlada je danes podaljšala veljavnost vseh protikoronskih omejitev. Ob tem je sprejela strategijo sproščanja protikoronskih ukrepov, kot glavna pogoja sta opredeljena sedemdnevno povprečje okuženih in število bolnikov v bolnišnicah. Za sprostitev paketov ukrepov bo po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja zadostoval en dosežen pogoj.
Minister Gantar 2

V strategiji je opredeljenih pet skupin, ki so označene z barvami. Trenutno smo glede na število okuženih v zadnjem tednu in število covidnih bolnikov v bolnišnicah v črni skupini, kar pomeni, da vse omejitve oz. ukrepi za zamejevanje epidemije covida-19 veljajo še naprej. Zato je vlada danes tudi podaljšala njihovo veljavnost.

Po Gantarjevih besedah bomo ukrepe lahko začeli sproščati, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh padlo pod 1350 ali število hospitaliziranih pod 1200. Najprej se bo sprostil javni potniški promet v omejenem obsegu, muzeji, knjižnice, frizerji in pedikura.

Ko bomo dosegli manj kot 1000 okužb ali hospitaliziranih bolnikov, se bodo odprle vse servisne dejavnosti, trgovine, vrtci, prva triada osnovnih šol, športne aktivnosti na prostem, tudi smučišča, ponovno bo dovoljeno zbiranje do 10 oseb, sprostil se bo prehod občinskih meja.

V rumeni fazi, ki nastopi, ko bo sedemdnevna pojavnost padla pod 600 ali bo v bolnišnicah manj kot 500 hospitaliziranih, se bodo v celoti odprle osnovne šole in zaključni letniki srednje šole, odpravljena bo omejitev gibanja ponoči.

V zeleni fazi, ko bo povprečno na dan manj kot 300 potrjenih okužb, pa bodo odpravili večino omejitev. Še naprej pa bodo veljali splošni higienski ukrepi in prepoved delovanja nekaterih lokalov in restavracij.

Glede odpiranja gostinskih lokalov bo vlada po Gantarjevih besedah počakala, da število okužb pade “krepko pod 300” dnevno v tedenskem povprečju. Šele, ko se bomo približevali tej številki, bo vlada pripravila kriterije za odpiranje. “Žal je pač dejstvo, da so na podlagi izkušenj večine držav tudi gostinski lokali tisti, ki predstavljajo eno večjih groženj pri širjenju okužbe z novim koronavirusom,” je dodal zdravstveni minister.

Gantar je na novinarski konferenci po današnji seji vlade priznal, da je 16. novembra, ko je vlada sprejela zadnji paket ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, pričakoval, da se bo epidemiološko stanje bolj izboljšalo, kot se je. Sicer resda ni več eksponentne rasti števila okuženih, vendar pa je v bolnišnicah še vedno okoli 1300 ljudi, bistveno več rezerv pa nimajo.

Zato je poudaril, da je le od nas odvisno, ali bomo verjeli in spoštovali ukrepe.Prepričan sem, da bomo konec leta preživeli v bistveno bolj sproščenem vzdušju. Časa, ki ga imamo na razpolago, je še dovolj,” je dejal.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.