Janša: Vlada je določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije

Danes ob 11.00 se je na Brdu pri Kranju začela redna tedenska seja vlade, na kateri med drugim obravnavajo akte povezane z epidemijo covida-19. Zdaj pa se je preko Twitterja oglasil premier Janez Janša. Po seji vlade sledi tudi novinarska konferenca, na kateri bodo predstavljeni vsi sprejeti sklepi.

Prvo sproščanje ukrepov ob manj kot 1200 hospitaliziranih in padcu sedemdnevnega povprečja okužb pod 1350.

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19

“Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine je Vlada RS določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije Covid-19. Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,” je tvitnil predsednik vlade Janez Janša.

Prva sproščanja ukrepov je pričakovati, ko bi sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 1200. Nazadnje je bilo v slovenskih bolnišnicah s covidnimi bolniki manj kot 1200 postelj zasedenih 12. novembra, ko je bilo hospitaliziranih 1199 oseb.

V sredo so v Sloveniji opravili 6604 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 1772 testov (657 manj kot v torek), je vlada objavila na Twitterju. Umrlo je 45 covidnih bolnikov (12 manj kot dan prej). V bolnišnicah se zdravi 1289 bolnikov oz. štirje bolniki več kot v torek, intenzivno terapijo jih potrebuje 198 (en bolnik manj).

V torek je bilo torej pozitivnih 26,8 odstotka vseh testiranih, kar je za sedem odstotnih točk manj kot dan prej. Iz bolnišnic so v domačo nego odpustili 76 covidnih bolnikov, to je 12 manj kot v torek.

Doslej so v Sloveniji potrdili 81.338 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 1592 covidnih bolnikov.

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je trenutno v državi 20.277 ljudi aktivno okuženih.

Vir: STA, Vlada RS, Sledlnik covid

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije