Search
Close this search box.

FOTO: Luka Mesec: ‘Dvig minimalne plače je izvedljiv’

Okroglo mizo “Koroška za boljše plače”, ki je potekala na Ravnah na Koroškem, je z namenom obravnave aktualne problematike minimalne plače v Sloveniji organiziral lokalni odbor Levica Koroška.

V polni dvorani KD Ravne na Koroškem je v torek, 19.12.2017 potekala okrogla miza, kjer so Luka Mesec in Miha Kordiš, oba poslanca leve politične opcije, ter Vili Novak iz sindikata SKEI na Koroškem predstavili pomen in učinke dviga minimalne plače in razvojne perspektive za koroško regijo. Ker največji delež podpisov peticije za dvig minimalne plače v državi, ki so jo aktivisti Levice pred dnevi prinesli v državni zbor, predstavlja prav koroško prebivalstvo, izkazani interes in udeležba na okrogli mizi pravzaprav ne presenečata. Skoraj vsi prisotni so jasno izrazili željo po družbi, v kateri plače omogočajo dostojno življenje, pokojnine pa brezskrbno starost in socialno varnost.

Luka Mesec je jasno izjavil, da je dvig minimalne plače izvedljiv in ne bo prizadel slovenskega gospodarstva. Po njegovih besedah bi to stroške dela povečalo za 120 milijonov evrov na letni ravni, kar pa je zanemarljivo ob čistem dobičku 3,2 milijarde evrov, kolikor ga ustvari gospodarstvo. Da slovenski razvojni model temelji na nizkih plačah in izžemanju delavcev, pa je na okrogli mizi razmišljal Miha Kordiš. Dodal je, da je ravno zdaj, v času gospodarske konjunkture, pravi čas za spremembe. Sindikalist Vili Novak je prisotne spomnil, da smo v kratki zgodovini Slovenije že bili priča dvigu minimalnih plač; takrat so delavci to dosegli z velikimi demonstracijami. Poudaril je, da prav složnost med delavci lahko ustvari politični pritisk in udejanji voljo ljudstva.

V razpravi, kjer je bilo med občinstvom tudi nekaj delavcev, ki prejemajo minimalno plačo ali pa celo manj kot to, bi bil prešerne volje tudi sam Cankar, saj so mnogi z jasno izkazanim mnenjem in voljo tudi po delavskih demonstracijah odločno ovrgli stereotipno predstavo o pasivnem značaju Slovencev. Ali je dejansko konec s hlapčevstvom in zares ne želimo več upogibati hrbta, vajenega biča, pa bo pokazal čas.

Pripravila: Urška Čerče

Dogodki