Search
Close this search box.

FOTO: Koroška je pod vodo (aktualni podatki)

Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec je ob 5.24 zaradi opozorila na nevarnost, sprožil sirene javnega alarmiranja na območju celotne Koroške regije. Ob tem naprošamo občanke in občane, da naj spremljajo vsa navodila po televiziji, radio in družbenih omrežjih, v primeru ogroženosti pa pokličejo na številko 112. Ne hodite od doma, če to ni nujno potrebno.

Na Koroškem vladajo kaotične razmere. Spremljamo v ŽIVO:

21.19 – V Črni na Koroškem so ljudje brez vode, brez elektrike in brez signala mobilne telefonije. Odrezani so od sveta. Slovenski vojski se danes ni uspelo prebiti do kraja. Jutri zjutraj bodo spet poskušali.

20.20 – Od Šmartna proti sv. Juriju (Krnice) je plaz popolnoma zaprl cesto.

20.10 – Trenutno je najhuje na območju Šmartna pri Slovenj Gradcu in v Podgorju. V Šmartnem težave povzroča podtalnica. Razmere na terenu pomagajo reševati gasilci in gasilke iz Pomurja. V Podgorju pa poleg narasle vode povzročajo težave še plazovi. Večja akcija poteka tudi pod Štibuhom, kjer se tri gasilska društva z motornimi brizgalnami zaradi narasle Homšnice trudijo preprečiti večjo poplavo na Tomšičevi.

19.59 – Robert Golob: To je najhujša nesreča do zdaj

Predsednik vlade Robert Golob je po srečanju z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom ter Janezom Polajnarjem iz Agencije za okolje najprej izrekel sožalje svojcem žrtve, ki jo je terjala ujma v državi, nato pa izjavil, da imamo v Sloveniji najboljši sistem za pomoč. Ocenil je, da bo to najhujša in najdražja nesreča do zdaj. Zato bo jutri tudi sklican svet za nacionalno varnost. Sestala se bo tudi vlada, ki bo premlela mogoče ukrepe in sprejela pomoč več drugih držav. Napovedal je tudi izredno sejo državnega zbora. Ljudi je pozval, naj ne hodijo naokoli, po opravkih, ki niso življenjski pomembni.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan se je zahvalil vsem intervencijskim službam, še posebej helikopterskim enotam policije in vojske, ki sta rešili 200 ljudi.

Janez Polajnar iz Agencije za okolje je povedal, da se visoke vode selijo v spodnji tok rek. Napovedal je, da bo imela Sava ob iztoku iz Slovenije pretok kar 3000 kubičnih metrov vode na sekundo. Drava pa k sreči ne bo tako visoka, saj Avstrijci v Slovenijo niso spustili toliko vode, kot so napovedali.

19:03: Posnetek plazu na Graški Gori: https://www.koroskenovice.si/novice/video-neverjeten-posnetek-plazu-na-graski-gori/

18:56: Kot kaže se ponovno proti Koroški pomika pas močnega deževja.

18.50: Zaradi zemeljskega plazu zaprta cesta Leše do Šukana (vodni rov) (Vir in foto: Matej Mlinšek)

18.45 – Iz Pomurske regije je na pomoč na Koroško prispelo 121 gasilk in gasilcev. Če vremenske razmere ponoči ne bodo ogrožale njihovih življenj, bodo ostali pri nas do jutra. Štab civilne zaščite v Slovenj Gradcu ponoči ne bo dežural. Za NUJNO pomoč pokličite 112.

18.30 – VIDEO: Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: “Situacija je zelo resna, škoda ogromna. Evakuirali so tudi dve družini. Hvala tudi vsem prostovoljcem in vsem, ki so danes kakorkoli pomagali pri nastali situaciji.”

17.45 – Regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič je potrdil, da je na Ravne na Koroškem prispelo lahko oklepno sanitetno vozilo Slovenske vojske, valuk, namenjeno nujni oskrbi in prevozu poškodovancev. V pomoč bo reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške. Oklepno reševalno vozilo lahko prevaža šest lažje poškodovanih oseb v sedečem položaju ali štirje težje poškodovane v ležečem.

17.30 – OBVESTILO ! Prostovoljke in prostovoljci napolnili več kot 4000 protipoplavnih vreč s peskom. Občanke in občane pozivamo, da jih pridejo iskati na staro komunalo še pred napovedanim neurjem.

16.40 – Na območju Podgorja v podtalnico izteka 200 litrov nevarne snovi. Cisterna s kurilnim oljem pa se je prevrnila na območju Šmartna pri Slovenj Gradcu, kjer kurilno olje izteka v vodo. Akcija že poteka.

16.39 – Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v luči izrednih vremenskih razmer govorila z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom o praznjenju akumulacijskih jezer na Dravi, ki bi lahko povzročilo dodatne težave v Sloveniji, je ministrstvo sporočilo po Twitterju.

16.34 – Avtobus francoskih državljanov zataval na parkirišče pred Sparom v Slovenj Gradcu in se znašel sredi vode. Vračali so se z velenjskega festivala.

16.25 – Po poročanju portala 24ur.com je naša država zaradi oteženega dostopa do bolnišnice v Slovenj Gradcu zaprosila bolnišnico v Celovcu, naj sprejme prebivalce Koroške, če bodo potrebovali pomoč.

16.04 – Mladi: Alter društvo nudi pomoč pri dostavi protiplavnih vreč s peskom. Dosegljivi so na telefonske številke: 040 635 655 (Valentina), 069 756 916 (Jan), 031 630 004 (Jakob), 040 127 075 (Zala), 040 485 585 (Andraž).

16.00 – Več kot 130 gasilk in gasilcev je do 16. ure sodelovalo v 170 intervencijah, do zdaj so jih uspešno zaključili 61. Večinoma se spopadajo s poplavami in plazovi. Kmalu bodo aktivirali cisterni PGD Slovenj Gradec in Golavabuka za prevoz pitne vode v Mežiško dolino.

Od tam prihaja tudi vesela vest … Za bodočo mamico iz Mežice je bila danes porodnišnica v Slovenj Gradcu nedosegljiva, zato je morala na porod v sosednjo Avstrijo. Oče, mežiški gasilec, je presrečen. Mladi družinici čestitamo tudi mi!

15.47 – Iz Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec sporočajo, da je na voljo še 42 postelj. Dobrodošli vsi, ki nočišča potrebujete.

15.36 – Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: »Razmere na terenu so zelo kritične. Voda je zalila veliko stanovanjskih objektov, sprožilo se je več plazov. Voda je zalila nekdanji Adient, podjetje Kosi, ogrožena je podjetniška  cona Pameče, voda pri Surovini močno spira in odnaša brežino. Aktivirana so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite, pomagajo prostovoljci … Občanke in občane pozivam, naj ravnajo preventivno in samozaščitno ter da resnično pazijo nase«.

15.33 – Iz partnerskega mesta Češki Krumlov smo sprejeli elektronsko pošto z vsebino, namenjeno našim občankam in občanom: »Zelo nam je žal, da se vam je zgodila naravna nesreča, ki jo lahko vidimo na slikah preko interneta. To je strašno! Mislimo na vas! Upamo, da bo kmalu minilo in predvsem upamo, da so vsi občani dobro. Sprašujemo, kaj lahko naredimo za vas? Vam lahko kako pomagamo?«

15.30 –  OBVESTILO ! Zaradi poškodb na plinovodnem omrežju, ki poteka vzporedno z reko Mislinjo, je prekinjena dobava plina na celotnem območju Pameč, vključno z industrijsko cono. Z distribucijo bodo nadaljevali, ko se razmere umirijo in ko bodo enote na terenu ocenile škodo ter zagotovile varno oskrbo z zemeljskim plinom. Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec se zahvaljuje za razumevanje in potrpežljivost.

15.09 – Jutri, ob 11. uri se bo sestal Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Ob 13. uri se bo sestala tudi vlada. Predčasno se z dopusta vrača premier Robert Golob. Že nocoj, ob 18.30 se bo sestal s predstavniki Civilne zaščite.  

15.00 – Zaradi izrednih razmer na slovenskih avtocestah je Dars aktiviral mednarodno upravljanje prometa. To pomeni, da se z avstrijskim in italijanskim upravljalcev avtocest dogovarja za čimprejšnjo preusmeritev tranzitnega prometa prek Avstrije v Italijo. Številni odseki naših avtocest so namreč neprevozni in imajo podobo deročih rek. Dars poziva voznike, naj se ne odpravljajo na pot. Za vse bo čas, ko se vreme umiri!

Možnost prenočišč:

Hotel Vila Pohorje (naslov: Francetova ulica 2, 2380 Slovenj Gradec; telefonska številka: +386 30 653 262) 

Hotel Slovenj Gradec (naslov: Glavni trg 51, 2380 Slovenj Gradec; telefonska številka: +386 883 98 50)

Hiša Ančka, Boutique Hotel and Maja Rooms (naslov: Celjska cesta 5, 2380 Slovenj Gradec; telefonska številka: +386 590 34829)

Mladinski kulturni center Slovenj Gradec (naslov: Ozare 18, 2380 Slovenj Gradec; telefonska številka: +386 2 884 62 92)

 

14.54 – Na cestah po mestni občini in drugod nastaja kaos. Bodite potrpežljivi, če ste na poti in upoštevajte navodila policistov. 

14.30 – OBVESTILO ! Če niste v življenjski nevarnosti, za pomoč pokličite na telefonsko številko kriznega štaba civilne zaščite 051 320 966 ali 051 320 997. Številka 112 je že zelo obremenjena in namenjena le najnujnejšim, življenjsko ogrožajočim razmeram. Občanke in občane prosimo, da se zadržujejo v domovih oziroma na varnem. 

14.06 – OBVESTILO !  Vse ceste na Razbor so zaprte. Občanke in občane, ki ne morejo domov, pa tudi drugim katerim je onemogočen dostop do stanovanjskih objektov obveščamo, da imajo možnost prenočitve v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec. Pokličite na telefonsko številko, v kolikor potrebujete pomoč in nastanitev 040 186 343 (Šmon).

13.58 – Na Generalni policijski upravi so potrdili, da so v neurjih doslej umrli trije ljudje; v Kamniku zaradi poplav starejša ženska, v gorah na Gorenjskem pa zaradi udara strel nizozemska državljana.

13.07 – Na pomoč prihajajo gasilke in gasilci s Pomurske regije. Občankam in občanom Mestne občine Slovenj Gradec bo pomagalo šest ekip, ostalih petnajst ekip se bo porazdelilo po Koroški regiji.

13.00 – Revirni gozdar Zavoda za gozdove Slovenije Krajevne enote Slovenj Gradec Franci Breg sporoča, da so na območju Velunja, Zgornjega in Spodnjega Razborja ljudje ostali na kmetijah brez možnosti dostopa z vozili do mesta in svojih bližnjih.

12.18 – Po podatkih Elektra Celje je brez električne energije na območju Slovenj Gradca 427 odjemalcev, na območju od Raven na Koroškem do Črne na Koroškem pa je brez električne energije kompletno območje. Trenutno največja nevarnost grozi stikališču RTP Dravograd, ki je že pod vodo. Če bo voda še naraščala, bodo stikališče morali odklopiti od 110 kV omrežja.  

11.50 – Ob izrednih meteoroloških in perečih hidroloških razmerah v Sloveniji so na novinarski konferenci spregovorili Brane Gregorčič in Janez Polajnar z Agencije za okolje (ARSO) ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je ocenil, da je bila prva in najhuje prizadeta Koroška regija, in sicer prav vse občine. Med njimi najbolj Črna na Koroškem, do katere se Slovenska vojska še vedno ni uspela prebiti. Šestan je napovedal prihod inženircev Slovenske vojske tudi v Otiški Vrh, kjer je odneslo most na glavni cesti Dravograd – Slovenj Gradec. »Preverili bodo, ali bo možno postaviti pontonski most,« je rekel Šestan.

Obrambni minister Marjan Šarec je rekel, da so na terenu vse ekipe, da vsi delujejo kot eno. Tako so v zraku vsi helikopterji, tudi na Koroškem, kjer ljudi evakuira helikopter Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora. Policijski helikopter je v Mozirju v kampu Menina iz dreves reševal deset ljudi, med njimi dvoletnega otroka.

»Če ne bo šlo drugače, saj helikopterji ne morejo leteti v slabem vremenu, bomo ljudi reševali z oklepnimi sanitetnimi vozili,« je izjavil Marjan Šarec in pozval, naj se ljudje nikar ne približujejo naraslim vodam, da ne bo žrtev še več. Žrtve so namreč že. Podrobnosti o njih še ni. 

Janez Polajnar je ocenil, da imamo v Sloveniji povodenj, podobno tisti iz leta 1990. Vremenoslovci pa se bojijo, da bomo ob reki Dravi znova priča katastrofalnim poplavam iz leta 2012, saj so Avstrijci pred dvema urama napovedali povečan pritok Drave na meji z našo državo.  Polajnar zagotavlja, da gre za usklajen manever z upravljalcem hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbo Verbund, ki naj bi zagotavljal kontrolirano odtekanje reke Drave. Spomnimo, da številni poplavljeni iz leta 2012 vzdolž Drave (občine, posamezniki, podjetja) še vedno iščejo pravico na sodišču, saj so prepričani, da je poplave zakrivil Verbund, ki je proti Sloveniji poslal rušilni poplavni val.   

Umirjanje razmer lahko pričakujemo šele v nedeljo. 

11.40 – Na Gmajni in na Ozarah plaz ogroža hišo in življenja stanovalcev. Razborčani pa so zaradi njega odrezani od Slovenj Gradca. Evakuacija in reševanje je v teku. 

11.02 – Sestaja se štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril obrambni minister Marjan Šarec, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra.

11.00 – Center za socialno delo Koroška obvešča, da lahko na enotah centra občanke in občani pridobijo vse informacije o možnih oblikah pomoči, zaradi morebitnih osebnih stisk in nastale škode ob naravni nesreči. V Dravogradu, Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu kadarkoli v poslovnem času, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih od 7.00 do 15.00 ure, ob sredah od 7.00 do 17.00 ure in ob petkih od 7.00 do 13.00 ure.

10.38 – Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec obveščajo občane širše Koroške in Savinjsko-Šaleške regije, da je zaradi izrednih razmer ob poplavah močno ovirana dostopnost do Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in so tudi njihove zdravstvene ekipe močno okrnjene. Zagotavljajo lahko le nujno oskrbo že hospitaliziranih bolnikov in drugih nujnih stanj pri napotenih, zato prosijo, da redno naročeni na ambulantne preglede in posege danes in do umirjanja razmer ne prihajajo v bolnišnico.

10.25 – Po poročanju 24ur.com se Slovenska vojska trenutno prebija na območje Zgornje Mežiške doline in Savinjske doline, kjer helikopterske enote že izvajajo evakuacijo. Gasilci iščejo čolne za potrebe evakuacije ljudi. Če lahko pomagate, pokličite 041 635 715.

10.20 – Kako je drugod na Koroškem, kjer prav tako vladajo izredne razmere?

Ravne na Koroškem: mesto je pod vodo, zaprte so vse glavne prometnice, evakuirali so osem občanov, ostali so brez pitne vode. Meža še narašča.

Prevalje: Gasilci in civilna zaščita prosijo, naj ljudje ne kličejo za črpanje vode, ki je visoka manj kot 10 cm.

Mežica: pod vodo, evakuacija ljudi

Črna na Koroškem: pod vodo

Dravograd: poplavlja Meža in odnaša vse pred seboj, ljudje v strahu, da bo bregove prestopila še Drava

10.16 – Na območju Mežiške doline prebivalce rešujejo s helikopterji.

10.15 – OBVESTILO ! Kdor potrebuje protipoplavne vreče, jih lahko po 11. uri dobi na stari komunali. Za pomoč prosimo prostovoljce pri polnjenju. 

10.05 – Javno podjetje komunala Slovenj Gradec obvešča občanke in občane naselij Mislinjske Dobrave, Tomaške in Turiške vasi, da je zaradi izrednih padavin potrebno obvezno prekuhavanje pitne vode. 

10.00 – 110 gasilk, gasilcev in pripadnikov civilne zaščite je do 10. ure na območju mestne občine sodelovali v več kot 100 intervencijah. Do zdaj se rešuje 57 poplavnih območij, 14 plazov …

9.50 – OBVESTILO ! V prihodnjih urah pričakujemo obilno deževje. Vremenska napoved je zelo slaba. Pazite nase in v primeru ogroženosti pokličite na številko 112. 

9.30 – OBVESTILO ! Kdor potrebuje protipoplavne vreče, jih lahko po 11. uri dobi na stari komunali.

9.02 – Zaprt most pri Surovini (Pameče – Troblje). Civilna zaščita poziva zaposlene, da se umaknejo v višja nadstropja zgradbe. Grozi večja nevarnost.

9.00 – Iz Zdravstvenega doma Slovenj Gradec so sporočili, da kljub izrednim vremenskim razmerah delujejo, a vseeno prosijo občanke in občane, da pokličejo pomoč (112) samo v primeru, ko res nujno potrebujejo zdravniško pomoč. Za danes napovedane obiske pri zdravniku naj zaradi varnosti raje odpovejo in se prenaročijo. Zaenkrat nemoteno deluje tudi služba nujne medicinske pomoči (NMP).

8.55 – Občina Ravne na Koroškem ostala brez pitne vode. V Mežici pretrgan plinovod. Uničenih več glavnih mostov. Eden izmed teh v smeri Dravograd – Slovenj Gradec (Šentjanž).

8.40 – Zaradi obilnega dežja, poplav in plazov sta bili evakuirani dve družini. Osebe so preseljene v Mladinski kulturni center Slovenj Gradec.

Iz Koroškega doma starostnikov v Črnečah sporočajo vsem sorodnikom, da je kljub izrednim razmeram za njihove stanovalke in stanovalce dobro poskrbljeno. V domu se soočajo le z manjkom kadra, zato so pozvali vse zaposlene, pa tudi ostale, če lahko priskočijo na pomoč pri najnujnejših zadevah.

8.30 – Od zgodnjih jutranjih ur je angažiran štab civilne zaščite in gasilci. Do sedaj je v večjem delu severne, severozahodne in delu osrednje Slovenije padlo med 100 in 150 mm dežja, krajevno tudi več kot 200 mm. Padavine še ne ponehujejo, zato je izdan rdeče opozorilo za celotno severno polovico države. 

Na območju mestne občine Slovenj Gradec je trenutno zaprtih več cest:

  • Dravograd – Slovenj Gradec
  • Kidričeva 8 (trgovina Tuš cash and carry)
  • Pod gradom (podjetje Kosi)
  • Trbonje – Pameče 
  • Zahodna obvoznica
  • Podgorje – Suhi dol
  • Mislinjska dobrava pri Jenini

Razmere se spreminjajo iz minute v minuto, zaprt je most pri Dravogradu, zelo težko je priti do Prevalj in Črne na Koroškem. Na svojih domovih je ujetih veliko Korošcev, ki kličejo na pomoč, saj jih voda zaliva.

V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta, zelo visok je tudi vodostaj reke Drave v Dravogradu.

V Podpeci je meteorna voda zalila dvorišče in klet stanovanjske hiše. V Mušeniku zaradi zamašenega obcestnega propusta pa meteorna voda ogroža hišo in cesto. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta, obvoz je urejen. V Koprivni plaz ogroža hišo, zaradi zamašenega odvodnega jaška je ogrožena tudi tamkajšnje cesta.

Na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo. Tam je meteorna voda podrla betonsko škarpo in odnaša cesto. Zajezen je Ojstriški potok na Podgradu. Večja količina blata, kamenja in vode pa je na regionalni cesti v Svetem Boštjanu.

V Dovžah pri Mislinji zamašen obcestni jašek ogroža lokalno cesto Dovže-Razborca.

V Ožbaltu v občini Podvelka gasilci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše črpajo meteorno vodo.

V Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem pa voda naraslega potoka ogroža hišo.

Vsem tistim, ki kličejo na številko 112 svetujemo, da ostanejo v hišah, naj gredo v zgornje nadstropja, če je to možno, naj poskrbijo za svojo varnost,” so še dejali na slovenjgraškem regijskem centru za zaščito in reševanje.

Aktualne razmere lahko spremljate tudi na spletni strani MO Slovenj Gradec.

Vir: MO Slovenj Gradec

Video:

Fotogalerija:

Ste v vaš objektiv ujeli zanimiv posnetek? Pošljite ga nam!

Dogodki

Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec je ob 5.24 zaradi opozorila na nevarnost, sprožil sirene javnega alarmiranja na območju celotne Koroške regije. Ob tem naprošamo občanke in občane, da naj spremljajo vsa navodila po televiziji, radio in družbenih omrežjih, v primeru ogroženosti pa pokličejo na številko 112. Ne hodite od doma, če to ni nujno potrebno.