Search
Close this search box.

FOTO: Bomo pse še lahko privezovali? Zbranih je 12.000 podpisov proti

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je sprejela predstavnike Društva za dobrobit živali AniMa, ki so ji predali podpise peticije proti privezovanju psov.

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes sprejela predstavnike Društva AniMA, ki so ji predali 12.000 podpisov iz Slovenije proti privezovanju psov. Ministrica je ob prejemu peticije poudarila, da je omejevanje svobode gibanja in omejevanje socialnih stikov psom širša problematika, ki vključuje tudi problematiko privezovanja psov.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Veljavna zakonodaja na področju zaščite živali že sedaj določa pogoje priveza in omejitve pri privezovanju. Če je pes privezan, mora biti dolžina priveza enaka najmanj 3-kratni dolžini psa, vendar ne krajša od 3 metrov. Pes prav tako ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico – teža priveza ne sme presegati 1/12 teže psa.

Na ministrstvu pozitivno sprejemajo pobude, ki gredo v smeri večje zaščite živali in so pripravljeni na konstruktivne pogovore.

Na ministrstvu že proučujejo možne spremembe predpisov, ki bi na tem področju bistveno izboljšale dobrobit živali. Trenutno preverjajo pravno ureditev teh vprašanj v drugih državah. Na MKGP pa se po besedah ministrice problematike zavedajo in do nje resno in odgovorno pristopajo.

»Ta problematika se nam zdi širša, saj smatramo, da verige niso edini problem in da je tukaj tudi neodgovorno ravnanje lastnikov; ker je hišnih ljubljenčkov vedno več, je potrebno to celovito obravnavati,« je povedala Pivčeva in dodala, da potekajo aktivnosti za izvedbo širše kampanje ozaveščanja za odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki in za odgovorno lastništvo.

Prostovoljci v Društvu AniMa se posvečajo skrbi za zanemarjene in zlorabljene hišne, rejne in divje živali po vsej Sloveniji. Pri delu pa sodelujejo s pristojnimi inšpektorati ter policijo.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že potekajo aktivnosti za izvedbo kampanje »ozaveščanja odgovornega lastništva živali« s katero bi radi dosegli višji nivo odgovornega lastništva živali. Projekt je v fazi pridobivanja ponudb in izbire primernega zunanjega izvajalca. V kampanji bo poudarjen pomen poznavanja potreb živali, ustrezno socialno okolje in pozitivni odnos človeka do živali.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je sprejela predstavnike Društva za dobrobit živali AniMa, ki so ji predali podpise peticije proti privezovanju psov.