Search
Close this search box.

Filmski festival SHOTS letos obiskalo preko 1800 obiskovalcev (FOTO)

Že ustaljena ekipa kratkih neodvisnih filmov SHOTS je letos v Slovenj Gradcu pripravila filmski teden, ki je potekal med 27. julijem in 3. avgustom 2019. V okviru filmskega tedna so letos pripravili kar dva festivala na različnih lokacijah. Festival animiranega filma Zebra je privabil lepo množico ljudi. Že četrto leto pa se je odvil zdaj že dobro poznani mednarodni filmski festival SHOTS, ki je potekal od 1. do 3. avgusta. Del dogajanja pa je letos potekal tudi na Prevaljah, v Družbenem domu. 29. julija 2019 je potekal SHOTS večer najboljših kratkih filmov preteklih edicij.

SHOTS ekipa je po končanem filmskem tedu povedala: “Za nami je srčen in izredno pozitiven teden filmskega druženja. Teden smo začeli s festivalom animiranega filma Zebra, ki je nas organizatorje presenetil z izredno dobrim obiskom in zadovoljstvom nad konceptom festivala, saj se je prosto prehrajanje med filmskimi priozrišči in povezovanje akterjev v mestnem jedru izkazalo za zmago.”

Fotografije iz festivala animiranega filma Zebra si lahko ogledate TUKAJ.

Filmski festival so nadaljevali na Prevaljah, kjer si je preko sto ljudi ogledalo slovenske filme preteklih edicij festivala SHOTS. Obiskovalci so idejo toplo in v velikem številu sprejeli ter izrazili željo po ponovitvi takšnega gostovanja tudi v prihodnje.

V sredo, 31. julija je v Čajnici peč potekalo druženje z gosti oziroma avtorji filmov, ki so jih vrteli na festivalu. Letošnje leto pa je bil presežek tudi v številu gostov, saj jih je bilo kar 22 iz različnih držav. Prav za namene festivala je iz oddajlene Brazilije pripotoval avtor Caio Scot. Organizatorji so se z gosti družili vse do nedelje, ko so se morali posloviti. Dodali so, da je “navezanost, ki jo spletejo v tih štirih dneh nepopisljiva.” Želimir Schauer (filmski gost iz Hrvaške) je ob slovesu dejal, da so organizatorji prav vso skupino filmskih gostov okužili s svojo pozitivno energijo. Vsi so izrazili ogromno navdušenje nad Koroško in obljubili, da se vrnejo na počitnice.

Od četrtka, 1. avgusta 2019, do sobote 2. avgusta 2019 je filmski teden zaokrožil Mednarodni filmski festival SHOTS. Prav vsi, od organizatorjev, gostov ter obiskovalcev so stiskali pesti za lepo vreme. Srčni obiskovalci so ekipi pisali spodbudne besede in jih spodbujali, da festival izpeljejo zunaj prav vsak večer. To so tudi storili ter ugotovili, da radi plešejo tudi v dežju. V petek je pred dvorcem Rotenturn zabaval koncert skupine Jazoo, nato pa je številčna publika organizacijsko ekipo dvakrat presenetila, najprej pri pospravljanju prizorišča, kasneje pa s številčnim obiskom, saj so do zadnjega kotička napolnili kulturni dom. V Kulturnem domu Slovenj Gradec so priskočili na pomoč ter omogočili neprekinjen potek festivala. Kljub dežju je bilo obiskovalcev več kot lani, saj je v treh večerih festival obiskalo preko 1800 obiskovalcev.

Ekipa SHOTS je še dodala: “Hvaležni smo prav vsem, ki so na kakršenkoli način sodelovali z nami. Odlično se počutimo v objemu atmosfere dvorca in med gostinskimi ponudniki, ki vedno skrbno posrkbijo za vse obiskovalce. Čajnica Peč, Marin Miler in Picerija Fabrika (By Glowen), hvala vam!”

In kdo so bili letošnji nagrajenci?

  • NAGRADE PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE – SHOTS:
  • Najboljši film festivala: Yover (Edison Sánchez Castro) 14′ 15” / Colombia
  • Najboljša zgodba: The Rabbit (Lana Vlady) 15′ / Italy
  • Glavno moško vlogo: Pál Göttinger v filmu Chuchotage (Barnabás Tóth) 16′ 07” / Hungary
  • Glavno žensko vlogo: Dunja Ercegović v filmu Fifth Floor On The Left (Renata Lučić) 14′ 59” / Croatia
  • Najboljša fotografija: The Invisible Hand of Adam Smith (Slobodan Maksimović) 15′ / Slovenia
  • Študentski film: My Brother (Paolo Strippoli) 12′ 21” / Italy
  • Dokumentarni film: The Sisters (Michał Hytroś) 19′ 16” / Poland
  • NAJBOLJŠI FILM PO IZBORU OBČINSTVA – SHOTS:
  • Miki (Luka Bajt) 10′ 11” / Slovenia
  • NAGRADE PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE – ZEBRA:
  • Nagrada v kategoriji predšolski otroci: KOYAA: Naughty Toy Car / (Kolja Saksida) / Slovenia
  • Nagrada v kategoriji osnovna šola: The Evening Thread / (Iris Moore) / Canada
  • Nagrada v kategoriji srednja šola: Homesick (Hila Einy, Yoav Aluf, Noy Bar) / Israel
  • Nagrada v kategoriji eksperimentalni film: Pour 585 / (Patrick Smith) / USA
  • Nagrada po izboru mladih ambasadorjev festivala: Billie / (Maki Yoshikura) / United Kingdom

Preberite tudi: S kolesom v mesto – spodbujanje trajnostne mobilnosti in oživljanje aktivnosti v mestnem jedru Slovenj Gradca

VIR: SHOTS

Dogodki