V Slovenj Gradcu si je festival Zebra ogledalo skoraj 800 ljubiteljev filma. Kako bo danes na Prevaljah? (FOTO)

1
Foto: Nika Hölcl Praper

V Slovenj Gradcu jih ni ustavilo niti slabo vreme. Kljub dežju so več kot odlično izpeljali še en poletni vikend v mestnem jedru, kjer so potekale različne prireditve v ritmu poletja, v ospredju pa je bil seveda filmski festival Zebra, ki je poskrbel predvsem za otroke in mladostnike. Danes pa se prava filmska poslastica obeta na Prevaljah.

Festival animiranega filma Zebra je otvoril filmski teden, ki ga na Koroškem organizira SHOTS. Potekal je v mestnem jedru Slovenj Gradca, na štirih različnih prizoriščih: SHOTS pisarna, D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej in Rojstna hiša Huga Wolfa. Filmski program je spremljal bogat obfestivalski program: Čajnica Peč, Čokoladica, Ars Cafe, Tine frizer in skupina Vesele žabe, so s svojo ponudbo pripomogli, da se je Slovenj Gradec za vikend spremenil v »ZEBRARAJ« – festivalsko prizorišče polno zabave.

FOTOGALERIJA: 1. dan / sobota, 27. 7. 2019 (Foto: Maša Flogie). Celotno fotogalerijo in dogajanje najdete TUKAJ.

Preberite tudi: Obiskovalci slovenjgraškega mestnega jedra včeraj uživali ob okusni kulinariki in zvokih skupine Ars akustic, danes in jutri sledi Zebra, na vrata pa že trka SHOTS (FOTO in VIDEO)

Kot smo izvedeli od organizatorjev, so bili že kar v soboto izredno presenečeni nad številčnim obiskom in takšno podporo s strani obiskovalcev. Pravijo, da je veliko obiskovalcev pohvalilo prav nov koncept filmskih prizorišč, ki so ga vpeljali. Organizatorji so to poimenovali kot lov za filmskim zakladom, saj so omogočili prosto prehajanje med filmskimi prizorišči. Za ta namen je Jernej Kovač Myint oblikoval simpatični zemljevid v brošuri, ki jo je prejel vsak obiskovalec.

Foto: Nika Hölcl Praper

Organizatorji ocenjujejo, da je v dveh dneh festival obiskalo 770 ljudi. “Prizorišča so se izkazala kot odličen intimni prostor, ki spominja na dnevno sobo, zato so obiskovalci izrazili navdušenje nad takšnim konceptom gledanja filmov. Še bolj pa jih je prepričal ta časovni interval, ki jim je omogočal prosto načrtovanje ogleda filmov.”

Njihova želja je bila vzpostaviti sproščeno vzdušje, kjer te čas ne obvezuje in ne preganja, temveč si lahko obiskovalec s pomočjo zemljevida in informacij v brošuri sam sestavi dan. To jim je tudi odlično uspelo. Še vedno so ohranjali kulturo gledanja filmov – kar pomeni, da je na prizoriščih vladalo spoštovanje do filmov, tako da so se filmi gledali s pozornostjo in v tišini.

Foto: Nika Hölcl Praper

23 kratkih animiranih filmov iz 16 različnih držav so razdelili v 4 različne sklope, kar pomeni, da se je posamezni sklop s svojim filmskim programom vrtel samo na enem prizorišču in se nato vsake pol ure ponovil (od 9.30 do 17.00). Festival je bil brezplačen za vse obiskovalce.

FOTOGALERIJA: 2. dan / nedelja, 28. 7. 2019 (Foto: Nika Hölcl Praper). Celotno fotogalerijo in dogajanje najdete TUKAJ.

Filmski teden se bo danes, 29. 7. 2019, nadaljeval na Prevaljah, kjer bo potekal SHOTS večer najboljših kratkih filmov preteklih edicij. Odvil se bo v Družbenem domu, s pričetkom ob 20.00.

Seveda pa velja omeniti tudi novost letošnjega leta. Obiskovalci festivala boste lahko spoznali povabljene filmske goste že na predfestivalskem večeru., in sicer v sredo, 31. 7. 2019, v Čajnici Peč, ob 20.00.

Celoten seznam prireditev, ki bodo potekale v Slovenj Gradcu si lahko ogledate TUKAJ.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.