Filmski teden bo v Slovenj Gradcu postregel s 55. različnimi filmi, primernimi za vse generacije (VIDEO in FOTO)

img_20190716_0948473902519003797055783.jpg

Danes je v Vili Pohorje potekala tiskovna konferenca, na kateri so organizatorji filmskega festivala SHOTS in ZEBRA predstavili letošnje dogajanje.

Že ustaljena ekipa kratkih neodvisnih filmov SHOTS letos v Slovenj Gradcu pripravlja filmski teden, ki bo potekal med 27. julijem in 3. avgustom, v okviru katerega se bosta zvrstila dva filmska festivala na različnih lokacijah, SHOTS in Zebra, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše, okusno kulinariko in dobro glasbo. Že četrto leto se bo del festivala SHOTS odvijal v Slovenj Gradcu v objemu zgodovinskega dvorca Rotenturn. Del dogajanja pa bo letos potekal tudi na Prevaljah.

SHOTS ekipa, ki šteje 11 članov (Tomo Novosel, Maša Flogie, Andreja Kragelnik, Jernej Kovač Myint, Anika Grabec, Miša Javornik, Mojca Kunej, Simon Žvikart, Aleksander Smode, Tilen Breznik in Lena Grabec) tokrat pripravlja pravi filmski teden v Slovenj Gradcu, ki bo brezplačen za vse obiskovalce. Svojo predanost filmski kulturi, katero se trudijo že od svojega začetka (2016) obuditi in v še večji meri vrniti v mesto, želijo prenesti prav na vse, zato so v letošnjem letu pripravili kar dva festivala, ki odpirata prostor vsem generacijam.

Kot vedno, jih je finančno podprla MO Slovenj Gradec, kar obljublja tudi za naprej, kot novost pa so prav danes izvedeli, da bo pokrovitelj festivala tudi Minister za kulturo, mag. Zoran Poznič. Kot pravijo organizatorji, je to en velik korak za festival in turizem kot celoto za naprej.

Tiskovna konferenca je potekala 16.7.2019 v Vili Pohorje

Filmski teden se bo pričel s festivalom animiranega filma za otroke in mladostnike Zebra, ki bo potekal od sobote, 27. 7. 2019, do nedelje, 28. 7. 2019, v mestnem jedru Slovenj Gradca, na kar štirih različnih prizoriščih: SHOTS pisarna, D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej in Rojstna hiša Huga Wolfa. Filmi se bodo vrteli od 9.30 do 17.00 (na vsake pol ure se bo filmski sklop ponovil).

Vse informacije o festivalu bodo na voljo na info točki, ki bo v času festivala postavljena na prizorišče pri kipu Venetskega konja (ploščad pred KGLU in KPM). Med 13.00 in 14.00 si bo Zebra vzela filmsko pavzo in se okrepčala z Zebra dobrotami, ki bodo na voljo ves dan pri gostinskih ponudnikih. Obiskovalci si jih bodo lahko po promocijski ceni privoščili z Zebra kupončkom, ki ga bodo dobili ob ogledu filmskega programa.

Skozi dvodnevno festivalsko dogajanje bo prikazanih 23 animiranih filmov iz 16 različnih držav. Animirani filmi so primerni za otroke od 5. leta dalje, izjema je prizorišče v SHOTS pisarni, kjer se bo vrtel vsebinsko zahtevnejši program in je zato primernejši za mladostnike od 15. leta dalje. Vsekakor pa je prav vsak sklop primeren za starejše, saj ustvarjalci Zebre poudarjajo, da ne obstaja kaj takšnega kot “biti prestar za risanke”.

Zebri so bodo pridružili Čajnica Peč, Čokoladica, Ars Cafe, Tine frizer in skupina Vesele žabe, ki bodo z ekskluzivno ponudbo pripomogli, da mesto postane pravo filmsko prizorišče. Na voljo bo igralnica na prostem (Ars Cafe), ekipa Tine frizerja bo od 14.00 do 17.00 skrbela za “filmske frizure” obiskovalcev, skupina Vesele žabe pa bo krasila obraze z barvami za poslikavo.

Festival Zebra bo postregel s prav posebno premiero kratkega animiranega filma Zebra gre na dopust, ki so ga ustvarili mladi animatorji: Nika Pavše, Tinka Ivartnik, Ištvan Valič in Mark Luka Oštir, ki so se udeležili Zebrinih delavnic. Kratki animirani film bo premierno predvajan v soboto in nedeljo na koncu vsakega programskega sklopa na vseh štirih prizoriščih.

Filmski teden se bo v ponedeljek, 29. 7. 2019, nadaljeval na Prevaljah, kjer bo potekal SHOTS večer najboljših kratkih filmov preteklih edicij. Odvil se bo v Družbenem domu, s pričetkom ob 20.00.

Novost letošnjega leta je, da bodo lahko obiskovalci festivala spoznali povabljene filmske goste že v sredo, 31. 7. 2019, v Čajnici Peč, ob 20.00, na predfestivalskem večeru.

[aiovg_video id=85215]

Konec filmskega tedna bo od četrtka, 1. 8. 2019, do sobote, 3. 8. 2019, zaznamoval zdaj že dobro poznani mednarodni filmski festival SHOTS, ki je v začetku leta prejel tudi Benekerjevo plaketo MO Slovenj Gradec. V treh večerih pred dvorcem Rotenturn prikazanih 22 izjemnih kratkih filmov iz 14 različnih držav; letošnja edicija bo prvič doslej postregla s filmi iz Kolumbije, Islandije, Portugalske, Hrvaške, Črne gore in Brazilije. Filmski program se bo vsak večer pričel ob 21.00, obfestivalsko dogajanje pa ob 19.00.

[aiovg_video id=85217]

Na zadnjem večeru (3. 8. 2019) bo potekala razglasitev zmagovalcev obeh festivalov po izboru mednarodne štiričlanske žirije in podelitev nagrad. Dogajanje bo tudi letos glasbeno in kulinarično obarvano. V petek, 2. 3. 2019, bo vzdušje popestrila glasbena skupina Jazoo, ki bo nastopila ob 20.00. Vsak večer v goste prihajata kmečki turizem iz Šentanela, ki bo obiskovalcem ponujal tradicionalno koroško sladico “kvočevi nudli” in gostinska ekipa iz Ormoža, ki bo v svoji unikatni prenosni krušni peči pekla slastne pice. Za pijačo bo tudi letos skrbela zdaj že tradicionalna ekipa Čajnice Peč.

Festival SHOTS avtorje sprejetih filmov vsako leto povabi v Slovenj Gradec. Kot posebni gostje so deležni edinstvenega turistično-kulinaričnega programa, ki ga za njih pripravi festivalska ekipa v sodelovanju s kmečkimi turizmi na Koroškem. Velik del festivala je torej posvečen tudi filmskim gostom, ki se v veliki večini s svojo prisotnostjo odzovejo na povabilo in tako dober glas o mestu ponesejo širom sveta. Vsako leto imajo prav oni možnost oceniti festival, glede na gostoljubje, ponudbo, kvaliteto filmskega programa in obfestivalskega dogajanja – SHOTS je že četrto leto po mnenju filmskih gostov ocenjen kot eden izmed najboljših 100 filmskih festivalov na svetu, kar pomeni, da se uvršča na lestvico 20 najbolje ocenjenih filmskih festivalov v Evropi.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.