Search
Close this search box.

Evropski teden mobilnosti pod sloganom: “Varčne poti”

Letošnji Evropski teden mobilnosti poteka pod sloganom: »VARČNE POTI« in poteka med 18. - 22. septembrom 2023.

Letošnji Evropski teden mobilnosti poteka pod sloganom: »VARČNE POTI«. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenite svoje potovalne navade.

Vsako leto nas je več za zdravo mobilnost.

Ali ste vedeli – prvih 5 pozitivnih učinkov hoje:

  • Z vsako minuto hoje si življenje podaljšamo za tri minute.
  • Hoja razbremeni napetost v mišicah, podpira sklepe, poveča nam vzdržljivost in moč ter spodbudi k boljšemu razpoloženju.
  • Ljudje, ki vsakodnevno prehodijo vsaj tri kilometre imajo veliko boljši spomin in ostale kognitivne sposobnosti.
  • Hoja pomembno vpliva na cirkulacijo.
  • Uravnava krvni pritisk.

Idealno število dnevnih korakov je 10.000 na dan (okoli osem kilometrov). Ljudje pa povprečno naredijo zgolj 3.000 korakov, kar je občutno premalo. Pri tem si lahko pomagate z napravo, ki se ji reče pedometer – aplikacijo lahko naložite na pametni telefon ali uro, pa gre še lažje.

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsaj med 16. in 22. septembrom skušajte izbrati bolj trajnostne rešitve in uberite: Varčne poti, kar je slogan letošnjega ETM.

Ali ste vedeli:

Dosedanja prometna politika je privedla do velike odvisnosti prebivalcev od osebnega avtomobila. Ob trenutnih trendih rasti cen goriv se zna zgoditi, da bo lastništvo, vzdrževanje in poraba jeklenih konjičkov postalo tako drago, da se bo mobilnost najbolj ranljivih skupin poslabšala.

Izračunajte vaše dejanske stroške in letne izpuste CO2, ki jih proizvaja lastništvo in vožnja vašega avtomobila TUKAJ.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, posredniški organ pa je Ministrstvo za infrastrukturo.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Letošnji Evropski teden mobilnosti poteka pod sloganom: »VARČNE POTI« in poteka med 18. - 22. septembrom 2023.