Search
Close this search box.

Epidemiologinja Eva Grilc: Pandemija še aktivna, a se umirja

Pandemija covida-19 je tako v svetu kot v Sloveniji še vedno aktivna, indikatorji pa še vedno visoki, vendar se znižujejo, je na vladni novinarski konferenci povedala epidemiologinja z NIJZ Eva Grilca. Kljub temu je nujno, da se še vedno držimo priporočil glede varnega druženja in osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Kot je dodala, pomembno žarišče še vedno ostajajo tudi evropske države, čeprav so ponekod, na primer na Portugalskem ali Finskem barve že svetlejše, a so absolutni indikatorji pandemije še vedno visoki.

Po njenem mnenju je dobro, da se 14-dnevna pojavnost okužb počasi znižuje, manj dobro pa je, da nekaj držav še vedno poroča o tem, da ta v določenih starostnih skupinah še vedno narašča. Slabši so tudi podatki o stopnji hospitalizacije, saj je ta v kar 20 državah, med njimi tudi v Sloveniji, še vedno visoka, je dejala Grilčeva. Slovenija je po njenih navedbah v skupini 16 držav, kjer so trendi glede umrljivosti že bolj ugodni in nekoliko upadajo.

Na praznični torek so opravili 2007 testov na novi koronavirus, med katerimi je bilo pozitivnih 398 ljudi, kar predstavlja 19,8 odstotka. Kar je po besedah Grilčeve nekje na ravni iz začetka aprila. Ob tem je povedala, da je bil ta zadnje dni že nekoliko nižji in dodala, da gre morda za vprašanje naključja ali pa nekoliko večjega druženja med prazniki.

Nekoliko se je znižalo število aktivnih primerov, medtem ko v zadnjih dveh tednih število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev znašalo 437. Po ocenah stroke je najverjetnejši vir velikega dela okužb lokalne narave. Okuženi so navedli, da je v več kot tretjini primerov šlo za prenose znotraj družine, še vedno je več kot tretjina okužb neznanega vira, ostalo so okužbe na delovnem mestu, zasebnih druženjih, nekaj malega pa je zaznati tudi okužb v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter trgovinah.

Največje breme okužb v zadnjem dvotedenskem obdobju je v starostnih skupinah od 35 do 44 in od 45 do 54 let, precej jih je tudi v skupini od 15 do 24 let. Po njenih besedah so se pa razmere v domovih za starejše po opravljenih cepljenjih precej izboljšale, tako da beležijo le manjše število primerov novih okužb, predvsem pa znatno manjše število smrti.

Glede hitrih testiranj v šolah je povedala, da trenutno še vedno poteka preverjanje testov, dovoljenje o njihovi uporabi pa bo dala agencija za zdravila. “Čakamo na njihovo odločitev, vsekakor pa želimo, da so testi primerni, varni in seveda učinkoviti,” je še povedala predstavnica NIJZ.

Sicer pa sta Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo na medicinski fakulteti od začetka leta pod drobnogled vzela 6059 vzorcev, pri katerih so zabeležili 47 različic virusa, med katerimi z več kot polovico prevladuje angleška, ki se še dodatno širi in bo po pričakovanjih stroke sčasoma prevladala.

V zvezi z odkritjem prvih primerov indijskega seva v Italiji je pojasnila, da gre za dvojno mutirani sev iz Indije, kjer so trenutno epidemiološke razmere zelo slabe, zaradi česar so že zaprosili tudi za mednarodno pomoč.

“Glede omenjenega seva je še malo znanega. Ne vemo ali je res bolj kužen in morda povzroča težjo klinično sliko ter višjo smrtnost. V zadnjem času je sum na prve primere tega seva tudi v Evropi, v severni Italiji in na Portugalskem. Za Italijo je znano, da gre za Indijca, ki sta bila nedavno v Indiji in sta se vrnila v Italijo, kjer sta pozneje zbolela,” je povedala epidemiologinja.

Dogodki

Pandemija covida-19 je tako v svetu kot v Sloveniji še vedno aktivna, indikatorji pa še vedno visoki, vendar se znižujejo, je na vladni novinarski konferenci povedala epidemiologinja z NIJZ Eva Grilca. Kljub temu je nujno, da se še vedno držimo priporočil glede varnega druženja in osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.