Search
Close this search box.

“En sam prvomajski žur lahko povzroči katastrofo”

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 25. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi s epidemijo koronavirusa v Sloveniji in napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in Evropski uniji v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale. Premier poudarja, da strokovnjaki v Sloveniji in EU pospešeno pripravljajo standarde za zagon različnih dejavnosti, tudi šolstva, turizma in javnega prometa, da bi te po posebnimi pogoji lahko ponovno delovale vsaj v omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije.

LJUBLJANA – V Sloveniji je bilo v petek potrjeni 15 novih okužb s covidom-19, kar je enkrat več kot v četrtek. Po besedah Milana Kreka z NIJZ poskok kaže na to, da ljudje ob veliki noči niso upoštevali omejitev. Krek je kritičen tudi do politike, ki da bi se morala v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa. Če ljudje ne bodo več spoštovali omejitev, bomo to čez 14 dni spet videli v podatkih o številu okuženih, je dejal Krek, ki ga najbolj skrbijo prvomajski žuri. En sam okuženi brez simptomov na kresovanju lahko povzroči tudi 50 novih okuženih.

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance je potrdil predlog zakona, s katerim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji novega koronavirusa. Višina posameznega posojila bo omejena na 10 odstotkov letnega prometa podjetja oz. letnega stroška dela in v opoziciji so jo želeli zvišati, vendar neuspešno. Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. Skupni obseg jamstev je določen pri dveh milijardah evrov. DZ bo zakon potrjeval na torkovi seji, ko bo imel na dnevnem redu tudi novelo prvega protikoronskega zakona, ki velja od 11. aprila.

LJUBLJANA – Včeraj je bilo na novi koronavirus testiranih 1161 oseb. Na novo okuženih je bilo 15 oseb, ena pa je za posledicami bolezni covid-19 umrla, kažejo vladni podatki. Skupaj je zaradi novega koronavirusa umrlo že 81 bolnikov. Hospitaliziranih je bilo 77 oseb, od teh je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi, štiri osebe pa so iz bolnišnice odpustili. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 48.179 testov na novi koronavirus, okužilo pa se je 1388 ljudi.

LJUTOMER – Po četrtkovem obisku ministra Tomaža Gantarja in umiritvi razmer v domu starejših občanov Ljutomer, ko je vodstvo pristalo, da bo upoštevalo vsa strokovna navodila iz soboške bolnišnice, so strasti znova razvneli člani sveta zavoda. Sporočilo za javnost je s seje sveta poslal eden od članov brez vednosti nekaterih. V sporočilu, o katerem predsednik sveta zavoda ne ve ničesar, piše, da podpirajo direktorja Tomislava Nemca in zaposlene. S tako formulacijo pa se nekateri člani ne strinjajo.

LJUBLJANA/PRIŠTINA – Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri treh vojakih Slovenske vojske, ki delujejo v Natovi misiji Kfor na Kosovu, so za STA potrdili na Slovenski vojski. Vojaki so v karanteni v bazi Film City v Prištini, njihovo zdravstveno stanje pa je dobro, so dodali. Domov jih bodo prepeljali takoj, ko bo mogoče. Po prihodu domov jih bodo namestili v eni od ustanov javnega zdravstvenega sistema, so še povedali na SV. O okužbi so že obvestili njihove svojce. Dodali so, da je v misiji Kfor, v kateri je vse skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav.

LJUBLJANA – Konzularna krizna celica na zunanjem ministrstvu, ki je od izbruha novega koronavirusa pri vrnitvi v domovino pomagala več sto slovenskim državljanom, bo jutri prenehala delovati. Kot so sporočili z MZZ, se je število državljanov, ki bi se zaradi pandemije covida-19 želeli vrniti v Slovenijo, v zadnjih tednih občutno zmanjšalo. Po ukinitvi krizne celice bodo vse aktivnosti v zvezi z vračanjem slovenskih državljanov iz tujine potekale v okviru rednih delovnih nalog konzularnega sektorja.

SVET

ŽENEVA – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto države posvarila pred uporabo t. i. dokazil o imunosti tistih, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom. To, da so tisti, ki imajo protitelesa v krvi, imuni na novi koronavirus, namreč ni znanstveno dokazano, so poudarili.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v petek med drugim naznanil, da bodo ZDA poslale Nemčiji medicinske ventilatorje, nato pa po 20 minutah zapustil novinarsko konferenco delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu in ni sprejel nobenega vprašanja. V ZDA so do petka zvečer po štetju univerze Johnsa Hopkinsa našteli 891.000 okuženih s koronavirusom in 51.017 mrtvih zaradi covida-19.

LONDON – Covid-19 je v zadnjih 24 urah v Veliki Britaniji zahteval še 813 življenj, kar je precej več kot dan pred tem. Vse skupaj pa je tako umrlo že 20.319 ljudi. Vse skupaj se je z novim koronavirusom na Otoku okužilo 148.377 ljudi, od tega 4913 v zadnjem dnevu.

RIM – V Italiji je v preteklem dnevu bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 415 življenj, kar je najmanj od 17. marca, je sporočila italijanska civilna zaščita. Število novookuženih se je povečalo za 2357, kar je najmanj v zadnjih petih dneh.

MADRID – V Španiji je v zadnjih 24 urah za boleznijo covid-19 umrlo še 378 ljudi, kar je nekoliko več kot dan pred tem. Vse skupaj je novi koronavirus zahteval 22.902 življenji, z njim pa se je okužilo 223.759 ljudi. To število vključuje tudi tiste, ki so razvili protitelesa proti virusu.

BRUSELJ – Belgijska vlada je v petek zvečer napovedala, da bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole.

ŠPORT

VARŠAVA – Poljski premier Mateusz Morawiecki je prek Facebooka sporočil, da se bodo državna nogometna prvenstva po prekinitvi zaradi novega koronavirusa brez prisotnosti gledalcev nadaljevala 29. maja. Odločitev je sprejel po pogovorih s tamkajšnjim ministrstvom za zdravje in šport in nacionalnimi športnimi zvezami. Igralci bodo pod strogim higienskim nadzorom kmalu začeli s prilagojenimi treningi. V isti sapi je premier dodal, da bo sprostil omejitve tudi za spidvej, ki je na Poljskem zelo priljubljen. Športni objekti na prostem se bodo ponovno odprli 4. maja, na igriščih pa bo lahko hkrati največ šest športnikov.

LJUBLJANA – Mednarodna rokometna zveza je sporočila, da bodo zaradi novega koronavirusa odpadle kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu na sporedu med 12. in 14. marcem prihodnje leto. Izbranci Ljubomira Vranješa so se v kvalifikacijske boje za nastop na olimpijadi uvrstili s četrtim mestom na januarskem evropskem prvenstvu, v kvalifikacijah pa bodo igrali z Nemčijo, Švedsko in Alžirijo.

Dogodki