EMA odobrila Pfizerjevo cepivo proti podrazličicama omikrona. V hladnejšem delu leta pričakujemo nove valove okužb

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech. Novo cepivo deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron, EMA pa ga priporoča kot poživitveni odmerek za starejše od 12 let, je tvitnila agencija.

Kot je EMA s sedežem v Amsterdamu zapisala v sporočilu za javnost na svoji spletni strani, bo posodobljeno cepivo povečalo nabor razpoložljivih cepiv za zaščito prebivalstva pred covidom-19 v času, ko se pandemija nadaljuje, v hladnejšem delu leta pa pričakujemo nove valove okužb.

EMA posodobljeno cepivo priporoča za starejše od 12 let, ki so že prejeli najmanj en odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. Gre za prilagojeno različico Pfizerjevega cepiva mRNA.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo to prvo tovrstno cepivo v EU. Njegovo uporabo v uniji mora odobriti še Evropska komisija.

EMA je v začetku septembra odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Ta nova generacija cepiv proti covidu-19 deluje proti prvotnemu sevu koronavirusa ter proti različici BA.1, podrazličici omikrona.